ya Rusya? | " /> ya Rusya? | "/>

En Sıcak Konular

Almanya tamam ama ya Rusya?

20 Aralık 2008 21:01 tsi
Almanya tamam ama ya Rusya? Akkuyu nükleer Santrali'nde TAEK'in kararı Rusya oldu. Bir gün önce Savunma Sanayi, Göktürk uydusundan Almanya'yı elemişti. Şimdi karar yine hükümette. Bakalım bu sefer karar ne olacak?

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, eylül ayında yapılan ihaleye tek teklif götüren AtomstroyExport-Inter Rao-Park Teknik Konsorsiyumu (Rusya-Türkiye) ile ilgili incelemesini tamamladı.
 
Kurum tarafından açıklanan bilgilere göre, Ciner Grubu'na bağlı Park Teknik ve Rus Atom Enerjisi Kurumu’ndan oluşan konsorsiyum, Akkuyu'da kurulacak santralin yapımı için teknik ve uluslararası atom enerji normları açısından yeterli bulundu.
 
Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi için 24 Eylül'de ihale yapılmıştı. 13 firmanın şartname aldığı ihaleye, sadece 1 firma teklif vermiş, 5 şirket ise teşekkür mektubu sunmuştu.

RUSYA’NIN EN BAŞARILI ŞİRKETİ SEÇİLDİ

Habertürk'ün verdiği bilgiye göre, Rosatom, Rusya’da Türkiye’de TAEK benzeri bir kurum. Rusya’da nükleer enerji sektörünün düzenleyici kurulu rolünü üstlenmiş durumda. Rosatom bünyesinde holding şeklinde yapılandırılmış Atomenergoprom’un da sahibi.

Atomenergoprom bünyesinde ise, nükleer santral işletmecisi Rosenergoatom, nükleer yakıt üreticisi TVEL, uranyum ticareti yapan Tekhsnabexport (Tenex), nükleer tesis inşaatı yapan  Atomenergomash ve uluslararası alanda nükleer santral yapımcısı Atomstroyexport’u barındırıyor.

Akkuyu`da Nükleer Santral enerji ihalesi için teklif veren Rus Atomstroyexport’un ana şirketi Rosatom bu alanda dünyanı en başarılı şirketi. Kısa bir süre önce İtalya'da nükleer santral inşaası için anlaşma imzalayan şirket, dünyanın birçok bölgesinde yatırımlarını sürdürüyor.

Atomstroyexport, dünyada yeni bir ilke imza atarak Çin, Hindistan ve İran gibi ülkelerde aynı anda 5 ayrı nükleer istasyonun inşaatını sürdürüyor.

Rosatom’un dünyanın farklı coğrafyalarında faaliyet gösteren santrallerinin yıllardan beri kazasız çalışıyor olması nedeniyle İtalya hükümetinin tercih ettiği enerji uzmanları tarafından dile getiriliyor.

Atomstroyexport, 25 Mart 2007'de kuruldu. Nükleer santral inşaatında tecrübeli olan şirket, Rus nükleer enerji şirketleri VO Atomenergoexport ve VPO Zarubezhatomenergostroy'un birleşmesi ile kurulmuştu. 2008'de 'Ulusal EPCM' gelişim ödülü alan şirket, 2007 yılında da yurtdışında Rusya'nın en başarılı şirketi seçilmişti.

 Atostroyexport, 25 yıl içinde Bulgaristan, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya başta olmak üzere çoğu eski doğu bloğu ülkelerinde ağır su teknoloji ürünü VVER tipi reaktörler kullanarak 30 kadar santral inşa etmiş durumda. Son olarak Atomstroyexport, Çin’de 2 bin MW kurulu güçte iki adet, Hindistan’da 1.000 MW kurulu gücünde bir adet nükleer santral projelerini kazandı. Son iki yılda ise, Atomstroyexport, Türkiye ve İtalya dışında Bangladeş, Uruguay, Fas, Mısır ve İngiltere’de nükleer santraller inşa etmek üzere çalışmalar yürütüyor.

Bugün itibariyle Atomstroyexport’un yurtdışındaki siparişlerinin toplam tutarı 4.5 milyar doları aşıyor. Atomstroyexport  dünya nükleer reaktör piyasasının yüzde 20’lik kısmına sahip. Dünya’da işletmede olan 15.6 milyon kW kurulu güç Atomstroyexport tarafından inşa edilmiş durumda. Bu arada uluslararası nükleer standartlara uyum açısından şirket ISO 9001/2000 kalite güvence sertifikalarına da sahip. 

Atomstroyexport’un yurtdışındaki devam eden projelerine gelince. Şirket 1995 yılında imzalanan 1.5 milyar dolarlık anlaşma gereği İran’ın ilk nükleer reaktörü olan Busherh’i inşa ediyor. 2006 yılında Bulgaristan Atomstroyexport’un, Belene nükleer rektör yapımı teklifini onayladı. Atomstroyexport, Belene Nükleer santralinin ilk reaktörünü 2013, ikinci reaktörünü de bir yıl sonra tamamlayacak.

Konsorsiyuma üçüncü ortak olarak katılan İnter RAO UES, 1997  kuruldu. Rusya’nın en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi olan RAO UES, 2003 yılında hisselerinin yüzde 40’lık kısmını Rosenergoatom şirketine sattı. Holding şeklinde yapılandırılmış ve Türkiye dahil 14 ülkede faaliyet gösteren İnter RAO UES’in toplam kurulu gücü 8 bin megavat. 2007 yılında 12 milyar kilovat saat elektrik üreten İnter RAO UES, 32 bin kilometrelik dağıtım ağına da sahip. 2007 yılında Türkiye’de TGR Enerji’nin yüzde 70 hissesini satın alan RAO’nun, 2015 yılna yönelik hedefi 30 bin megavat kurulu güce ve 14 milyar dolar ciroya ulaşmak. 

SON SÖZ HÜKÜMETİN

İleriki zamanlarda TAEK ve TETAŞ projeye yönelik yapılacak olan yatırım miktarını, inşaatın maliyetini ve konsorsiyum çalışmasının ödemelerini inceleyecek. Kurulacak olan nükleer santral ile ilgli son sözü ise Bakanlar Kurulu verecek.

Nükleer santral, ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olmasına karşın yakıt maliyetlerinin düşüklüğü, dışa bağımlılığın azaltılması ve çevre kirliliği açısından en temiz enerji elde etme yöntemi olması nedeniyle Türkiye’nin tercihleri arasında bulunuyor. Nükleer santralın 3 bin megavat (MW) gücünde olması durumunda 5-6, 5 bin MW gücünde olması durumunda 10-11 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu olacağı belirtiliyor. Türkiye elektrik enerjisi üretimi içinde nükleer santrallerinin payının 2020 yılına kadar asgari yüzde 8, 2030 yılına kadar ise yüzde 20 olmasını hedefliyor.
 
Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun, nükleer santral kurulması için açtığı ihale sonucunda Türkiye’de ilk Nükleer teknoloji merkezinin Sinop’ta yapılmasına karar verilmesine rağmen, yer lisansı hazır olmadığından ihalede öncelik Mersin-Akkuyu’ya verildi.
 
rusya.ru



Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,079 µs