cinsiyet değiştirdi! | " /> cinsiyet değiştirdi! | "/>

En Sıcak Konular

Sigara kullanım oranı cinsiyet değiştirdi!

16 Aralık 2008 10:08 tsi
Sigara kullanım oranı cinsiyet değiştirdi! 
Tütün kullanımı ile ilgili araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Türkiye'deki bağımlılık oranında az da olsa düşüş var. Ancak...

Sigara kullanımı kadınlarda arttı, erkeklerde azaldı 
 
 
Tütün kullanımı ile ilgili araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Türkiye'deki bağımlılık oranında az da olsa düşüş var. Ancak sigara içen kadınların sayısında erkeklere nazaran yüzde 3'lük bir artış gözlendi.  
 
 
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) çalışmasına göre sigara kullanımında kadınlarda artış, erkeklerde azalış var. 1993'te sigara kullanan kadınların oranı yüzde 13,5 iken 2004'te bu rakam yüzde 19,45'e, 2006'da yüzde 16,6'ya yükseldi. Erkeklerde ise 57,8 olan oran 2006'da 50,6'ya geriledi.

TÜİK, dünyada küresel tütün izleme sistemi kurabilmek amacıyla Global Adult Tobacco Survey organizasyonu tarafından 16 ülkedeki eşzamanlı çalışmaların Türkiye ayağını yürütüyor. Ülkedeki 11 bin 200 hane halkı üzerinde yapılan araştırma tamamlandı. TÜİK İzmir Bölge Müdürü Rıdvan Yaka, yetişkin her iki erkekten ve her altı kadından birinin sigara içtiğini, yaş gruplarında da 25 ile 44 arasındaki nüfusun yüzde 41'inin tiryaki olduğunu açıkladı. Araştırmaya göre Türkiye'de sigara kullanma oranı yüzde 33,4 civarında. Erkeklerde bu oran yüzde 49,4'e ulaşırken kadınlarda yüzde 16,6'ya çıktı.

Rıdvan Yaka'nın verdiği bilgilere göre 18-24 yaş arasındaki her dört gençten biri sigara içiyor. Dünyada 15 yaş üstü fertlerde sigara kullanımında yüzde 51,8'le Yunanistan başı çekiyor, Türkiye yüzde 35,5'le 21. sırada bulunuyor. Türkiye'deki sigara bağımlılığında az da olsa azalma var. Dünya genelinde 1 milyar 250 milyon kişi sigara içiyor. Sigara, her yıl 4 milyon, her gün 11 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Yetişkin nüfusun yaklaşık üçte biri sigara içiyor. Dünyada sigara kullananların yaklaşık üçte ikisi şu 10 ülkede yaşıyor: Çin, Hindistan, Endonezya, Rusya, ABD, Japonya, Brezilya, Bangladeş, Almanya ve Türkiye.

Tiryakilerin yüzde 75-80'inin sigarayı bırakmak istediğini ortaya koyan araştırma, kullanıcıların üçte birinin en az üç kere ciddi anlamda sigarayı terk etmeye teşebbüs ettiğini gösteriyor. Tiryakilerin yarısından fazlası, sigaraya bağlı sebeplerle ölüyor. İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Başhekimi Uz. Dr. Ali Kadri Çırak, sigaranın içerdiği dört bine yakın zararlı madde sebebiyle birçok hastalığın temelini oluşturduğunu belirtiyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 110 bin kişinin sigaradan hayatını yitirdiğini vurgulayan Çırak, nikotin bağımlılığının ülkeye yılda yaklaşık 15 milyar dolar ekonomik yük getirdiğinin altını çiziyor.

GATS, Türkiye'de yaşayan yetişkinlerde tütün kullanım oranını ölçmek, tütünle mücadelede alınabilecek önlemleri belirlemek ve tütün kullanımına ilişkin karşılaştırılabilir veriler elde etmek amacıyla yapılıyor. Kapsamlı bir takip ve değerlendirmeyle tütün kullanımının belirlenmesinin yanı sıra toplumun tutumu ve bilgisi konusunda da veri toplanıyor. Bu şekilde hükümetler, salgının boyutu ve doğası hakkında bilgi sahibi oluyor. Araştırma sonucunda müdahale bakımından özel hedef gruplar, çeşitli politikaların etkisi ve politikalar bakımından geliştirilmesi gereken noktaların ortaya çıkması bekleniyor.
 
zaman



Bu haber 296 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,078 µs