rüşvet şoku | " /> rüşvet şoku | "/>

En Sıcak Konular

Yargıda rüşvet şoku

16 Aralık 2008 21:13 tsi
Yargıda rüşvet şoku Yargı camiasında şok etkisi yapan rüşvet operasyonunda son gelişmeler... Rüşvet soruşturmasını yürüten savcının telefonlarını dinleme kararının altında bakın kimin imzası varmış...

Rüşvet karşılığı tahliye kararları verdiği iddiasıyla tutuklanan İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı A.K. ile ikinci operasyonda tutuklanıp ardından tahliye edilen 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin eski hakimlerinden E.Y.'nin, olayı soruşturan savcının telefonlarının dinlenmesi için yazdığı izin yazısını kendilerinin imzaladığı iddia edildi.

Yargı camiasında şok etkisi yapan rüşvet operasyonu, İzmir'de özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün talimatıyla başlamıştı.

Özellikle organize suç örgütü oldukları iddiasıyla tutuklu yargılanan bazı sanıkların, "Cezaevinde bizimle görüşüp tahliye edilmemizi sağlayabileceklerini söyleyen avukatlar, 100 bin YTL ile 1 milyon Euro arasında rüşvet istiyor. Bunun için yakınlarımıza ve bize baskı yapılıyor" şikayetleri üzerine çok yönlü araştırma yapıldı.

Savcı Gök'ün talimatıyla geçen şubat ayından itibaren İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, sıkı bir teknik takip başlattı. Şikayete konu olaylarla ilgili birden fazla avukat da teknik takibe alındı. Avukatların kendi aralarındaki görüşmeler ve mahkeme başkanı A.K. ile yaptıkları konuşmalar tek tek kayda alındı. Kayıtlarda A.K.'nin, kardeşi H.K. aracılığıyla cezaevinde bulunan ve davasına baktığı, çete elebaşı olmakla suçlanan Orhan Vedat Ç.'nin (38) tahliyesi için anlaşma yaptığı belirlendi.

Bu deliller üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı'ndan mahkeme başkanı ve birlikte hareket ettiği ileri sürülen avukatlar için soruşturma ve operasyon izni aldı.

Orhan Vedat Ç.'nin tahliye edilmesi üzerine Savcı Gök, "Yengeç 1" adı verilen operasyonu başlattı. Sanık mahkeme başkanı A.K., market işleten yeğeni M.K. ve rüşvet parasını veren avukat A.E.'yi gözaltına alan polisler, uzun süre teknik takibe alınan ve başkanla rüşvet ilişkisi içinde bulunduğu iddia edilen İzmir Barosu avukatlarından N.Ç., A.D., B.Ö., S.K., M.İ., Muğla Barosu avukatlarından E.Ç., İ.C. ve hakim A.K.'nin kardeşi H.K.'yi de gözaltına aldı.

Devam eden operasyon kapsamında A.K. dahil bütün zanlıların telefonlarının dinlenip gizli kameralarla izlendikleri belirtildi. Operasyon için polisin özel bir biriminin İzmir Adalet Sarayı önünde ve içinde yakın takip yaptığı, 40 polisin avukat cübbesi giyip adliyede gezinerek gözaltına alınan avukatlarla diyalog kurduğu, bu şekilde rüşvet çarkının içine kadar girdikleri ortaya çıktı.
Operasyon kapsamında gözaltına alınıp mahkemeye sevk edilen zanlılardan hakim A.K., avukatlar A.E., A.D., S.K. ve hakimin marketçi yeğeni M.K., 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nden emekli hakimi E.Y.'nin kardeşi H.E.Y. ve işadamı A.M. tutuklandı.

İkinci operasyonda yakalanıp tutuklanan E.Y. ve A.K.'nin, hem kendilerinin hem de kardeşleri ve yeğenlerinin telefonlarının dinlenmesiyle ilgili izin yazısını kendilerinin imzaladığı ortaya çıktı. Hakimlerin, her ay yenilenen dinleme izni için gelen ve kendi telefon numaraları da bulunan yazıyı bir değil, 10'ar defa imzaladığı öğrenildi. Hakimlerin, izin kararlarında çok sayıda telefon numarası arasında kendi telefon numaralarını fark etmediğinin sanıldığı belirtildi.

Ayrıca ilk operasyonda tutuklanan ve açığa alınan hakim A.K.'nin, emekli olmak için dilekçe verdiği de belirtildi.

Yengeç operasyonlarında biri hakim, 13'ü avukat toplam 18 kişi tutuklandı.

Yengeç 2 operasyonunda 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nden emekli hakim E.Y., İzmir Sanayi ve Ticaret İl eski Müdürü F.G., Emniyet Amiri A.T.E., H.K., avukatlar M.K., Ş.B., A.Ö.A., T.Ü., M.Ç., E.B., İ.B.E., M.B., Ö.D., M.Ü., S.A., M.İ., B.Ö. ve İ.C.V.'in de aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına alınmıştı.

Emekli hakim E.Y., avukatlar, M.Ç., M.İ., İ.C.V., B.Ö., E.B., T.Ü., Ö.D., A.Ö.A., S.A., M.B. ve M.K. ile sivil K.Z.B.'nin aralarında bulunduğu 18 kişi tutuklandı.

Şahısların avukatları, tutuklamalara itiraz etti. İtirazları inceleyen İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi, E.Y., A.K'nin avukat yeğeni M.K. ve K.Z.B.'yi tutuksuz yargılanmalarına karar verip tahliye etti. Diğer 15 kişinin tahliye talepleri ise reddedildi.

cihan



Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,331 µs