En Sıcak Konular

Murat Yetkin


Murat Yetkin
0 0 0000

Ermeni meselesinde ok yaydan çıkmadan önce



İki gün sonra, 7 Kasım'da yapılacak ABD ara seçim sonuçları, Türkiye'nin Ermeni meselesi nedeniyle yaşadığı sıkıntıları, siyasi açıdan daha önce görülmemiş zorluklara tırmandırabilir. Bunun nedeni, giderek fiyaskoya dönüşen Irak savaşının Başkan George Bush'un arkasındaki Cumhuriyetçi Parti yerine Demokrat Parti'yi öne çıkarması ihtimali.
Yapılan son kamuoyu yoklamaları ve uzman görüşleri, Demokrat Parti'nin en azından 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğa sahip olacağı tahmininde bulunuyor. 100 sandalyeli Senato'da da Demokratların öne geçmesi ihtimali var, ama Temsilciler Meclisi'ne (TM) göre daha zayıf ihtimal.
Daha önce 40 yıl hep Demokratların kontrolünde olan TM, 1994'ten bu yana Cumhuriyetçilerin kontrolüne geçmişti. Bush, 2000-2004 arasındaki ilk dönem başkanlığında, özellikle de 2002 ara seçimlerinde hem TM, hem de Senato'da Cumhuriyetçi üstünlüğünü perçinlemesi ardından, bu avantajı iyi kullandı. Bu avantaj, 2003'te başlayan Irak işgal harekâtında Bush'a önemli destek sağladı. Ancak 2004 seçimleri ardından başlayan ikinci dönemde işin rengi değişmeye başladı.
Demokratlar, TM'yi 12 yıl aradan sonra yeniden ele geçirirlerse, Bush'un işi zorlaşacak. Sadece Irak konusunda değil, hemen her konuda istediği siyaseti uygulamakta sıkıntılarla karşılaşacak. Eski dışişleri bakanlarından James Baker'a ısmarladığı Irak raporunun ocak ayında açıklanması ile bu değişiklik vücut bulabilir, ama değişikliği hızlandıracak olan TM'deki güç dengesinin değişimi olacak gibi görünüyor.
Bu durum Türkiye'yi etkileyecek. Çünkü Bush'un süresinin dolacağı 2008 yılına kadar Irak'ta yaşanacak travmalar arasında öngörülebilir olanlar var. Örneğin, Saddam Hüseyin davalarının karar aşamasına gelmesiyle artabilecek şiddet dalgası.
Şii-Sünni, Arap-Kürt çatışmalarının artması ve Anayasa'ya göre 2007 sonu itibarıyla yapılması öngörülen Kerkük referandumu. Ve bu resim içinde ABD'nin Türkiye ile ilişkilerinde giderek öne çıkan Irak'taki PKK varlığı sorunu.
Yazının konusunu oluşturan Ermeni meselesindeyse, sorun Demokratların kazanması durumunda TM Başkanlığı'na gelecek olan Nancy Pelosi'nin siyasi kimliğinden kaynaklanıyor. ABD tarihinde TM'de Grup Başkanlığı'nı üstlenen ilk kadın unvanını taşıyan, İtalyan asıllı Amerikalı siyasetçinin seçim bölgesi, San Francisco şehir merkezi. İtalyan mahallesi, Çin mahallesi, turizm merkezi Balıkçı Barınağı ve şehrin mali ve entelektüel hayatının döndüğü kesiminin temsilcisi olan Pelosi'nin seçmen kitlesinin önemli bir bölümünü de Ermeni asıllı Amerikalılar oluşturuyor.
Pelosi, Türkiye'nin 1915 olaylarının Ermenilerin soykırımını amaçladığını kabul etmesi gerektiğini düşünen bir siyasetçi. Düşünce kuruluşu ASAM'ın başına geçmeden önce Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ni yürüten Faruk Loğoğlu'nun diplomatik nezaketle ifadesine göre, "Bu konuda hayli tek taraflı ve katı fikirlere sahip".
Türkiye'nin şimdiye dek (her nisan gündeme gelen) Ermeni soykırımı iddialarının tanınması kararına karşı son silahı hep Başkanın son anda TM, ya da Senato Başkanı'na bir mektup yazıp, Türkiye'nin önemli bir müttefik, iyi bir silah alıcısı ve İsrail'in güvenliği açısından iyi bir koruyucu olduğunu söyleyip, oylamayı durdurması olmuştur. Oysa, Pelosi, Başkan Bush'tan bu yönde gelebilecek bir talebi, sadece Ermeni soykırımı iddialarından yana olduğu için değil, sırf Bush öyle istiyor diye bile geri çevirecek özelliklere sahip.
Loğoğlu, "Hükümet, Dışişleri, işadamları yine girişimlerde bulunacaktır. Ama ne yazık ki bu kez yapılacak fazla bir şey yok" diyor. Loğoğlu şöyle devam ediyor: "Bizim çalışmamıza şimdiye dek silah lobisi ve Musevi lobisi hep destek olmuştur. Belki son savunma sanayi anlaşmaları, yani F-35 uçağı ve deniz helikopteri anlaşmaları bu yönde desteğin artmasına katkı verecektir. Ancak yine de iş kolay görünmüyor."
ABD Kongresi'nin Ermeni soykırımı iddialarını kabulü, Türkiye'nin uluslararası siyasette işini zorlaştıran bir gelişme olacaktır. Fransa'nın bu iddiaları kabulü, Avrupa çapında onu izleyen ülkelerin çıkmasına yol açmıştı. ABD'yi dünya çapında izleyenler olabilir. Ok yaydan çıktıktan sonra yakınmanın faydası olmaz. Bu konuda neler yapılabilecekse, fazla gecikmeden yapmakta yarar var.



Bu yazı 1,068 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Mart 2012 İki önemli mesele
    • 15 Mart 2012 Türkiye'nin yeni deniz stratejisi üzerine
    • 23 Aralık 2010 Şahin'den çağrı: Siyasi partiler yasası değişmeli
    • 11 Aralık 2010 Üniversitelerde ikinci 68 mi?
    • 5 Aralık 2010 Ankara'dan Tel Aviv'e: Özür insani-siyasi diye ayrılamaz
    • 21 Kasım 2010 'Diyarbakır'da 3. bir yol açabiliriz'
    • 19 Kasım 2010 'Füze kalkanında mutabakata yakınız'
    • 15 Kasım 2010 2010 model Ecevit çıkışı
    • 7 Kasım 2010 Hem AK Parti hem de CHP'de merkeze açılım
    • 23 Ekim 2010 Bedelli görüşülmedi ama söz siyasetin
    • 18 Ekim 2010 Gül ve Demirel'le dinleme üzerine
    • 3 Ekim 2010 Siyaset sahnesinde bu kez çok güzel hareketler var
    • 30 Eylül 2010 ABD, Irak sınırında güvenlik şeridine destek verdi
    • 26 Eylül 2010 Bilim dünyasına biraz daha ilgi
    • 16 Eylül 2010 CHP'nin hatası ve faturası
    • 11 Eylül 2010 Öcalan 'boykot' dedi, tansiyon yükseldi
    • 30 Temmuz 2010 Kılıçdaroğlu: Geçmişteki yanlışları telafi ediyoruz
    • 25 Temmuz 2010 Orduda değişim
    • 22 Temmuz 2010 Başbakan hesaplaşacaksa madde 35 ve YÖK'ü kaldırsın
    • 20 Temmuz 2010 AB elçisi: Yeni bir İran istemiyoruz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,976 µs