En Sıcak Konular

Ergenekon davasında bugün...

4 Aralık 2008 18:20 tsi
Ergenekon davasında bugün... Ergenekon'un bugünkü duruşmasında çapraz sorguya alınan eski polis Yüksek, sorulara ilginç cevaplar verdi. Mahkeme, Tuncay Güney'le ilgili önemli bir açıklama yaparken, MİT'ten beklenen yazının gelip gelmediği sorularına da cevap verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Yüksek'e, üzerinde kendi fotoğrafı olan, "Mehmet Çetin" adına düzenlenmiş nüfus cüzdanı ve sürücü belgesi bulunduğunu hatırlatarak, bu belgeleri kendisinin düzenleyip düzenlemediğini sordu.

Yüksek de söz konusu nüfus cüzdanı ile sürücü belgesinin, husumetli olduğu Muzaffer Şenocak ile arasındaki davada, kendi lehine delillerden olduğunu söyleyerek, bu konuda daha fazla açıklama yapmadı.

Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel'in, soruşturma sürecinde, tutuklanabileceğini söyleyerek bir kişiye çanta bırakıp bırakmadığını sorduğu Yüksek, tutuklandıktan 2 ay sonra ev sahibinin evi tahliye ettiğini anlattı.

Pekgüzel'in, çantada silah ele geçirildiğini hatırlatarak, bunu kendisinin bırakıp bırakmadığını sorması üzerine Yüksek, "Ablamın evine o çantayı bir vatandaş bırakmış" dedi.

Savcı Pekgüzel'in, ele geçirilen ve bazı askeri bilgilerin yer aldığı CD'nin içeriğini görüp görmediğini sorduğu Yüksek, Muzaffer Şenocak'tan kalan eşyayı çöpe atarken bazı disketlerin eline geçtiğini, daha sonra bu disketleri CD'ye yüklettiğini, içindeki bilgileri de gördüğünü, ancak bununla pek ilgilenmediğini dile getirdi.

Savcının "Bunu ne zaman Mete Yalazangil'e verdiniz?' sorusuna karşılık da Yüksek, Yalazangil'in ofisinde CD'yi bir dizüstü bilgisayara taktıklarını, oradan çıkarken de bilgisayarda unuttuğunu kaydetti.

CD'nin kendisi için bir anlamı ya da değeri olmadığını söyleyen Aydın Yüksek, savcının "(Bunu Muzaffer Tekin'e ver) demediniz mi?" diye sorması üzerine, "Kimseye böyle bir talimatım yok. Verildiğinden de bilgim yok" dedi.

Yüksek, bir başka soru üzerine, CD'yi Kemal Kerinçsiz'in bürosunda da bir bilgisayara taktığını dile getirdi.

Tekin'in bu CD yüzünden tutuklanmasından rahatsız olduğunu anlatan Yüksek'e savcı Pekgüzel, Kerinçsiz'in CD'nin içeriğinin gizli olmadığı yönünde kendisine bir şey söyleyip söylemediğini de sordu.

Yüksek, "Genelkurmay mı, MGK mı tam olarak bilemiyorum. Bir açıklama yapıldı. Gizli belge değil, suç unsuru olmadığı söylendi" şeklinde konuştu.

Pekgüzel'in, bu CD'leri disketlerden hazırladığını söylediğini hatırlatarak, bu disketlerin nerede olduğunu sorması üzerine de Yüksek, "Sanırım çöpe atmış olmam gerekir. Muzaffer Şenocak ile aramızda tartışma geçti, çöpe atmış olabilirim" diye konuştu.

Diğer savcı Nihat Taşkın'ın, üzerinde kendi fotoğrafı bulunan ve başka isme düzenlenmiş nüfus cüzdanı ve sürücü belgesine ilişkin sorusunu da yanıtlayan Yüksek, "İyi niyetli olarak bir iş yapmaya çalıştım. Hayatımın hatalarını yaptım üst üste. 18 aydır tutukluyum. Bu, benim ve ailem için işkence" dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, sanık Yüksek'e "Sorulara cevap vermek zorunda değilsiniz. Ama cevap verecekseniz, sorulan soruya karşılık verin" diye uyarıda bulundu.

Kerinçsiz'in soruları

Tutuklu sanıklardan avukat Kemal Kerinçsiz de Aydın Yüksek'e, "Söz konusu CD'yi bilgisayarda baktıktan sonra aldın mı?" diye sordu. Yüksek, "Aldım, yanımda götürdüm" dedi.

Kerinçsiz'in, "Ben 'CD'yi gidin savcılığa teslim edin' dedim mi?" diye sorması üzerine Yüksek, "Dediniz" şeklinde yanıt verdi.

Yüksek, Kerinçsiz'in, "Dışarıda sivil polislerin gezdiğini söyledim mi size?" şeklindeki sorusu üzerine de "Evet, öyle bir konuşma geçti" dedi.

Kerinçsiz'in, "kendisini televizyondan tanıdığı için mi yanına geldiğini" sorması üzerine Yüksek, "Doğrudur" yanıtını verdi.

CD'nin içeriğindeki askeri bilgilerin aslında gizli belge olmadığını savunan Kerinçsiz, Yüksek'e bunların üzerinde imza ve kaşe bulunup bulunmadığını sordu. Yüksek de yazının üzerinde imza ve kaşe olmadığını söyledi.

Tekin'in soruları

Tutuklu sanıklardan emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin de Aydın Yüksek'e, kendi yanına geldiğinde, Muzaffer Şenocak'ın asker olup olmadığını öğrenmek amacını taşıyıp taşımadığını sordu. Yüksek de "Evet" yanıtını verdi.

Bunun üzerine söz alan Muzaffer Şenocak, Yüksek'e "Beni mermer ocakları olan emekli bir albayla tanıştırdınız mı?" diye sordu. Yüksek de "Yanımda bulunurken gayri ihtiyarı tanıştı" dedi.

Şenocak'ın, "Bu oluşturduğunuz CD'yi Mete Yalazangil aracılığıyla Muzaffer Tekin'e götürme amacınız neydi?" sorusuna Yüksek, "Ben kimseye CD götürmedim" yanıtını verdi.

Şenocak, Yüksek'e, tanıdığı emekli bir albay varken neden Muzaffer Tekin'e gittiğini, kendisiyle arasındaki husumeti neden mahkemeye taşımadığını ve tutuklanmasının ardından kendisine ait delilleri yok edip etmediğini sordu. Yüksek de böyle bir şey olmadığını savundu.

Müdahil Şebnem Korur Fincancı'nın avukatı Özkan Yücel'in başkasının adına düzenlenmiş nüfus cüzdanı ve ehliyete ilişkin sorusu üzerine Aydın Yüksek, bunun aynısının Muzaffer Şenocak'ta da ele geçirildiğini söyledi.

Şenocak da belgenin fotokopisini Cumhuriyet savcısına sorgu sırasında kendisinin verdiğini kaydetti.

Bunun üzerine Yüksek, bu ifadenin doğru olmadığını, çünkü savcı huzuruna gitmeden önce polis tarafından arama yapıldığını anlattı.

Tuncay Güney de Ergenekon sanığı

Bu arada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davada, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, Tuncay Güney ile ilgili yapılan röportajlara ilişkin bazı televizyon kanallarına yazılan yazıya cevap verildiğinin görüldüğünü bildirdi.

Başkan Şengün, silahlı ve silahsız terör örgütleri listesine ilişkin mahkemenin yazısına verilen bir cevapta da böyle bir liste bulunmadığının, fakat herhangi bir terör örgütüne ilişkin sorulması halinde, cevap verilebileceğinin bildirildiğini kaydetti.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığının da mahkemeye cevaben yazı yazdığını belirten Başkan Şengün, söz konusu yazıda, savcılığın, Tuncay Güney hakkında ''terör örgütü üyesi olmak'' suçundan soruşturmayı sürdürdüğünün bildirildiğini dile getirdi.

Başkan Şengün, MİT'ten gönderilen başka bir yazıda da ilgili Cumhuriyet Savcılığınca bir kısım kişiler hakkında soruşturmanın gizli olarak yürütülmekte olduğunun bildirildiğini anlatarak, ayrıca 9 No'lu gizli tanık ile ilgili olarak tüm görüşmeleri içeren CD'nin de mahkemeye gönderildiğini kaydetti.

Bu arada, avukat Hasan Basri Özbay da mahkeme heyetine, MİT tarafından hazırlandığı belirtilen, Ergenekon örgütünde adı geçen kişilere ilişkin şema konusunda ilgili savcılığa yazılan yazıya cevap gelip gelmediğini sordu.

Başkan Şengün de savcılığın, bazı kişiler hakkında tahkikatın devam ettiğini bildirdiğini, ancak isim belirtilmediğini söyledi.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

Ajanslar



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,710 µs