Ergenekon itirafı | " /> Ergenekon itirafı | "/>

En Sıcak Konular

O Hakim'den Ergenekon itirafı

18 Aralık 2008 10:27 tsi
O Hakim'den Ergenekon itirafı 'Danıştay ile Ergenekon bağlantısı yok' kararı veren Hakim'den flaş itiraf...

DANIŞTAY İLE ERGENEKON BAĞLANTISI YOK’ KARARI VEREN HAKİM KARADENİZ: ‘Eğer yeterli delil ve belgeler bize o zaman sunulsaydı biz de birleştirirdik’

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanmasıyla ilgili davanın Ergenekon’la birleştirilmesi kararının ardından, davayı Ergenekon'la birleştirmeyen heyetin başkanı konuştu.

BİZDE AYNINI YAPARDIK

Danıştay saldırısıyla Ergenekon arasında ‘bağlantı yok’’ kararı alarak davayı sonuçlandıran Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi eski Başkanı Orhan Karadeniz, ‘Bizim dönemimizde Danıştay saldırısının Ergenekon ile bağlantısına dair belgeler ulaşmadığı için birleştirmeye gitmedik. Biz Danıştay davasını sonuçlandırdıktan sonra Ergenekon davası açıldı. Eğer o zaman yeterli deliller ve belgeler bize sunulsaydı, bizde aynı şekilde Danıştay olayını Ergenekon’a dahil ederdik’ diye konuştu. Karadeniz, davanın nerede birleştirilmesi gerektiği konusunda 11. Ağır Ceza’ya etki etmemek için konuşmadı.

İSTANBUL’DA BİRLEŞTİRİLMELİ

Yargıtay'ın ‘birleştirilsin’ kararını değerlendiren hukukçular, birleştirmenin İstanbul’daki mahkemede yapılması gerektiğini belirttiler. Ergenekon’un ana gövdesinin İstanbul’da görüldüğünü belirten emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş ‘Davayla ilgili henüz tamamlanmamış ek bir soruşturma var. Yargıtay’da dosyayı İstanbul’a göndermeli. Ergenekon örgütünün tek eylemi Danıştay değil’ dedi.

CEZA ORANI ARTACAK

Eski DGM Savcısı Mete Göktürk de ‘Yargıtay’ın kararına uyulacak ve dosyanın İstanbul’a gönderileceğini düşünüyorum. Birleşme durumunda Ergenekon’da yargılananların cezai durumunu çok fazla etkileyecek. Bazı sanıkların cezalarının oranı artırılabilir’ diye konuştu.

İSTANBUL’A GETİRİLSİN

Ceza Hukukçusu Dr. Levent Korkut: Ankara ve İstanbul’da davayı talep edebilir. Dava nerede devam ediyorsa orada sürmesi gerekiyor. Ergenekon kapsamı itibariyle dahada geniş. Ama mağdurlar Danıştay davası kapsamında kalıyor. Bence bu dava da her iki mahkemede yetkili olacağını söyleyecek. Normal olan İstanbul’da birleşmesi. Çünkü İstanbul’daki her açıdan daha geniş.

Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Vahit Bıçak: Danıştay sanıkları da tekrar yargılanacakları için önceki verilen cezalar kesinlik taşımıyor. Birleştirme kararında çok fazla suç söz konusu olduğu için bu durumda suçun merkezi göz önüne alınacak. Devamlılık arzeden suçlamalar söz konusu olacak ve en son suç nerede işlendiyse o mahkeme yetkili olacak. Dolayısıyla olaylar arasında kronolojik bir sıralama yapılmalı.

Doç. Dr. Mustafa Şentop: Danıştay, Ergenekon’un bir çok eyleminden biri. Bu nedenle davanın İstanbul’da devam etmesi uygundur. Parçayı bütüne katmak gerekiyor. Sanıkların hukuki durumuna baktığımızda terör örgütü sebebiyle terör suçu cezaları ön planda tutulacak. Danıştay sanıkları sadece bu çerçevde değil Ergenekon için de sorgulanacaklar ve Ergenekon davası için de önemli açıklamalar gündeme gelebilir.

Yıldırım’ın itibar edilmeyen ifadesi

Danıştay davasının gerekçeli kararında Osman Yıldırım'ın, duruşmadaki savunmaları ve cezaevinden gönderdiği dilekçelerine olayı aydınlatacak nitelikte bilgi içermediği için itibar edilmediği vurgulanmıştı. Yıldırım, Veli Küçük ile Alparslan Arslan'ın Üsküdar'daki Katibim restoranın yanındaki çay bahçesinde buluştuklarını, zaman zaman kendisinin de toplantılara katıldığını söylemişti.

Ergenekon sanıkları ısrarla Ankara’yı istiyor

ERGENEKON terör örgütü davasının ilk duruşmasında İP lideri Doğu Perinçek’in avukatı Mehmet Cengiz, iddianamedeki suçlamaların merkezinin Ankara olduğunu belirterek, davanın Ankara’ya alınmasını talep etti. Kemal Kerinçsiz de aynı talepte bulundu. Ancak savcı Mehmet Ali Pekgüzel, ‘’Danıştay olayı Ergenekon’un tespit edilmiş bir eylemidir. Örgütün merkezinin İstanbul’dur’ diyence İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın İstanbul’da görülmesine karar vermişti. Cumhuriyet gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk’un avukatı Prof. Dr. Uğur Alacakaptan ise ‘Bu dava nerde birleşirse birleşsin uzun yıllar sürecek. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar Danıştay saldırısının bir Ergenekon olayı olduğuna iddianamede yer veriyorlar. Ben Ankara’daki Danıştay davasının dosyasını okumadığım için bu konuda görüş belirtemeyeceğim’ dedi.

star



Bu haber 1,842 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,957 µs