Bugün Lübnanın düne göre daha güçlü olduğunu söylemeliyiz. İsrailin ağır ölüm ve yıkımlara sebep olan saldırıları Hizbullahı yok etmeye yeterli olmadı. Tam aksine Hizbullah ve Nasrallah bugün İsraile karşı verilen mücadelenin ve Lübnan direnişinin sembolü haline geldi. Bu haliyle bir zamanlar Arafat ve FKÖnün temsil ettiği direniş Lübnana taşınmış oldu. Artık İslam dünyasında İsraile karşı verilen mücadelenin merkezi Filistin değil Lübnan olarak algılanır oldu.
Bu meselenin Hizbullah boyutu Bir de meselenin Arap dünyasını ve İranı ilgilendiren boyutu var.
Lübnanın bu savaştan güçlenerek çıktığını gösteren diğer bir gelişme Lübnanlı yetkililerin açıklamalarında okunuyor. Lübnan yaşadığı bu son savaşta gördü ki Arap dünyasına sırtını dayamış bir Lübnan asla güçlü bir devlet olamaz. Uluslararası ilişkilerin anarşik hali nedeniyle her devletin tek başına olduğu altın kuralının, bu savaşla Lübnanlılar tarafından çok daha iyi anlaşıldığını düşünüyorum.
Arap ülkelerinin İsrail ile olan çekişmelerinin faturasının her zaman Lübnana kesilmesi, bu defa Lübnanı daha kararlı bir siyaset izlemeye itecektir. Lübnan artık kabağın başında patlamadığı bir ülke olmak ve kendi ayakları üzerinde duracak bir güce kavuşmak için elinden geleni yapacaktır.
Bu savaş, Lübnanın Suriye ile olan ilişkilerini gözden geçirmesine sebep olacaktır. Sanıldığı gibi Lübnan ve Suriye arasında çok sıcak ilişkiler yoktur, geçmişte de olmamıştır. Suriyenin Lübnan topraklarında her zaman gözü olmuştur. Suriye, kendisine yar olmayan bir Lübnanın güç kazanmasını hiçbir zaman istememiştir. Dolayısıyla Lübnan Suriyenin kendisine yönelik bu tavrını göz önünde bulundurarak yeni bir strateji geliştirecektir. Lübnanlılar Suriye ile İsrail arasında yıllardır süren Golan Tepeleri anlaşmazlığına rağmen iki devlet arasında herhangi bir sıcak gelişme yaşanmazken, Lübnanın sürekli İsrail tarafından işgal edilmesini anlayamamaktadır. Lübnanlı yetkililer bundan böyle bu tür işgallere son vermenin tek başına ayakta durabilen güçlü bir devletle mümkün olabileceğine inandığının sinyallerini veriyor.
Karşımızda düne göre güçlü olmak isteyen ve potansiyelleri itibariyle de daha güçlü olan bir Lübnan portresi var. Fakat Lübnanın bu güç istenci, bölgede Arap ülkeleri dışında arayışlar içine girmesine yol açacaktır. Bu durumda şurası açıktır ki Lübnan önümüzdeki dönemde İranla sıkı bir ittifak içine girecektir. Hizbullahın içeride ağırlık kazandığını da göz önünde bulundurursak, Lübnan-İran ittifakı kaçınılmazdır. Tabii burada bir soru tartışmaya açıktır. Acaba Lübnan Arap dünyasının elinden kurtulurken İranın mı kucağına düşmektedir? Cevabı önümüzdeki yeni dönem gösterecektir.
Son olarak meseleyi ABD açısından değerlendirelim. ABD, Lübnanı açık bir şekilde kaybetmiştir. Belki de savaşın en net sonucu budur. Bundan böyle Lübnan bölgede hiçbir şekilde ABD ile iyi ilişkiler içinde olmayacaktır. Eğer İsrail-Lübnan savaşı ABD'nin emperyal projesi ile İran'ın hegemonya arayışları arasında cereyan eden bir stratejik savaş olarak yorumlanacak olursa, kazanan ve kaybeden bellidir. Bu savaşta kazanan kesinlikle İran olmuştur.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle