Türkçe konuştu? | " /> iyibilgi Ankara" /> Türkçe konuştu? | "/> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Ahmedinejad neden Türkçe konuştu?

4 Aralık 2008 15:46 tsi
Ahmedinejad neden Türkçe konuştu? İran Devlet Başkanı kendi topraklarında halka hitap ederken Türkçe konuştu. “Niye” diye sorabilirsiniz. Biz de deriz ki, “hangi halka”? iyibilgi Ankara

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bir süredir yurt içi geziler yapıyor. Bu geziler sırasında da yolu Tebriz’e düştü.  Tebriz stadyumunu dolduran on binlerce “İranlı’ya” seslendi.

Buraya kadar birşey yok. Ancak konuşmasanı zaman zaman Türkçe yaptı. Gariplik burada. Çünkü bir ülkenin Cumhurbaşkanı halkına komşu ülkenin ana diliyle hitap ederse insanların şaşırması doğal karşılanmalı.

Pek örneği de yok. Hatta tersine, uluslararası oturumlarda bir çok devlet başkanı, yabancı dil bilmesine rağmen konuşmasını kendi dilinde yapıyor.

Peki İran liderinin Türkçe tercihinin nedeni ne? İki sebebi var. Biri aleni biri daha politik. Tebriz, Azerilerin yoğun yaşadığı bir bölge. Esasında İran Azerilerin yoğun yaşadığı bir ülke.

Yaklaşık rakamlar İran’da 20 milyondan fazla Azeri olduğunu söylüyor. Kaldı ki, Tebriz’in içinde bulunduğu bölgeye de, İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti deniyor. Biz demiyoruz. Kendileri öyle diyor.

İlk sebep. Bu yörenin halkı Azeri Türkü ve Türkçe biliyorlar. Dilleri bu. İkinci sebebe gelince; bunun için Ahmedinejad’ın söylediklerine bakmak lazım.

Şöyle konuşmuş; “Burada yaşayanlar, her alanda yetiştirdiği büyük insanlarla ülkeye eşsiz hizmetlerde bulundu. Irak Baas rejimi eliyle açılan savaşta bölge halkı büyük kahramanlıklar gösterdi. Ülkeler ve halklar arasında fitne çıkarmak ve ayrılık tohumu ekmek isteyen düşmanlar, sevgi ve kardeşlik duygularıyla kenetlenen halk karşısında çaresiz kaldı.”

Bu sözcükler İran liderinin alışıldık seslenişlerinden biri sayılabilir. Ama; bölge halkını övmesi, İran-Irak savaşına gönderme yapması, kenetlemeden bahsetmesi ayrıca izlenmeli.

Çünkü İran’a yönelik açık saldırılar kadar, ülkenin iç dinamiklerine yönelik girişimlerin olduğu biliniyor. Tabii burada en kritik kesimi Azeriler oluşturuyor. Bu kesimin taraf değiştirmesi hali Tahran’ı içinden çıkılması zor durumlara sürükleyebilir.

Ülkedeki Azerilere yönelik propaganda çalışmaları bugüne kadar başarılı olamadığı gibi, bu insanların İran yönetimine bağlılıkları da-işte İran-Irak savaşında olduğu gibi-ispatlanmış durumda. İran'daki Azeriler burayı kendi ülkeleri olarak görüyor ve bugüne kadar da sadakatlerini gösterdikleri biliniyor.

Tahran liderinin Türkçe konuşması tam da bu günlerde aynı hassasiyetlerden esinleniyor olsa gerek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 8,860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,371 µs