Türkiye kavgası | " /> Türkiye kavgası | "/>

En Sıcak Konular

Batı yakasında Türkiye kavgası

7 Aralık 2008 14:02 tsi
Batı yakasında Türkiye kavgası 

Newsweek dergisi Türkiye’yi tartışıyor. ABD’deki seçimler sonrasında dergide çıkmaya başlayan yazılar tam bir kamplaşma ürünü. İlk iki yazı Erdoğan’a yüklenirken derginin yeni sayısında bu yazılara ağır bir cevap geliyor. İyibilgi batı y

ABD’de seçimler sonuçlandıktan sonra Barak Obama Beyaz Saray’ın yeni patronu olunca bu seçimin Türk iç siyasi dengelerine nasıl bir etkisi olacağı tartışılmaya başlandı. Öyle ki bu tartışma sadece Türkiye’de yapılmıyor. ABD’nin önde gelen haftalık haber dergisi Newsweek şu sıralar Obama yönetimine Türkiye ile ilgili fikir vermeyi amaçlayan bir tartışmaya ev sahipliği yapıyor.

Hatırlanacağı üzere dergide Türkiye ile ilgili ilk yazı Soner Çağaptay imzalıydı. Washington Institute Türkiye masası şefi Çağaptay geçtiğimiz ay kaleme aldığı yazıda Erdoğan hükümetine sert bir şekilde yüklenerek Türkiye’de artan Amerikan karşıtlığını ‘İslamcı AKP’ye bağlamıştı. Türkiye’nin ABD’nin çıkarları için önemli olduğu tezini işleyen akademisyen Obama yönetimine Erdoğan’a Amerikan karşıtlığıyla mücadele için bazı uyarılarda bulunması gerektiğini tavsiye etmişti.

Aynı derginin geçen hafta çıkan sayısında bu kez isimsiz bir yazı yazılarak Erdoğan hükümetine milliyetçiliğe kaydığı eleştirisi getirilmişti. Yazıda Ankara’daki ‘çirkin milliyetçi ruh haleti’nden söz ediliyor ve ‘Erdoğan’ın, tehlikeli bir oyun oynadığı’ iddiasında bulunuluyordu. ‘Cesur reformlarıyla Türkiye’yi Avrupa’nın eşiğine kadar getiren Recep Tayyip Erdoğan’a ne oldu?’ diye soran dergi, Erdoğan’ın giderek ‘yerinden etmeye yemin ettiği eski tüfeklere’ daha çok benzediği eleştirisini getirmişti. Daha sonra Ahmet Hakan bu yazıyı Taraf gazetesi yazarı Amberin Zaman’ın yazdığını belirtti. Amberin Zaman ise Cuma günü yazdığı yazıda Erdoğan’ın demokrasiye tekrar dönmesi halinde destekleneceğini belirtti.

İşte bu yazılara cevap Newsweek’in son sayısında geldi. Mustafa Akyol imzalı makalede isim vermeden Çağaptay ve Zaman’ın yazıları eleştirilirken Obama’nın Türk ortaklarının Türk dış politikasında önemli açılımlar yapan Erdoğan hükümeti olduğu belirtildi. Türkiye’nin uluslararası arenada gerçekleştirdiği barış misyonuna dikkat çekilen makalede ‘batı yanlısı, halkın değerlerine saygılı ve serbest piyasa değerlerine bağlı’ ‘diğer Türkiye’nin’ yabancı düşmanı laikler vasıtasıyla değil Erdoğan vasıtasıyla gerçekleştiği belirtiliyor. Amberin Zaman’ın ‘Erdoğan’ın değiştiği’ yolundaki iddiasına isim vermeden yanıt veren Akyol demokratikleşme adımlarının sadece bir taktik olmadığını ‘bu kimilerinin iddia ettiği gibi sadece bir taktik değil’ diye cevapladı.

Çağaptay’ın ‘Erdoğan’ın Amerikan karşıtlığını beslediği’ şeklindeki iddiasına da yine isim vermeden değinen Akyol, Türkiye’deki ABD karşıtlığının Irak savaşı ve olası Kürt devleti endişelerinden beslendiğini, Amerikan karşıtlığını yapanların ise Erdoğan hükümeti değil kemalist veulusalcı çizgideki partiler olduğunun altını çizdi. Ergenekon sanığı Ergun Poyraz’ın Erdoğan ve Gül ile ilgili yazdığı ve kendilerini Yahudi olmakla ‘suçlayan’ kitaplarına atıf yapan Akyol ulusalcıların ve laiklerin Türkiye’deki yabancı düşmanlığını beslediğini ileri sürdü. Akyol Obama yönetimine seslenerek ABD için doğru olan ortakların İslam dünyası başkentlerinde saygı uyandıran demokratik Türkiye’nin mimarı ‘yeni Osmanlıcılar’ olduğunu belirtti.


www.iyibilgi.com



Bu haber 1,010 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,205 µs