En Sıcak Konular

AİHM'den yine türbana geçit yok

4 Aralık 2008 13:49 tsi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Fransa’da jimnastik ve spor dersinde türbanı çıkarmayı reddettikleri için devlet okullarından uzaklaştırılan Türk kökenli Esma Nur Kervancı ve Belgin Doğru’nun şikayetleri üzerine açılan iki ayrı

Strasburg’da faaliyet gösteren AİHM, Fransa’nın Flers kentinde yaşanan ve Fransız vatandaşlığı bulunan Esma Nur Kervancı ve Belgin Doğru isimli türbanlı öğrencilere ilişkin iki ayrı davayı sonuçlandırdı. 1986 doğumlu Kervancı ve 1987 doğumlu Doğru’nun gittikleri devlet okullarında 1990 yılları sonunda jimnastik ve spor derslerinde öğretmenlerin ikazlarına karşın türbanı çıkartmayı reddetmesi üzerine okullarından uzaklaştırılmıştı.

Bunun üzerine ailelerince başlatılan iç hukuk sürecinin okulların lehinde sonuçlanması üzerine Kervanci, 2004, Doğru ise, 2005’de AİHM’ye başvurarak Fransız devletini şikayet etmişti. AİHM de, her iki davayı karara bağlarken görüş birliğiyle insan haklarının ihlal edilmediğine hükmetti.

Mahkeme, her iki davaya ilişkin kararlarında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din ve dini inançları ifade etme özgürlüğüne ilişkin 9. maddesinin bir ihlali olmadığını, şikayetlerin eğitim hakkına ilişkin 1. Protokol’ün 2 maddesi yönünden de incelenmesine gerek bulunmadığını bildirdi.

Öte yandan, Mahkeme, kararlarında Leyla Şahin, Refah Partisi ve Köse davaları gibi daha önce sonuçlandırdığı birçok davaya ilişkin kararlarda yaptığı değerlendirmelere de atıfta bulundu.

Mahkeme kararında şöyle denildi: “Mahkeme, Türkiye ve İsviçre gibi Fransa’da laikliğin, tüm halkın sadakat gösterdiğine ve başta okulda olmak üzere, savunulmasının öncelik taşıyan, anayasal ve Cumhuriyetin kurucusu bir ilke olduğuna işaret ediyor. Mahkeme, bu ilkeye saygı göstermeyen bir tavrın, insanların dinlerini ifade etme özgürlüğünün bir parçası olarak kabul edilmesinin gerekli gibi görünmeyeceğini yineliyor"

Mahkeme ayrıca, “Devletin, örneğin bir İslami başörtüsü kullanarak din inançlarını ifade etme özgürlüğünü, bunun diğerlerin hak ve özgürlükleri ile kamu düzeni ve kamu güvenliğinin korunması amacı ile ters düşmesi halinde sınırladırabileceğiö belirtildi.

Milliyet



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,549 µs