ilk hedefi Asya | " /> ilk hedefi Asya | "/>

En Sıcak Konular

Savaş kabinesinin ilk hedefi Asya

4 Aralık 2008 10:02 tsi
Savaş kabinesinin ilk hedefi Asya Barack Obama kabinesini açıkladı. Ekipte iki isim, Gates ve Clinton öne çıkarken kimi batılı basın organları Obama ve adamlarını “savaş kabinesi” olarak yorumluyor. Bunun en güçlü işareti ise başkanın dudaklarından dökülüyor: En büyük tehdit a

ABD’nin çiçeği burnunda başkanı Barack Obama, yardımcısı Joe Biden’ın deyimiyle, ilk uluslararası kriziyle sınanıyor. Ateşin dumanı tam da Biden’ın söylediği gibi Hint alt kıtasından yükseliyor. Kökeni Pakistan’a uzandığı söylenen teröristlerin gerçekten de kan donduran bir soğuklukla işlediği cinayetler sonrasında tüm dünyanın dikkatleri o bölgeye kilitlenmiş durumda.

Ancak yaşananlar bundan ibaret değil. Çünkü dikkatlerin bölgeye çevrilmesinin en önemli sebeplerinden birisi batı –özellikle ABD- medyasının saldırıları sürekli manşetten duyurması ve gündemi doldurmasına izin vermesi. Öyle ki aynı günlerde Nijer’de meydana gelen çatışmalarda tam 400 kişi yaşamını yitirdi. Ancak o çatışmalara kimse sayfalarında yer ayırmadı.

Amerikalı yetkililer de tıpkı gazeteleri gibi... En başından beri saldırının çok büyük olduğu, sonuçlarının korkutuculuğu üzerine konuşuyorlar. En başından beri saldırganların Pakistanlı olduğunu dile getiren ve bu tespitlerinden emin olduklarını dile getirenler Amerkan istihbaratı üyeleri. Batı basınının önde gelen kimi uzmanları ABD’nin bu tepkisini “saldırının sonuçlarından yararlanma” olarak okuyor. Washington’un on kişinin gerçekleştirdiği bu kanlı saldırıyı kullanmak isteyebileceğini ileri sürüyor.

Niyahetinde Hindistan’a apar topar Dış işleri Bakanı Rice’ı yollayan Beyaz Saray. Aynı Beyaz Saray Pakistan’a da Genelkurmay Başkanı’nı yolluyor. Bir nükleer savaşı engelşlemeye yönük bu çabalar sanki abartılı. Çünkü ilk sıcaklığın ardından Hindu ve Pakistanlı yetkililerden makul sesler yükseliyor. Ancak Amerikalılar dikkatleri o bölgeye çekmekte başarılı olmuş gibi. Zira Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Hindistan’a gitme kararı alması “bir şeyler olduğu” izlenimine kapıldığını ortaya koyuyor.

Peki, Başkan Obama? Obama da aslında bu telaştan etkilenen isimlerin başında geliyor. Dün yaptığı ilginç açıklamada aynen şunları söyledi: ABD çıkarlarına en büyük tehdit Güney Asya’daki teröristlerden geliyor.

Yani artık Afganistan değil... Artık İran değil... Artık Irak da değil... Örneğin el Kaide ya da Bin Ladin ismini vermiyor Obama... Çiçeği burnunda başkanın konuşma metnini yazanlar haritada bundan sonra dikkat edilmesi gereken yeri işaretliyor: Güney Asya.

11 Eylül saldırıları sonrasında Afganistan’a saldıran ABD neoconların ve elbette İsrail’in yönlendirmesiyle stratejik hedef şaşırmış ve Irak’ı vurmuşlardı. Oysa Irak yanlış hesaptı. Çünkü mücadele alanı Uzak Asya ve aslında Güney Asya'ydı. Şimdi bu saldırıyla mücadele alanı Irak'tan çıkıyor ve Soğuk Savaş sonrası yükselen güçleri çnleme stratejisinin en önemli parçası olan Güney Asya'ya kayıyor. Saldırıların ardından Rice ve Medvedev’in Hindistan’a koşması biraz da bu yüzden...

iyibilgi.com

 



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,913 µs