3 kritik soru | " /> 3 kritik soru | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon hakimlerinden MiT’e 3 kritik soru

7 Aralık 2008 10:20 tsi
Ergenekon hakimlerinden MiT’e 3 kritik soru ERGENEKON terör örgütü davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, cuma günü yapılan 25. oturumun sonunda Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) davanın seyrini etkileyebilecek kritik sorular sordu ve en kısa zamanda cevaplanmasını istedi.

Ergenekon terör örgütü yönetim şemasını nasıl bir çalışma sonucu hazırladınız?... Bu şema halen gizlilik niteliği taşıyor mu?.. Tuncay Güney MİT’te hangi zaman dilimlerinde ve hangi konumlarda görev aldı?

ERGENEKON terör örgütü davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, cuma günü yapılan 25. oturumun sonunda Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) davanın seyrini etkileyebilecek kritik sorular sordu ve en kısa zamanda cevaplanmasını istedi. MİT’in ‘Tuncay Güney kayıtlı elemanımız değil’ açıklamasını yeterli bulmayan 13. Ağır Ceza, MİT’e Güney’in hangi tarihlerde görev yaptığını sordu. Mahkeme, MİT’in hazırladığı Ergenekon şemasının da kaynağını istedi.

NE ZAMAN ÇALIŞTI VE GÖREVİ NE?

İSTANBUL 13. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT’in ‘Tuncay Güney kayıtlı bir haber kaynağımız değildir. Kuruluş ve işleyişi tartışmalı olan Kontrterör Merkezi, sorumluları ile birlikte 1997 yılında kuruluş şemasından çıkarılmıştır’ açıklamasını yeterli bulmadı. Mahkeme dünkü duruşmada MİT Müşteşarlığı’na yazı yazılarak ‘Tuncay Güney’in MİT Müsteşarlığı’nda hangi konumda ve hangi zaman diliminde çalıştığınının’ sorulmasına karar verdi.

ŞEMAYI NASIL HAZIRLADINIZ?

MİT tarafından hazırlanan ve Ergenekon terör örgütünün yönetim şemasını gösteren belgeyi, resimler ve isimlerin üzeri açık bir şekilde geçen duruşmada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alan mahkeme heyeti, bu belgenin hazırlanışını da MİT’e sormaya karar verdi. Terör örgütünün yönetim şemasının eldeki bilgi ve dokümanların ne şekilde bir değerlendirmeye alındığı, bunların üzerinde nasıl bir çalışma yapılarak şemaların düzenlendiği konusunda MİT’ten bilgi istendi.

HALA GİZLİLİĞİNİ KORUYOR MU?

MAHKEME düzenlendiği tarihte üzerine ‘çok gizli’ kaşesi vurulan yönetim şemasıyla ilgili bilgi ve belgelerin, gönderildiği makamlar ve aradan geçen süre dikkate alındığında gizlilik niteliği taşıyıp taşımadığının en kısa sürede mahkemeye bildirilmesi için MİT’e yazı yazılmasını hükme bağladı. MİT ‘Artık gizlilik taşımıyor’ bilgisi verirse bu belgeler bazı sanık ve avukatların ‘şemanın açıklanması’ taleplerini karara bağlanacak.

MİT’e davaya müdahillik yolu

YARGITAY, MİT’e ‘töleranslı’ davranma kararı aldı. Yargıtay 7. Ceza Dairesi, görevi başındaki veya emekli olan MİT mensupları hakkında açılan tüm davalarda MİT’in ‘müdahil’ olmasına izin verdi. Bu kararın ardından MİT, mensupları hakkında açılan Mal Bildirimi Yasası’na muhalefet, Trafik Kanunu’na muhalefet veya tazminat davalarında bile müdahillik talep edebilecek. Aynı Daire, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bu yöndeki taleplerini ise reddetmişti.

GÜNEY’İ SAVUNUR MU?

7. CEZA Dairesi’nin bu kararının ardından, son zamanlarda MİT mensubu olup olmadığı tartışılan Ergenekon davasının kilit isimlerinden Tuncay Güney hakkında açılan davada da MİT’in müdrahillik talebinde bulunup bulunmayacağı merak konusu oldu. Ergenekon davasında, Güney hakkında ‘terör örgütü üyesi olmak’ suçunu işlediği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Güney’in MİT mensubu olduğu kabul edilirse, MİT’in bu davada da müdahil olması bekleniyor. 

Öz’den, Güney’in dosyası istendi

ERGENEKON davasına bakan Mahkeme Heyeti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak, Tuncay Güney hakkında yürütülen soruşturma ile ilgili dosyayı istemeye de karar verdi. Savcılığın ‘Tuncay Güney hakkında Ergenekon terör örgütü üyeliği soruşturması yürütülüyor’ cevabını dikkate alan Mahkeme ‘Tuncay Güney’e ait yapılan işlemleri içeren soruşturma dosyasının, gizlilik kuralları da dikkate alınarak, tetkik ve iade edilmek üzere istenmesine’ hükmetti.

star



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,236 µs