Kremlin’e dönebilir! | " /> Kremlin’e dönebilir! | "/>

En Sıcak Konular

Putin yazın Kremlin’e dönebilir!

16 Aralık 2008 10:01 tsi
Putin yazın Kremlin’e dönebilir! Ünlü Rus siyaset eleştirmeni Liliya Şvetsova, Alman Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, Rus toplumunun Vladimir Putin’i ülkenin kurtarıcısı olarak gördüklerini, bunun için Rus halkının kendisini devletin başında görmek istediklerini söyledi.

Seçimlerin yazdan önce yapılacağını iddia eden Şvetsova, Putin’in ülkede kriz üst seviyeler ulaşmadan Kremlin’e geri dönmesi gerektiğini, elit kesmin krizden kurtulmak için Putin’den başka seçeneği olmadığı için onu destekleyeceklerini açıkladı.
 
Valdimir Putin ve Dmitriy Medvedev arasındaki ikili ilişkiyi de değerlendiren Şvetsova, ikisini tango yapan bir dans partneri gibi gördüğünü, ancak Putin’in bu dansta lider konumda olduğunu belirtti.
 
Şu an Rus toplumunda elit kesim arasında ikili bir bölünme yaşandığını kaydeden Şvetsova, birinci elit kesmin bilindiği gibi ülke zenginlerinden oluştuğuna değinerek, ikinci elit kesmin ise, orta sınıf ve büyük şirket temsilcileri ile bazı askerler ve hükümette daire müdürlüğü görevini yapan memurlardan oluştuğunu kaydetti. İkinci elit kesim temsilcilerinin % 45’inin şu anki hükümetin sisteminden, ekonomi ve yönetim politikalarından memnun olmadığını savunan Şvetsova, bu kesmin kurtuluşu ancak liberal demokrasi sisteminin kurulmasında gördüklerini ifade etti.
 
Toplum yaşantısından liberal demokratik partilerin silinmesinin Rusya’nın dramı olarak nitelendiren siyaset eleştirmeni, demokratik düşüncenin Rus halkının % 30’una özgün bir durum olduğunu iddia etti ve şimdilerde bu düşünceye yakın olan partilere sadece % 1’lik bir kesmin oy verdiğini bildirdi. Bu durumu 90’lı yıllarda yaşanan kırılmalara bağlayan Şvetsova, hükümet için yeni yüzlerin ve kuruluşların gerektiğini, ancak böyle bir ortamda ve bu zamanki durumda bunun mümkün olmadığını söyledi.
 
Bunun ülkede yaşanan tek ikilem olmadığının altını çizen Şvetsova, Putin ve Medvedev’in halk arasındaki popularitelerinin % 80’lere ulaştığını, ancak halkın % 60’ının Başbakan Putin ile olan hükümete güvenmediğinin altını çizdi. Açıklanan yüksek oranların pozitif zamanlardan kaldığına inanan Şvetsova, krizin henüz küçük bölgelerde yaşayan işçi ve emekliler üzerinde etkisi olmadığını, ancak etkilerin bahar aylarında hissedilmeye başlanacağına işaret etti.
 
Açıklamalarına devam eden Şvetova, hükümetin kriz ile mücedelede başarılı olabileceğine inanmadığını, 600 milyar dolar olan döviz rezervlerinin 450 milyara inmesinin bunun en büyük kanıtı olduğunu söyleyerek, Gazprom ve Rosneft de dahil olmak üzere Rus şirketlerinin dış borçlarının 500 – 550 milyar dolar seviyelerine ulaştığının, bu durum göz önüne alındığı taktirde ise durumun ümitsiz olduğunun, eğer petrol fiyatları düşmeye devam ederse ülkedeki para stoklarının tamamen tükeneciğinin altını çizdi.
 
Rusya’da hakim olan “Büyük devlet” düşüncesi sorularına yanıt veren eleştirmen, Rusya’da ulusal ideolojik fikirlerin ülkedeki eksikliğinden bahsederek, Putin’in eski güzel günlere dönüşün klişeleşmiş temsilcisi halini aldığından dolayı, halkın tekrar onun başa gelmesiyle o eski güzel günlere dönüşün yaşanacağına inandığını, bu nedenle Putin‘in tekrara başa geçeceğini düşündüğünü belirtti.
 
(Rusya.ru)

 



Bu haber 254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs