En Sıcak Konular

Tüzmen'den Ermenistan'a tek şart

4 Aralık 2008 13:46 tsi
Türkiye'den, Ermenistan'la sorunlarını çözmesi, kapılarını açması ve ticarete başlaması ile ilgili talepleri hatırlatan Bakan Tüzmen, bunun için tek şart sundu. Bakın neydi?

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'den, Ermenistan'la sorunlarını çözmesi, kapılarını açması ve ticarete başlamasının istendiğini hatırlatarak, ''Bu, bizim de yararımıza. Ancak, bir dahaki toplantıyı, ay yıldızına kurban olduğumuz şanlı bayraklarımız altında Karabağ'da yapmamız lazım ondan sonra..." dedi.

135 kişilik işadamı heyetiyle dün Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gelen Tüzmen, bugün ilk olarak, eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in kabri ve şehitler anıtını ziyaret etti.

Bakan Tüzmen daha sonra, 8. Türk Dünyası Ekonomi, Bilişim ve Kültür Forumu ile Türkiye-Azerbaycan İş Forumu'na katıldı.

Tüzmen, iş forumunda yaptığı konuşmada, Azerbaycan ve Türkiye;nin, dünyanın stratejik noktalarında yer aldıklarını, önemli bir konumda bulunduklarını ve önemlerini sürdürdüklerini vurguladı.

İki ülke ekonomisi arasında ciddi bir tamamlayıcılığın varolduğuna işaret eden Tüzmen, bölgede, enerji kaynaklarının taşınmasının ön plana çıktığını belirtti. İki ülkenin yer aldığı bölgenin, mevcut imkanlarının yanı sıra ciddi zorluklarının da bulunduğuna dikkati çeken Tüzmen, ''Tüm dünyanın sadece gözü kulağı değil, eli de bölgemizde" dedi.

Türkiye'ye, ''Ermenistan'la sorunları çözün, kapıları açın, ticarete başlayın'' denildiğini hatırlatan Bakan Tüzmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizim bunlara bir itirazımız yok. Elbetteki ticareti başlatmak isteriz. Tabii refah seviyesine katkıda bulunmak isteriz. Bu bizlerin de yararına. Ancak, önce bu işi tarihçilere bırakmamız, bunun esas kabul edildiğini görmemiz lazım. Bir dahaki toplantıyı ay yıldızına kurban olduğumuz şanlı bayraklarımızın altında Karabağ'da yapmamız lazım, ondan sonra."

-KÜRESEL FİNANS KRİZİ-

Dünya genelinde etkili olan finans krizinden bütün ülkelerin etkilendiğini, ancak Azerbaycan'ın da aralarında bulunduğu Türk dünyasının, büyüme oranlarının hala muhafaza edilebildiği bir konumda bulunduğuna işaret eden Tüzmen, şöyle devam etti: ''Aslında bütün dünya krizden çok farklı etkilenirken, Türk dünyası büyüme oranları hala daha muhafaza edilebilir bir konumda bulunuyor. Ama diğer ülkelerden daha az etkileniyor. İşte bu, birlikteliği, bize çok iyi bir şekilde bu potansiyeli kullanmamız gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Bu birlikteliği, bu potansiyeli çok iyi kullanmalıyız. Türk dünyasıyla işbirliğini daha da artıracağız. Bu dönemde bu şekilde aktif olmak, krizi en hafif şekilde atlatmak demek."

''Hükümet olarak gerek ticari, gerekse siyasi ilişkileri geliştirmekte kararlıyız;; diyen Tüzmen, iki ülke ticaret hacminde son yıllarda artış söz konusu olduğunu, ikili ticaretin geçen yıl 1,3 milyar dolara çıktığını belirtti. Tüzmen, ''Yaşanan krize rağmen bu yıl ticaret hacminin 2,5 milyar dolara çıkmasını öngörüyoruz;; dedi. Tüzmen, söz konusu rakamın 1,5 milyar dolarının Türkiye;nin, 1 milyar dolarının da Azerbaycan;ın ihracatı olacağını kaydetti. Tüzmen, mevcut rakamların daha da ileriye götürülmesi gerektiğini ifade etti.

-''AMAÇ, 21. YÜZYILI, TÜRKÜN ALTIN ÇAĞI HALİNE GETİRMEK''-

İki ülke arasında, enerji konusunda işbirliği olduğunu, Türk müteahhitlik sektörünün Azerbaycan;da 4 milyar dolarlık, diğer sektörlerin de 3 milyar dolarlık yatırımı bulunduğunu anlatan Tüzmen, Türkiye;nin, enerji yatırımları hariç Azerbaycan;da en fazla yatırım yapan birinci ülke olduğunun altını çizdi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ''İdealimiz, büyük devlet adamı Haydar Aliyev;in dediği gibi, 'bir millet iki devlet olma; bilinciyle hareket ettiğimiz bir çalışma alanı" şeklinde konuştu.

21. yüzyılda Türkiye ve Azerbaycan arasında yeni hedef ve imkanlar olduğunu ifade eden Tüzmen, dünya genelinde bölgesel ortaklıkların ön plana çıktığı mevcut konjonktürde ortak refah alanı yaratılması gerektiğini belirtti.

Azerbaycan'la tercihli ticaret anlaşması imzalanmasına büyük önem verdiklerini dile getiren Tüzmen, söz konusu anlaşmanın iki ülke ilişkilerinde çok önemli rol oynayacağını, orta vadede de Azerbaycan ile serbest ticaret anlaşmasının da alt yapısını oluşturacağını kaydetti.

''Daha çok kalkınan bir Azerbaycan, daha müreffeh bir Türkiye;nin işaretidir;; diyen Tüzmen, ''Bu sabah şehitliği ziyaret ettim. Burada 1500 şehidimiz var. Bu konuşmayı ben vatan topraklarında yapıyorum. Azerbaycan;ın zenginliği Türkiye;nin zenginliği, Türkiye;nin zenginliği de Azerbaycan;ın zenginliğidir" diye konuştu.

Bakan Tüzmen, Bakü;ye 130;dan fazla işadamıyla geldiğine işaret ederek, ''Amacımız, 21. yüzyılı Türkün altın çağı haline getirmek. Beklentimiz yüksek, yolumuz açık" dedi.

-''BU COĞRAFYADA HAREKET VAR, BEREKET VAR"-

Tüzmen, 8. Türk Dünyası Ekonomi, Bilişim ve Kültür Forumu;nda yaptığı konuşmada da, Türk kamu ve özel sektörü olarak, bağımsızlığını ilan ettiğinden bu yana Azerbaycan;ın yanında olduklarına işaret etti.

Son bir haftada kendisi dahil dört Türk bakanın Azerbaycan;ı ziyaret ettiğini anlatan Tüzmen, ''Heyetlerin biri geliyor, biri gidiyor. Bu coğrafyada hareket var, bir bereket var;; dedi.

Bakan Tüzmen, bölgede enerjinin önemli olduğunu, ancak sadece enerjiye dayalı ekonomide artık bir dönüşüm yaşanması gerektiğini ifade ederek, ''Bunu yapmak zorundayız. Hizmet, inşaat, bankacılık ve imalat sektörlerine kaydırmalıyız;; dedi.

İki ülke arasındaki gelişmelerin olumlu ancak yeterli olmadığını söyleyen Tüzmen, işbirliğinin daha ileriye taşınması gerektiğini, bunun için Türkiye olarak tecrübelerini kardeş ülkelere aktarabileceklerini ifade etti.

Forumda, Azeri halk şairi Selimhan Yakup;un okuduğu ''Ezel-ahir dünya bizim olacak;; şiiri, katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

Tüzmen, forumun ardından, gazetecilerin soruları üzerine de şunları söyledi:

''Türk dünyası, 200 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Sadece Türkiye 125 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Gitgide önemi artan bir bölge burası. Bu ekonomik krizde en az sıkıntı çekecek bir bölge. Dolayısıyla şu durumda kendi aramızdaki ticareti hızlandırmamız gerekir."

BABACAN, ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANLARIYLA AYRI AYRI GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'la ayrı ayrı görüştü.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) 16. Bakanlar Konseyi Toplantısı çerçevesinde yapılan görüşmelerin başında görüntü alınmasına izin verildi, açıklama yapılmadı.

Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları dün AGİT Minsk grubu eşbaşkanları olan Rus, Fransız ve Amerikalı yetkililerle bir araya geldi. Babacan'ın her iki bakanla da yaptığı görüşmede, Minsk Grubu eşbaşkanlarıyla yapılan bu toplantının sonuçları değerlendirildi.

AGİT Minsk grubu, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçıl çözümünü amaçlayan müzakerelerde arabuluculuk üstleniyor.

aa

 



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,756 µs