açıldı | " /> açıldı | "/>

En Sıcak Konular

Pandoranın kutusu açıldı

11 Aralık 2008 22:27 tsi
Pandoranın kutusu açıldı Irak 31 Ocak’ta sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Ancak Kerkük’te sandıklar açılmayacak. Sebebi basit: Bu şehrin statüsü devam eden tartışmaların merkezi. Seçimler yaklaşırken Kerkük’te pandoranın kutusu açılıyor: Araplarla görüşen üst

Abdullah restoran Kerkük’ün hemen kuzeyinde yer alan populer bir mekan... Özellikle öğle yemeklerinde kent eşrafının akınına uğruyor. Öyle ki farklı atmosferde yapılmak istenen kimi üst düzey görüşmeler de bu restoranda gerçekleşiyor.

Perşembe günü Abdullah restoran sadece kent eşrafı ve ailelerini değil, ayrıca böylesi bir üst düzey toplantıya da ev sahipliği yapıyordu. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisinin yetkilileri önde gelen Kürt aşiretleriyle kentteki etnik tansiyonun düşürülmesi için görüşme yapıyordu. Aynı gün heyet Kerkük’e gelecek Celal Talabani ile de bu konuları görüşecekti.

Heyetin ne görüştüğü, özel toplantıda hangi konuların ele alındığı net olarkak bilinmiyor. Ancak bazı tahminler yürütülebilir. Toplantının ana gündem maddesinin 31 Ocak’ta yapılması planlanan seçimler olduğu söylenebilir. Çünkü Irak'ta şiddet olaylarının şimdiye oranla daha yoğun meydana geldiği 2005 yılından beri yapılacak ilk yerel seçimler, Irak'taki 18 eyaletin 14'ünde yapılacak. Önemli petrol kaynaklarına sahip Kerkük'ü de içeren Temim vilayeti ile kuzeydeki bölge yönetimine bağlı Dohuk, Erbil ve Süleymaniye vilayetlerindeki yerel seçimler, Kerkük konusunda kuzeydeki bölge yönetimiyle henüz uzlaşmaya varılamadığı için başka bir tarihte yapılacak.

Dolayısıyla toplantıda ana olarak bu konunun konuşulduğu söylenebilir. Çünkü Kerkük’ün statüsü giderek önem kazanıyor. 2011’de ABD’nin Irak’tan çekileceğine ilişkin güvenlik anlaşmasının imzalanmasıyla birlikte Kerkük’ün durumu daha da önem kazanıyor. Kuzey Irak’lı Kürtler Kerkük’te referandum yapılarak kentin yönetiminin Kuzey Irak’a mı yoksa Bağdat’taki merkezi hükümete mi bağlanacağına ilişkin anayasanın geçici maddesinin uygulanmamasını eleştirirken, Bağdat ile Kuzey Irak arasında özellikle petrol ve peşmergeler konusunda sorunlar yaşanıyor. Ancak Kürtlerle tek sorunlu olan Bağdat hükümeti değil. Irak’taki Sünni Araplar da Şiiler de Kerkük’ün Kürt yönetimine verilmesinin “savaş” nedeni sayılacağını belirtiyor. Hem ABD’nin Irak’tan çıkacak olması hem de yaklaşan yerel seçimler Kerkük’ü fitili çekilmiş bomba haline getiriyor.

İşte belki de şehirdeki bu gergin atmosferi bir çatışmaya dönüştürebilecek denli tehlikeli gelişme bugün Abdullah restoranda yaşandı. Sözkonusu konuları görüşmek üzere bir araya gelen Celal Talabani’ye bağlı üst düzey Kürt yetkililerle Arap aşiretlerinin liderler görüşürken restorana büyük bir saldırı düzenlendi. Şu ana kadar ölü sayısının 50’yi geçtiği, yaralı sayısının ise 100’ü aştığı belirtiliyor. Ölenlerin arasında Kürt yetkililerin ve Arap aşiret liderlerinin bulunabileceği ihtimali üzerinde durulurken ölenlerin kimliğiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmış değil. Bu saldırının “çok gergin” olduğu söylenen Kerkük’teki atmosferi çatışmaya çevirebileceği belirtiliyor.

İyibilgi.com



Bu haber 1,469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,030 µs