En Sıcak Konular

Erdal Şafak


Erdal Şafak
0 0 0000

Madalyonun iki yüzü



AB Komisyonu'nun Türkiye İlerleme Raporu başucu kitabımız oldu. Belgedeki uzun eleştiriler ve eksikler listesini okudukça iç çekiyoruz. Sonra Avrupa'ya bakıyor, bir daha iç çekiyoruz.
Çünkü tam da "Ele verir talkını" atasözünü çağrıştıran bir durum var. İşte rapordan ve Avrupa'dan kesitler:
- "Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesi ifade özgürlüğü önünde engel oluşturuyor. AB standartlarının yakalanması için bu maddenin değiştirilmesi gerekiyor." (İlerleme Raporu'ndan)
Polonya Anayasa Mahkemesi, Ceza Yasası'nın "İftira" suçuna hapis öngören 212'nci maddesinin iptalini reddetti. Madde "Her kim bir kişiyi kamuoyu önünde aşağılarsa bir yıla kadar hapisle cezalandırılır" diyor ve suç medya aracılığıyla işlenirse cezanın iki katına çıkarılmasını hükme bağlıyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, bu maddenin ifade özgürlüğü önünde engel oluşturduğunu bildirdi ve Polonya'yı "Avrupa'nın kötü öğrencisi" ilan etti. (Not: Polonya 1 Mayıs 2004'ten bu yana AB üyesi)

Yeni dönemin asıl sorunu
* "Türk yetkililere göre, Lozan Antlaşması uyarınca Türkiye'deki azınlıklar Yahudiler, Ermeniler ve Rumlar olmak üzere gayrımüslimlerden oluşuyor. Fakat ilgili uluslararası ve Avrupa standartlarına göre Türkiye'de azınlık olarak tanımlanabilecek başka toplumlar da var. " (İlerleme Raporu'ndan)
Slovenya, nüfusunun yüzde 1'ini oluşturan bir topluluğu vatandaşlıktan çıkardı. Kimlik kartları imha edilen, konut, istihdam ve emeklilik haklarından yoksun bırakılan bu topluluk, en az yarım yüzyıldır Slovenya topraklarında yaşayan eski Yugoslavya vatandaşlarından oluşuyor. Hükümet ne mahkeme kararlarına uyuyor, ne AB'nin uyarılarına kulak asıyor. (Not: Slovenya, 1 Mayıs 2004'ten bu yana AB üyesi)
* "Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan vaazlarda ve yayınlarda misyonerlik faaliyetlerine düşmanca yaklaşım gösteriliyor." (İlerleme Raporu'ndan)
Slovakya Milliyetçi Partisi lideri Jan Slota, Almanlar'ı topraklarından süren Çekler'ı kıskandığını söyledi, "Elimden gelse topraklarımızdaki tüm Macarlar'ı bir uçağa doldurur, ellerine sadece gidiş bileti tutuşturarak Mars'a gönderirdim" dedi. (Not: Slovakya, 1 Mayıs 2004'ten bu yana AB üyesi)
Kamuoyu araştırmalarına göre halkın sevgilisi haline gelen milyarder işadamı Gigi Becali Romenler'i hem dış düşmanlara (IMF, NATO ve AB), hem de iç düşmanlara (Romanlar, Türkler, Macarlar) karşı savaşa çağırdı. Bizim Romanya Partisi lideri Vadim Tudor ise Romen kökenli olmayan herkesin kovulmasını istedi. (Not: Romanya 1 Ocak 2007 tarihinde AB'ye katılacak)
* "Avrupa Birliği bir değerler birliğidir." (AB Komisyonu belgelerinden)
Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski, idam cezasını geri getirme kararlılığını koruduğunu, kürtaj ve eşcinsellik gibi "Günahlar"a karşı daha etkin bir politika izleyeceğini bildirdi.
Bu tabloya bakınca, gel de AB'nin Türkiye'ye sıraladığı eleştirileri "Bahane" olarak görenleri ikna et. Gel de The Wall Street Journal'ın "Avrupalılar'ın Türkiye'nin üyeliğine soğuk davranmalarında bu ülkenin eksiklerinin hiçbir ilgisi yok" gözlemine katılma
Brüksel'e hatırlatırız: Sorun artık sadece Türkiye'de AB'ye desteğin azalması veya karşıtlığın artması değil. Asıl sorun, AB'nin ard veya kötü niyetli olduğuna inananların hızla çoğalması...
İyi ama bu gelişmenin, AB'nin de derdi olması gerekmiyor mu? Çünkü yine The Wall Street Journal'ın dediği gibi, "Türkiye, Avrupasız da büyüyüp gelişebilir ama AB, Türkiye'siz büyüyüp gelişemez."



Bu yazı 904 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Temmuz 2012 Körfez'e büyüteç
    • 22 Temmuz 2012 Tarih yolları kesiştirince...
    • 4 Nisan 2012 Demokrasiyi taçlandırmak
    • 1 Nisan 2012 Suriye aktörleri
    • 4 Mart 2012 Fıkra gibi
    • 1 Şubat 2012 Konsey'i beklerken
    • 16 Ekim 2011 1961 Ekim'i
    • 26 Eylül 2011 New York'tan dönüş gündemi
    • 20 Ağustos 2011 Şam'la satranç
    • 12 Ocak 2011 Aslında biz bize yeteriz
    • 8 Ocak 2011 Referandum
    • 26 Aralık 2010 Krizin öbür yüzü
    • 27 Kasım 2010 Senede bir gün
    • 18 Kasım 2010 Savaş Lordu
    • 16 Kasım 2010 Beşik sallanıyor
    • 9 Ekim 2010 Sri Lanka modeli
    • 26 Eylül 2010 Dolmabahçe'de medyatik kahvaltı
    • 28 Ağustos 2010 BDP'lilerin söylemleri
    • 30 Haziran 2010 Ortaklık
    • 15 Mayıs 2010 Atina'dan

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,447 µs