En Sıcak Konular

Türkiye, Japonya'yı dörde katladı!

4 Aralık 2008 21:08 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerjiyi 'çar çur ettiğimizi' bakın nasıl bir örnekle açıkladı...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, sanayide kullanılan elektriğin yüzde 70'inin motorlarda kullanıldığına işaret ederken, kullanılan motorların da yüzde 68'inin verimsiz olduğunu söyledi.

Bakan Güler, ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda düzenlenen ''Enver Motor Hareketi'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, enerjiyi üretmek kadar tüketmenin de çok önemli olduğunu belirtti.

Enerji üretmek için santraller, barajlar kurduklarını, doğal gaz anlaşmaları yaptıkları, ulusal ve uluslararası anlaşmalara imza attıklarını anlatan Güler, bunları yaparken, enerjinin verimli kullanılıp kullanılmadığı konusunun da oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'de bin dolarlık bir üretim artışının 400 litre benzin petrol eş değeri ile yapıldığına, OECD ülkelerinde ise bunun için 200 litre, Japonya'da da 100 litre benzin kullanıldığına dikkat çeken Güler, ''yani biz, bizim sanayicimiz OECD ülkeleriyle rekabet edecekse, istediğiniz kadar elektriğin fiyatıyla düşürün, bir kere bunu yarı yarıya düşürmesi lazım. Japonya ile rekabet edecekse dörtte biri düşürmesi lazım. Demek ki burada bir yanlışımız var, bu yanlışı gözden geçirmemiz lazım'' diye konuştu.

Bunun için enerjinin nerede kullanıldığını göz önüne alarak enerji verimliliğini sağlamak gerektiğini vurgulayan Güler, ısınmadan, aydınlatmaya, sanayiden, bina yalıtımına enerji verimliliğini her alanda gerçekleştirmek için ENVER projesini başlattıklarını kaydetti.

Sanayide kullanılan elektriğin yüzde 70'inin motorlarda kullanıldığına, kullanılan motorların da yüzde 68'inin verimsiz olduğuna dikkati çeken Bakan Güler, şöyle devam etti:

''Bir motor alırken, hani çocuklarımıza ayakkabı alırken, nasıl olsa çocuk büyüyecek bir numara büyük alalım deriz, burada da motorları büyük alıyoruz. Motor alırken bu nasıl motor olmalı buna dikkat etmemiz gerekiyor, küçük seçmemiz, büyük seçmemiz bunlar önemli. Yandığı zaman, motorları sardırıyoruz, sardırmak aslında faydalı mı, değil mi bunlara iyi bakmak lazım. Gördüğümüz kadarıyla hepimizin doğru bildiği yanlışlar, yanlış bildiği doğrular var.''

''SANAYİDE KARLAR DÜŞÜK, KAZANÇ ENERJİDEN OLMALI''

Sanayide kar oranının çok düşük olduğuna ve sektörde çok büyük rekabet yaşandığına işaret eden Güler, ''bizim burada en fazla kazanç sağlayabileceğimiz alan enerji, bu hem ülkemizi, hem rekabeti, hem çevreyi ilgilendiriyor'' dedi.

Her tasarruf edilen enerjinin karbondioksit miktarını da düşürdüğünü anlatan Güler, dolayısıyla çevre, iklim değişikliği, küresel ısınma gibi konuların bununla bağlantılı olduğunu ve enerji verimliliğinin her şeyden önce bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu vurguladı.

Sadece evlerde 100 vatlık verimsiz lambaları, 20 vatlık verimli lambalarla değiştirme yoluyla enerjide yüzde 80 tasarruf sağlandığını belirten Güler, evlerde, binalarda, sanayide, motorlarda kısaca tüm alanlarda enerji verimliliği sağlanmasıyla, Türkiye'nin 6 Keban barajı büyüklüğünde kar edeceğini söyledi.

Enerji verimliliğinin yanı sıra su konusunda da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Güler, sanayicilere TEMSAN'ın ürettiği türbinlerden en küçüğünü örnek göstererek, bununla 5-6 evin elektrik ihtiyacının karşılandığını anlattı.

Rüzgar enerjisine dönük çalışmalara da değinen Güler, ''inşallah Türkiye'de de üretilecek rüzgar türbinleriyle bizim hedefimiz 20 bin megavatlık enerjiyi 2020 yılına kadar sağlamak. Bu da 40 milyar dolar eder, otomotiv sektöründen daha büyük. Türkiye'de otomotiv sektörü nasıl kurulduysa, şimdi rüzgar türbinleri de böyle para kazanacak'' dedi.

Güneş enerjisi konusunda da binaların çatılarının güneş pilleriyle kaplanmasıyla kendi elektriğini üretmenin mümkün olduğunu söyledi.

Güneş pillerinin yanı sıra termal kamerayı da sanayicelere gösteren Güler, 2-3 termal kamera alınıp bir heyet kurulması durumunda, sanayide bina ve fabrikaları dolaşarak, binalarda enerji tasarrufunun kontrolünün mümkün olduğunu ifade etti.

ASO BAŞKANI ÖZDEBİR

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de enerji tüketiminin bir ülkenin gelişmişlik göstergesi olduğuna işaret ederek, gelişmiş ülkelerdeki enerji tüketiminin Türkiye'nin 4 katı olduğunu kaydetti.

Enerji tüketimindeki artışın endişe verici olmadığını aksine sevindirici olduğunu çünkü bunun ülkede ve ekonomide işlerin yolunda gittiğini gösterdiğini belirten Özdebir,''Türkiye'de enerji tüketimini artırmak hem enerji üretimini, hem yaşam kalitesini artırmak demektir ancak bunu artırırken, daha az enerji ile daha fazla mal ve hizmet üretmek anlamında enerjiyi verimli kullanmak önemli'' diye konuştu.

Günümüz ekonomilerinde enerjinin korkulu rüyalardan biri olduğunu savunan Özdebir, enerji alanına olumsuz bir gelişmenin sanayiyi kötü etkilediğini kaydetti.

Özdebir, bu nedenle ulusal enerji politikalarını belirlerken, Türkiye'nin sanayi stratejisinin de göz önüne alınması gerektiğini vurguladı.

Enerjiyi daha verimli kullanmanın çok önemli olduğunu ifade eden Özdebir, ''bizler rekabetin yoğunlaştığı bir dünyada yarışmak, ürünümüzü satmak için en önemli girdi enerjiyi verimli kullanmak zorundayız'' dedi.

Özdebir, ASO Organize Sanayi Bölgesi olarak da enerji alt yapısını yenilediklerini ve enerji yönetim merkezi kurduklarını bildirirken, böylelikle anlık enerji tüketimini, enerji kirliliği ve gürültüsünü on-line olarak görebildiklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Güler, ASO Başkanı Özdebir'e sanayicilere dağıtılmak üzere Ankara'nın maden, yer altı ve jeotermal zenginliklerini gösteren bir dosya ile rüzgar haritası hediye etti.

Daha sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi ile Arçelik yetkilileri enerji verimliliği konusunda birer sunum yaptı.

aa



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,086 µs