En Sıcak Konular

Yasemin Çongar


Yasemin Çongar
0 0 0000

Beyaz Saray'da gündem PKK



ABD yolunda gazetecilere "İlk defa oyumuz yüzde 26.2'ye indi... Bugüne kadarki en düşük oyumuz bu" açıklamasını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kendi halkından aldığı destek, anketlerde yüzde 35 ila 45 arasında oynayan, Türk kamuoyundaki popülaritesi ise yüzde 3 ile anketlerin hata payı sınırları içinde kalan Başkan George W. Bush bugün Beyaz Saray'da buluşuyorlar.
Başbakan Erdoğan, Başkan Bush'tan randevu istediğini geçen mayısta açıklarken, bu acil talebini özellikle "İran'ı konuşmak için" diye gerekçelendirmişti. Beyaz Saray randevuyu dört ay geciktirince, görüşmenin gündemi de değişti.
Bugünkü buluşmanın, Erdoğan açısından öncelikli konusu PKK. Öyle ki, "Kıbrıs, AB, Irak, Lübnan, İran, Ortadoğu Barış Süreci..." diye birçok gündem maddesini alışveriş listesi okurcasına sıralayan bir diplomatımız bile, "Ya da buna 'tek gündemli' bir görüşme diyebiliriz" sözleriyle PKK meselesine işaret ediyor.
ABD tarafı da PKK'yı konuşmaya hazır. Nitekim Bush'un muhtemelen bugün Erdoğan'dan bir kez daha işiteceği, "Türkiye'deki imajınızı düzeltmenizin tek yolu, K. Irak'ta PKK'ya karşı gözle görülür adım atmanızdır" saptaması, Ankara'daki ABD büyükelçiliğinin Washington'a ilettiği değerlendirmelerde de aynen yer alıyor.

Ateşkesin etkisi
ABD'nin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli Org. Joseph Ralston, her ne kadar görevdeki ilk ayının bir bölümünü "koordinatör" sıfatı çevresindeki yakıştırmalarla mücadele ederek adeta "defansif" bir konumda geçirmek zorunda kaldıysa da, aslında önemli bir başlangıç yaptı.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin PKK'yı "ateşkese ikna ettik" demesi, ardından İmralı'dan gelen çağrı ve örgütün dün itibariyle tek taraflı ateşkese gitmesi, doğrudan ABD'nin talebiyle gerçekleşmese bile, Bush yönetiminin ağırlığını koymasının bir sonucudur.
Washington, Ralston'ı atayıp bölgeye göndermekle hem Bağdat'a, hem de Iraklı Kürt liderlere PKK'ya karşı etkili bir mesaj iletti.
Ateşkes kararı ise, bir yandan Talabani'ye, Washington ve Ankara karşısında, "Görüyorsunuz PKK'ya 'dur' dedik, durdular" deme imkanı veriyor. Bir yandan da örgüt, belki ateşkese gitmekle, Ralston'ın hareket alanını daraltmayı, olası bazı önlemleri erteletmeyi ve Washington'ın Kürt meselesi konusunda Türkiye'ye yeni telkinlerde bulunmasının önünü açmayı hedefliyor, yani Amerikan diplomasisine yönelik bir manevra yapıyor.
Özellikle son bir yıldır, PKK konusu ne zaman gündeme gelse, Türkiye'ye karşı "mahçup" olduğunu hissettiren Bush yönetimi ise, artık bu konuda eskisine kıyasla biraz daha rahat. Görüştüğümüz ABD'li yetkililer, Ralston'ın atanmasının bir "oyalama taktiği" olmadığını, aksine bir anlamda "düğmeye basıldığı mesajını PKK'nın bile aldığını" ve örgütün etkisizleştirilmesine dönük yeni somut adımların planlandığını ifade ediyorlar.

"Af" beklentisi
Ralston'ın devreye sokulmuş olması ve ateşkes, Erdoğan'ın bugün Beyaz Saray'da PKK'ya karşı dile getireceği taleplerin alanını tabii ki daraltmayacak. ABD'li yetkililer de bunun farkında.
Geçen hafta görüştüğümüz Ralston, esas hedefin PKK'nın Irak'tan çıkarılıp, örgüt üyelerinin Türkiye'ye döndürülmesi olduğunu ve yeni görevindeki muadili emekli Org. Edip Başer ile esasen bunun yöntemleri üzerine çalışacaklarını söyledi.
Ralston'ın söylemediği, diğer ABD'li yetkililerin de kamuoyuna yönelik açıklamalarında hiç ağızlarına almasalar bile, özel görüşmelerde aktardıkları ise "af" beklentisidir.
Washington, PKK'yı K. Irak'tan tümden çıkartmanın yolunu, Ankara'nın, adı ne olursa olsun, PKK'lıları Türkiye'ye dönmeye teşvik edecek, 2003'teki Topluma Kazandırma Yasası'nı etkisiz kılan arazlardan arındırılmış yeni bir düzenlemeye gitmesinde görüyor.
Ancak ABD'li yetkililer, konunun "hassasiyetini" ve AKP hükümetinin böyle bir düzenlemeyi yapacak noktaya gelebilmesi için, öncelikle PKK'ya karşı çok somut bazı adımlar atıldığını halka gösterilebilmesi gerektiğini de biliyorlar.
Bu adımlar, Irak'taki PKK bürolarının kapısına kilit vurulması, benzer büroların açılmasına olanak verilmemesi ve Mahmur Kampı'nın kapatılması sürecinin yeniden başlatılması ötesine geçecek mi? ABD, bölgedeki PKK liderlerini yakalamaları, Amerikan silahlarının PKK'nın eline geçmesini önlemeleri ve her türlü lojistik desteği kesmeleri için Iraklılara baskı yapacak mı?
Türkiye'deki konjonktür ve bizzat Erdoğan'ın açıklamaları, bugünkü Beyaz Saray zirvesini PKK'ya öylesine endeksledi ki, görüşmenin Erdoğan açısından "başarılı" olmasının tek koşulu, bu sorulara olumlu yanıt alınabilmesindedir.



Bu yazı 802 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Ağustos 2007 Kucaklamanın da bir sınırı var!
    • 13 Ağustos 2007 Gül, çünkü...
    • 5 Ağustos 2007 Lobi Bush'u pes ettirdi
    • 9 Temmuz 2007 İkinci büyük Irak pazarlığı
    • 25 Haziran 2007 'Oyun' içinde oyun
    • 18 Haziran 2007 'Oyun' ve sorular
    • 4 Haziran 2007 Büyükanıt, Bağdat, Barzani
    • 28 Mayıs 2007 Sınır ötesi
    • 21 Mayıs 2007 Kılıfına uydurmak
    • 14 Mayıs 2007 ABD ve "AB-Türkiye modeli"
    • 2 Nisan 2007 TSK ile ABD farklı telden...
    • 15 Ocak 2007 Sınırımızda ABD askerine hazır mıyız?
    • 1 Ocak 2007 'Türkiye'yi artık generaller yönetemez'
    • 6 Kasım 2006 ABD'nin seçimi
    • 23 Ekim 2006 Amerikan demokrasisinin kara sayfası
    • 16 Ekim 2006 Türk-Amerikan ilişkileri çok zorlanacak (2)
    • 9 Ekim 2006 Türk-Amerikan ilişkisi çok zorlanacak (1)
    • 2 Ekim 2006 Beyaz Saray'da gündem PKK
    • 10 Temmuz 2006 Gül'ün ardından 10 gözlem
    • 3 Temmuz 2006 Meşal, Esad, Bush, Erdoğan

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,711 µs