En Sıcak Konular

Baykal artık kendi denizinde yüzecek!

21 Aralık 2008 10:45 tsi
Baykal artık kendi denizinde yüzecek! Baykal, tek adamlık yolunda önüne çıkan tüm engelleri yok ediyor. Tüzük kurultayında ‘ikinci adam’ konumundaki genel sekreterlik tarihe karışacak. Genel başkan yardımcısının yetkileri ise artırılacak.

CHP’de ‘Tek Adam’ kurultayı

2003 yılında parti tüzüğünü değiştirerek genel başkana rakip çıkmasını zorlaştıran CHP lideri Deniz Baykal, bugün yapılacak tüzük ve program kurultayında da ‘tek adam’ yönetimini pekiştirecek. Genel Sekreter Önder Sav’ın yetkileri azaltılırken, genel başkan yardımcısı sayısı ve yetkileri artırılacak.

İKİNCİ ADAM DEVRİ BİTİYOR

ÇARŞAF açılımı ile tartışma yaratan CHP, bugün önemli bir kurultaya hazırlanıyor. Ankara Sheraton Oteli’nde gerçekleştirilecek program ve tüzük kurultayında, 14 yıllık parti programı ile parti yönetim yapısında değişiklik öngören tüzük değişikliği gerçekleşecek. Kurultaya sunulacak tüzük taslağında, CHP’nin yönetim örgütü yapılanmasında merkez sağ partilerdeki model esas alındı. Genel sekreterlik görev ve yetkilerini genel başkan yardımcılıklarına dağıtan model, genel başkan yardımcısı sayısının da artması esasına dayanıyor. Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) üye sayısı ve yapısını değiştirecek yeni tüzükle ‘güçlü genel sekreter’lik tarihe karışacak. Üç grup başkanvekili oy hakları olmaksızın MYK üyesi olacak. Böylece partide ikinci adam konumundaki CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın yetkileri de büyük ölçüde tırpanlanacak. Yeni yapılanmada, doğrudan Baykal’ın atayıp, gerekirse görevden alacağı 13 başkan yardımcısı bulunacak. Her biri, ‘örgüt, hukuk ve seçim, basın ve propaganda, yerel yönetimler, dış ilişkiler ve dış politika, sivil toplum örgütleri, kadın, gençlik, bilim ve AR-GE, idari ve mali işler, halkla ilişkiler, ekonomi ve eğitim’ alanlarından sorumlu olacak. Tüzük taslağının bu şekliyle kurultayda onaylanması halinde Baykal’ın partideki konumu güçlendirilecek ve CHP’de tek adam dönemi başlayacak.

Baykal, 2003’te yapılan kongrede tüzüğü değiştirerek genel başkan adaylığı için gereken delege desteğini yüzde 5’ten yüzde 20’ye çıkarmıştı. Değişikliğe göre, CHP’de genel başkan adayı olabilmek için 250 delegenin imzasını almak gerekiyor.

KİMSE RAKİP OLAMADI

BU nedenle, zaten genel merkezin belirlediği delegelerin desteğini almak zorlaştığı için CHP’de ciddi bir genel başkan adayı çıkması mümkün olmadı. Sadece 2005’te Mustafa Sarıgül 260 delegenin desteğiyle Baykal’a rakip oldu. Ancak Sarıgül’ün kongrede aldığı 460 oy Baykal’ı devirmeye yetmedi. Sonraki yıllarda ise delege yapısı daha sağlam tutulduğu için Baykal’a kimse rakip olamadı. Son kongrede en güçlü aday olarak gösterilen Haluk Koç bile gerekli delege desteğine yaklaşamadı.

Programa Arıtman ayarı

KURULTAYDA delegelerin onayına sunulacak program taslağında, emeklilik gün sayısının 7 bine indirilmesi, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması, Alevilerin Diyanet’te temsil edilmesi, YÖK’ün ve ÖSS’nin kaldırılmasının da bulunduğu 55 konu başlığı yer alıyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün annesinin etnik kökeniyle ilgili iddiaları nedeniyle partisinden uyarı alan CHP Milletvekili Canan Arıtman’ın sözlerine karşılık programda ‘etnik kimlik şereftir’ sözüne vurgu yapılması da dikkat çekti.

Samimiyet sınavı verecek

BAYKAL’IN çarşaf ve tek parti dönemi özeleştirisine yönelik açılımının da yeni parti programına konulmayacağı öğrenildi. Kürt açılımı konusunda programda ne tür vaatlerin yer alacağı ise merak konusu. Uzmanlara göre, CHP yapacağı değişikliklerle aynı zamanda çarşaf açılımıyla ilgili samimiyet sınavı verecek. Prof. Mümtazer Türköne, ‘Anayasada öğrencilerinin başörtüyle üniversiteye girmelerine izin veren düzenleme beklemiyorum ama CHP’den bu yapay sorununu insani açıdan yaklaşacak kararlar bekliyorum’ dedi.

Gazilerden Karayalçın tepkisi


OHAL Gazileri ve Şehit Aileleri Dayanışma Derneği, Murat Karayalçın’ın CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmasını protesto ederek, CHP Genel Merkezi önüne siyah çelenk bıraktı. Dernek Başkanı Müslüm Öztürk, Karayalçın’ı, DEHAP ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle eleştirdi. Baykal’ın 2004’te bu işbirliğine karşı çıktığını belirten Öztürk, ‘Şimdi aday gösteriyor. Kınıyoruz’ dedi.


star



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,037 µs