En Sıcak Konular

Türkiye'nin insan hakları karnesi

11 Aralık 2008 20:22 tsi
Dünya insan hakları gününde Türkiye'nin karnesi pek parlak çıkmadı. İnsan hakları örgütlerinin ortak açıklamasında ortaya çıkan Türkiye tablosu...

Yoksulluk en büyük insan hakları ihlali. Dünya OHAL altında. Türkiye'de 11 ayda 8 kişi gözaltında 36 kişi cezaevinde öldü. 27 gazete toplatıldı, 38 siteye erişim yasağı kondu. 5 ayda 103 kişi iş kazasıyla öldü. Cezasızlık politikasına son verilmeli.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) hükümetlerin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin oluşturduğu değerleri yıprattığını, yoksulluğun en büyük insan hakları ihlali olduğunu açıkladı.

Dünya Bankası'nın son kestirimlerine göre, 1,4 milyar insan yoksul. BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre 40 milyon kişinin daha eklenmesiyle, dünyada 963 milyon insanın aç.

İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan ve TİHV Başkanı Yavuz Önen, 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde yaptıkları ortak açıklamalarında, 11 Eylül saldırıları sonrasında hükümetlerin, insanların yoksulluktan, eşitsizlikten kaynaklanan gerçek güvenlik beklentilerinin karşısına "güvenlik paranoyasını" çıkararak dünyayı olağanüstü hal rejimine soktuğunu söylediler.

"Demokratik anayasa şiddetsiz ortamda tartışılarak yapılmalı"

bianet'in Türkiye'de demokrasi ve insan hakları için atılması gereken öncelikli adımları sorduğu Türkdoğan ve Önen, demokratik, özgürlükçü, katılımcı bir anayasanın şart olduğunu, ancak bugünkü çatışmalı, ifade özgürlüğünün engellendiği ortamda, anayasanın özgürlüklerin kısıtlanmasından yana olanların dayatmasıyla oluşturulmasından kaygılandıklarını ifade etti.
"Cezasızlık politikaları son bulmalı"

Hak ihlallerinde cezasızlık politikalarından vazgeçilmesiyle önlenebileceğini söyleyen örgütlerin, Türkiye'de insan hakları durumuna ilişkin bazı saptamaları şöyle.

Darbe anayasası: 12 Eylül anayasası değişmeli. Herkesin ayrımcılığa uğramaksızın eşit hak ve sorumluluklarla donatılacağı yeni anayasa gerek.

Sivil-asker ilişkileri: Askeriyenin siyasal ve toplumsal yaşam üzerindeki vesayeti sürüyor, demokratik denetim mekanizmaları işletilemiyor. Askeri-sivil yargı ikiliği sürüyor.

Gazete kapatmaları: Bu yıl 11 ayda 27 gazeteye toplatma, durdurma kararı verildi; 47 kitap için dava açıldı; 38 İnternet sitesine erişim yasağı kondu.

Yoksulluk: 16 milyon aşırı yoksul insan var. Marmara'da kişi başına gelir, Doğu ve Güneydoğu'dakinin üç katından fazla.

İşte ölümler: 2008'in ilk beş ayında iş kazalarında 103 kişi öldü; 479 kişi yaralandı.

Yaşam hakkı: 1 Aralık'a kadar 8 kişi gözaltında, 36 kişi ise cezaevinde öldü. "Dur" ihtarına uymadı diye en az 9 kişi öldü; 12 kişi ise yaralandı.

Kürt sorunu: Sorun terör ve asayiş sorunu olarak nitelendirildi; ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal, hukuksal boyutları hep ihmal edildi. Bilimle, kültürle, akılla ve insan hakları değerlerini temel alarak barışçıl ve demokratik bir tarzda çözmek mümkün. Barış için ayrımcılığı reddeden bir dille konuya yaklaşılmalı.

Örgütler, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasını ve Gladio tipi devlet içi örgütlenmelerin de açığaçıkarılmasını istediler.

Önen: Temel mücadele hâlâ sürüyor

Bildirge'nin mevcut metnine o dönemde sosyalist bloğun karşı çıktığını, metnin esas itibarıyla kapitalist bloğun metni olduğunu anımsatan Önen, bugün, bireyi önceleyen yaklaşımla toplumları önceleyen yaklaşımın mücadelesinin hâlâ sürdüğünü de ekledi.

 



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,347 µs