En Sıcak Konular

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta



Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
0 0 0000

Öldüren grip alarmı doğru mu, palavra mı?



Son günlerde grip hastalığı ile ilgili ürkütücü açıklamalar yapılıyor. Öldürücü Grip Alarmı başlığı ile geçen gün gazetelerde de yer alan bir haberde "İngiltere'de gelecek aylarda bir grip salgını olabileceği, bu durumda bütün okulların kapatılabileceği uyarısı yapıldı. Grip salgınının 'kaçınılmaz görüldüğüne' dikkat çeken yetkililer, hızla yayılacak salgın sırasında 700 bin kişinin yaşamını yitirebileceğine dikkat çekti." deniyordu.

Bu doğru mu, yoksa toplumda panik mi yaratılmak isteniyor? Grip aşısı üreten firmaların ya da ilaç endüstrisinin bu işte rolleri var mı? Bu yıl piyasada olan grip aşısı bizi bu salgından koruyabilecek mi? Neler yapmalıyız?

KORKMAYIN, GRİP SALGINI HER YIL OLUR

Grip her yıl kış aylarında epidemilere, yani salgınlara neden olan bir solunum yolları enfeksiyonudur. Genellikle 3-6 hafta kadar süren bu salgınlarda virüs toplumun %1-5 kadarına bulaşır. Grip salgınlarının tüm dünyada her yıl 3-5 milyon insanın ciddi şekilde hastalanmasına ve beşyüzbine yakının da ölümüne yol açtığı tahmin edilmektedir.

Grip, her yıl ortaya çıkan epidemilerden başka, bir de 20-30 yılda bir pandemilere, yani dünya çapında salgınlara yol açmaktadır. Pandemi, kısaca milyonlarca insanın hastalanması ve ölmesi demektir. Geçen yüzyılda 1918, 1957 ve 1968 yıllarında olmak üzere üç pandemi meydana gelmiştir. 1918 yılındaki İspanyol Gribi 20-40 milyon, 1957’ deki Asya gribi ve 1968’ deki Hong Kong Gribi 1’er milyon insanın ölümüne neden olmuştur.

Pandeminin nedeni, o güne kadar insanlarda hastalık yapmamış olan, dolayısıyla insanların bağışıklığının olmadığı  yeni bir grip virüsünün ortaya çıkmasıdır. En son dünya çapında salgın 1968 yılında olduğuna göre bu yıl bir pandemi meydana gelmesi sürpriz olmayacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü beklenen pandeminin, kuş gribi etkeni olan H5N1 virüsünün insanlara bulaşması ve yayılmasıyla olacağını tahmin etmektedir. Asya’ ya göçmen kuşlarla geldiği düşünülen H5N1 virüsü başta tavuk, ördek olmak üzere kümes hayvanlarına bulaşmış ve bu yıl içinde milyonlarcasının ölümüne yol açmıştır.

H5N1 virüsü ile enfekte olup ölenlerin hepsinin de tavuklarla doğrudan temasları olan insanlar oldukları saptanmış olmakla beraber, salgının insanlara kuşlardan değil de hayvanlardan, özellikle de insanlarla iç içe yaşayan domuzlardan bulaşacak virüslerle olacağı öngörülmektedir. Çünkü, domuzlarda hem insan ve hem de kuş virüsleri beraber barınabilmektedirler. Domuzların hücrelerinde insan ve kuş virüslerinin DNA’larının karışmasıyla ortaya çıkacak olan ve insanların hiçbirinin bağışık olmadığı, insanlar arasında kolayca yayılabilecek bu yepyeni virüs bu yılki pandeminin etkeni olabilecektir.

GRİP AŞISININ ETKİNLİĞİ

Halen uygulanmakta olan grip aşısı, bu yeni virüse karşı hiçbir koruyuculuk sağlamayacaktır. Grip aşılarının etkinliği esas olarak aşıdaki virüs tipleri ile salgına neden olan virüsün antijenik benzerliklerine ve yaşa göre değişir. Antijenik benzerlik fazla ise, aşı gençlerde hastalığı ortalama %80 oranında önler. Yaşlılarda hastaneye yatışları %50, zatürree riskini %60  ve ölüm riskini de %70 oranında azaltır.

Grip salgınlarında hastalık belirtilerini hafifletmek, hastalık süresini kısaltmak ve bulaştırıcılığı azaltmak için kullanılan ilaçların da ne derecede etkili olacakları belli değildir.

GERÇEKTEN BİR PANDEMİ OLACAK MI?

Şu an için bir işaret bulunmamakla beraber bu yıl ya da önümüzdeki yıllar için pandemi ihtimali vardır. Bu pandeminin Asya kaynaklı olacağından da kimse şüphe duymamaktadır.

İnsanların bağışıklığının olmadığı yeni bir virüsün, ulaşımın bu kadar yaygınlaşmış ve hızlanmış olduğu bir dünyada çok kısa zamanda 1-2 milyar insana bulaşması ve milyonlarcasının ölümüne yol açması da bizi bekleyen gerçeklerdir.



Bu yazı 1,459 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ekim 2014 Günde 3 bardak süt kemik kırığı ve ölüm riskini artırıyor
    • 14 Mayıs 2013 Akademik sahtekârlık geleneğinin kime ne zararı var
    • 11 Aralık 2012 Yakında ruh hastası olmayan kalmayacak
    • 9 Ekim 2012 Bir Türk tıp alanında Nobel alabilir mi?
    • 3 Ekim 2012 Burun damlaları ile aldatılıyor muyuz?
    • 2 Ekim 2012 Kimi kime şikâyet edelim?
    • 1 Ekim 2012 Türkiye'de mamografi taramaları rezaleti
    • 16 Eylül 2012 Mamografi taramalarına karşıyım
    • 10 Eylül 2012 Modern tıbbın son numarası: Aşırı teşhis
    • 8 Eylül 2012 Mamografi kanser riskini arttırıyor
    • 7 Eylül 2012 Benzer ilaç nedir?
    • 28 Ağustos 2012 Meme taraması saç taramaya benzemez
    • 14 Ağustos 2012 Antibakteriyel ürünlerdeki büyük tehlike
    • 6 Ağustos 2012 Sağlıklı suda hiçbir mikrop olmamalıdır
    • 30 Temmuz 2012 Enerji içecekleri yasaklanmalıdır
    • 23 Temmuz 2012 Damacana mı musluk suyu mu?
    • 10 Temmuz 2012 İlaç tanıtımında bundan iyisi Şam'da kayısı
    • 23 Haziran 2012 Bir sağlık haberi skandalı
    • 13 Haziran 2012 Ot-Çöp tüccarlarından alacağımız dersler de var
    • 17 Nisan 2012 Sönmez gene döndü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,154 µs