En Sıcak Konular

'1 Mayıs şiddeti' temize çıktı

11 Aralık 2008 16:05 tsi
Valiliğin talimatıyla emniyetin hazırladığı rapor, 1 Mayıs 2008'de şehri İstanbullulara dar eden polisi temize çıkarıyor.

İşçilerin Taksim"e çıkmasını engellemek için İstanbul"un abluka altına alındığı, yolların kapatıldığı, polis işgali altındaki 1 Mayıs"da yaşanan olaylarda emniyetin hazırladığı rapora göre polisin suçu yokmuş!

O gün yaşananlar herkesin hafızasındayken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Valiliğin talimatıyla hazırladığı raporda; memurlarının orantılı güç kullandığını, suçlu olmadığını, insan yaşamını tehlikeye sokan bir durum olmadığını öne sürdü.

Raporu hazırlayan kişi ise oldukça dikkat çekici; 6 Mart 2005"te yapılan Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamasına yönelik polis saldırısı sonucu görevden alınan, bugünün İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Kızılgüneş.

İşleme konulmadı!

2008 1 Mayıs"ı sadece eyleme katılmak isteyenlerin değil, hatta sadece İstanbulluların değil televizyonlardan ya da gazetelerden olayı takip eden herkesin aklında birçok acı manzara bıraktı.

Hastanenin acil servisine gaz bombası atılmasından miting alanına gitmek için bir araya gelen emekçilerin üzerine panzer sürülmesine kadar birçok hak ihlaline sahne olan 1 Mayıs"ta İstanbul Valiliği, memurlarını "suçsuz" çıkardı.

Düzenlenen yasal kadın eylemine polis müdahalesi sonrasında görevden alınan Kızılgüneş"in hazırladığı rapor, tüm yaşananlara bir bahane buldu ve rapor işleme konulmadı. 1 Mayıs"ta İstanbul"da bulunan herkes, yaşananların sorumlusunun kim olduğunu biliyordu.

Hastanede eylem iddiası

Şişli Etfal Hastanesi Başhekimi Dr. Ali İhsan Dokucu ve Güvenlik Şefi Metin Yıldırım da araştırma kapsamında ifade verdi. Dokucu"nun iddiasına göre, hastanenin içinde bir grup toplandı ve hastane önünde slogan atıp yolu kapadı. Hastane içine ve Acil Servis"e gaz bombası atılmadığını ileri süren Dokucu"nun bu ifadesi doğrultusunda ise raporda, “Doğrudan hastane içerisine ve acil servisine gaz bombası atılmasının hastane başhekiminin ifadesinde de belirttiği üzere söz konusu olmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Yıldırım ise ifadesinde eylemcilerin Acil Servis ve kafeteryada pankart açarak eylem yaptığını iddia ederek eylemcilerin yaralı polisi getiren ambulansın yolunu kapadığını ileri sürdü. Yıldırım, bu nedenle eylemcilere müdahale edildiğini söyledi.

Hastaneye atılan gaz yalanlandı

Raporda, Şişli Etfal Hastanesi Acil Servisi"ne atılan gaz bombasının "atılmadığı" ileri sürüldü, gazın müdahale sırasında "rüzgarla sızdığı" iddia edildi. Oysa emniyet, olayla ilgili TBMM İnsan Hakları Komisyonu"na sunduğu raporda hastaneye atılan gaz bombasının “yaralı polisin palaskasına takılarak patladığını” ileri sürmüştü.

Kendi raporuyla kendi yalanını çürüten emniyet, raporunda olayı şöyle anlatmıştı: “Acil"e götürülen yaralı Polis Hakan Balcı"nın araçtan indirilmesi sırasında Polis Memuru Muammer Karademir"in üzerindeki gaz bombasının pimi Balcı"nın palaskasına takıldı ve gaz çıkışı yaşandı.”

Emniyetin ricasıyla işleme konmadı

CHP üyesi gruba yönelik müdahalenin de yer aldığı raporda, dağılması yönünde ikazlar yapıldıktan sonra su sıkılarak kademeli olarak zor kullanma yoluna gidildiği belirtildi. Raporda, ikazın sonuç vermediği gerekçe gösterilerek gaz bombasıyla müdahale edildiği ifade edilerek “direnme ve saldırının nitelik ve derecesine göre zor kullanıldığı, zor kullanmanın "orantılılık" ilkesine uygun olarak yerine getirildiği” ileri sürüldü.

Bu müdahalenin yaşamı tehlikeye sokmadığının savunulduğu raporda, basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olduğu kaydedildi.
“İddiaların soyut ve genel nitelikte olması, ciddi bulgu ve belgelere dayanmaması, kişi veya olay belirtilmemesi” bahanelerinin arkasına sığınan emniyet raporun işleme konulmamasını talep etti, Valilik de bu talep doğrultusunda raporu işleme koymadı.

Yani Valiliğin talimatıyla emniyet tarafından hazırlanan raporu Valilik, yine emniyetin "ricasıyla" görmezden geldi.

Kızaktan müdür yardımcılığına

Raporu, 2005"te Beyazıt"ta yapılan Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamasında gerçekleştirilen polis müdahalesi nedeniyle görevden alınan, daha sonra terfi ettirilen, bugünün İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Kızılgüneş hazırladı. Dönemin Çevik Kuvvet Şube Müdürü Kızılgüneş, bu müdahaleden ötürü kınama cezası almış, görev yeri değişmişti.

Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü yetkililerinin tümü kızağa alınırken, 6 polis açığa alınmış, 3"ü müdür, 9 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı. Sırasıyla ulaştırma şube müdürlüğü, Zeytinburnu İlçe Emniyet Müdürlüğü"nde kısa süreli görev yapan Kızılgüneş, 2005 sonlarında ise "ödüllendirilerek" asayiş şube müdürlüğüne getirilmişti.

"Sözün bittiği yer"

Raporu Evrensel gazetesine değerlendiren 2008 1 Mayıs Tertip Komitesi"nden DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, raporun şaşkınlık verici olmadığını dile getirdi. Bu tarz raporların ve kararların hükümet ve devlet geleneği haline geldiğini vurgulayan Görgün, “Bu kafa ve yöntemlerle, demokrasi yolunda adım atmak mümkün değil.

Tüm dünyanın serbest kutladığı 1 Mayıs"ta Türkiye"nin neler yaşadığı görüldü” diye konuştu. Polislerin üstten aldıkları emirlerle İstanbul"u getirdiği duruma dikkat çeken Görgün, “Sözün bittiği yerdir. Onu diyen ağızlar, onu düşünen kafalar krizin de olmadığını söylüyor” dedi.

Dönemin İHD Genel Başkan Yardımcısı Kiraz Biçici, olayın ardından Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı"na İHD üye ve yöneticileriyle birlikte birkaç kez suç duyurusunda bulundu. Biçici"ye, “suçun muhatabı bulunmadığı” gerekçesiyle, suç duyuruları hakkında takipsizlik kararı verildiğine ilişkin belge ulaştı.

evrensel



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,931 µs