En Sıcak Konular

Üreticiler BOTAŞ'a tepkili

21 Aralık 2008 16:08 tsi
Bu yıl ekonomik krizin yanında, Türkiye'de enerji fiyatlarına yapılan zamların üreticiler üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle şirketler zor bir dönemden geçiyor.

Kazancı Şirketler Grubu'na bağlı Graniser Seramik, enerji zamları ve istihdam yükü nedeniyle üretim ve satışta alınacak tedbirler kapsamında 2009'da istihdamı yüzde 40 azaltacağını duyurdu. Grup Koordinatörü Ahmet Can, üreticiler olarak, içerideki rahatsızlıklarının en önemli sebebinin BOTAŞ olduğunu kaydetti. Can, "BOTAŞ'ın alacaklarının yüzde 99'u kamuda, yüzde 1'i özel sektördedir. BOTAŞ, kamuya ait alacaklarının üzerine gidemiyor. Ancak özel sektörün üzerinde şahin kesiliyor." dedi. 
Graniser Seramik, Rodi ve Yards markalarını da içeren Kazancı Şirketler Grubu Koordinatörü Can, gazetecilerle sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, bugüne ve önümüzdeki döneme ilişkin öngörüşlerini dile getirdi. Ekonomik kriz nedeniyle tekstil sektöründe eylül-kasım döneminde satış ve ciroda çok büyük bir problem olmadığını ifade eden Can, "Ekranlarda ciddi bir kriz söylentisi var. Biz bunu başta inşaat olmak üzere bazı sektörlere hissediyoruz. Ama tekstil sektöründe önemli bir daralma yok." dedi. Can, asıl bakılması gereken dönemin, Ocak ve sonrası olduğunu sözlerine ekledi.

İnşaat grubunda 2007'nin mayıs ayından itibaren siyasi belirsizlik nedeniyle çok ciddi yavaşlama görüldüğünü aktaran Can, ülkenin ana sektörlerinden biri olan inşaat sektörünün durgunluğundan birçok sektörün etkilendiğini kaydetti. Seramik sektöründe daralmanın daha net hissedildiğine işaret eden Grup Koordinatörü, mali sektörün bu dönemde reel sektöre destek olması gerektiğini kaydetti. Hükümetin bu yöndeki açıklamalarının henüz bir etkisini görmediklerini aktaran Ahmet Can, bu konuda hızla önlem alınması gerektiğini söyledi.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle pazarı daralan üreticilerin, içeriden de başta enerji zamları gibi maliyetleri arttırıcı etkenlerle mücadele ettiğini anlatan Can, reel sektör olarak çok ciddi rahatsız olduklarını söyledi. Can, şöyle devam etti: "Rahatsızlığımızın en önemli sebebi BOTAŞ'tır. BOTAŞ'ın alacaklarının yüzde 99'u kamuda, yüzde 1'i özel sektördedir. BOTAŞ, kamuya ait alacaklarının üzerine gidemiyor. Yüzde 1 için de çok rahatsız edecek uygulamaları var. Ancak özel sektörün üzerinde şahin kesiliyor." diye konuştu.

BOTAŞ'ın özel sektörden alacağının toplamda 80 milyon dolar civarında bulunduğunu, kamudan alacağının ise 8 milyar dolara yakın olduğunu ifade eden Can, şöyle konuştu: "Kamudan alacakları ile ilgili hiçbir şey yapamayan BOTAŞ, özel sektörün canını yakmakta. Teminat mektubu isterle, ipotek isterler. Kendilerine diyoruz ki (bu dönem teminat mektubu ve ipotek almak için en zorlu dönem.) Bürokratların tek derdi var. Kendilerine hesap sorulmaması. Biz burada üreticilerin sahipsiz olduğunu düşünüyoruz. Bu dönem bu nasıl bir netice verir, Türkiye bunu hep birlikte yaşayıp görecek. Bu durum bizi ciddi kaygıya sevk edecek bir durum."

İŞSİZLİK FONU NE ZAMAN KULLANILACAK?

Grup şirketlerinden Graniser Seramik'te istihdamda tenkisata gideceklerini aktaran Can, bu dönemde hükümetin İşsizlik Fonu'nu devreye koymasını istedi. Türkiye'nin şu anda bu paraya ihtiyacı olduğunu ifade eden Ahmet Can, "İşverenin üzerindeki istihdam yükünün yarı yarıya azaltılması için bu fondan destek verilirse biz de böyle bir tenkisata gitmeyiz. Para bu krizde kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak. İstihdam yükü tamamen işverenin üzerine bırakılamaz. İşveren bankacılardan illallah etti. Hükümet daha hızlı karar vermeli." ifadelerini kullandı.

EXİMBANK KAYNAKLARINDAN YARARLANAMIYORUZ

Uzun yıllardır ihracat yapan bir grup olduklarını hatırlatan Can, Eximbank kaynaklarından hemen hemen hiç istifade edemediklerini söyledi. Başvurulardan sonuç alamadıklarını dile getiren Can, "İhracat bugün desteklenmeyecekse ne zaman desteklenecek. IMF'den 5-10 milyar dolar destek almak için Türkiye'nin atmadığı takla kalmadı. Ama ihracatçının desteklenmesi konusunda bu kadar gayret sarf edilmiyor maalesef. Azıck gayret sarfedilse, Türkiye bugün dünyaya muhtaç olmayacak potansiyele sahiptir. Türkiye'de (niye ihracat yapıyorsunuz?) gibi bir bürokrasi ile karşı karşıyayız." dedi.

Ahmet Can, krizin etkisiyle birlikte ana işi olmayan sektörlerden firmaların çıkması gerektiğini, ana işine konsantre olması gerektiğine inandıklarını belirterek, "Biz de ana işimiz olmayan sektörlerden çıkmaya ve burada satın almaya yöneliyoruz. 2009 yılı içerisinde tekstil sektöründe bir küçülme bütçe olarak öngörmedik. Ama inşaat sektöründe hem bütçe hem de üretim anlamında bir küçülme planladık." bilgisini verdi.

GRANİSER SERAMİK 2009'DA İSTİHDAMI YÜZDE 40 AZALTACAK

Kazancı Grubu şirketlerinden Graniser Seramik Genel Müdürü Erol Hacıoğlu ise, yüksek maliyetler ve kredi bulma güçlüğü nedeniyle inşaat sektörüne paralel seramik sektöründeki daralmayı şu cümlelerle anlattı: "Bu yılki büyüme hedefimizi yakaladık. Ama önümüzdeki yıl biz yüzde 40 hedefi yakalayacağımızı zannetmiyoruz. 6,5 milyon metrekare ihracat yaptık bu yıl. Önümüzdeki yıl biz bunu 4 milyon metrekare olarak planladık. Nedeni tamamen enerji fiyatları. Doğalgaz fiyatları eski seviyesine geldiği taktirde seramik ihracatı yüzde 50 civarında artacaktır. O da normal kapasitenin yüzde 90'ının kullanılmasına neden olacaktır. Üretimde ve satışta bir takım tedbirler alıyoruz. Bunlar istihdama yönelik tedbirler oluyor. Maalesef istihdamda biz taviz vermek mecburiyetinde kalıyoruz. 2009 yılı içinde istihdamı yüzde 40'a yakın azaltmayı planlıyoruz. Şartlar düzelirse, Bankacılık sektöründe ve enerjide bizim bu tenkisat yüzde 50 civarında azalır."

cihan



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,000 µs