En Sıcak Konular

Nedret Ersanel



Nedret Ersanel
0 0 0000

Twitter'ı kapatan Facebook'u niye kapatmadı?



Önce Ruslar Snowden’ı ele geçirdi ve Avrupa’yı dinleyen Amerikan kulakları yakalandı. Sonra merkezinde Berlin bulunan Avrupa, ulusal internetini yaratmaya karar verdi, Google da ‘evinin anahtarını’ İngiltere’ye!.. Facebook 19 milyar dolar (!) ödeyerek WhatsApp’ı satın aldı. Çin, ChinaSo ile karşılık verdi. Ankara da Twitter’ı kapattı!.. Sosyal medyadaki ‘muhalifler’ bunları anlayabilecek mi yoksa amatör lig iyi mi?..

Nasıl olacak ve yeniden şekillenen Avrupa iç dengeleri nasıl reaksiyon verecek belli değil ama ‘Schengen Routing’ adı verilen-Şengen Bölgesi gibi-Avrupa’nın kendi internet sisteminin kurması planı üzerinde çalışılıyor. (Kim katılacak kim itilecek önemli konular. Yeni dönem İngiltere-Almanya- Fransa ilişkileri tahterevalli yükseliş ve alçalışları yaşayacak. )

Bu planın arkasındaki neden; Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) eski çalışanı Edward Snowden’ın gizli istihbarat belgelerini ifşa ederek, küresel izlemenin detaylarını ortaya dökmesi. UKASA ortaklarının-ki ‘5 göz’ de denir: ABD, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya’nın-Avrupa’ya yönelik faaliyetlerini ‘Rusya koruması altında’ de-şifre etmesi. (Bu yapı aslında bir ABD-İngiltere anlaşmasıdır. Bu pencereden Avrupa, Rusya, Çin ve Ortadoğu ‘karşı’yı oluşturmaktadır!)

Avrupa merkezli/kontrollü bir internet, yeni bir dijital cephe demek. Bu plan üzerine çok kritik yapılıyor ama basit bir soru soruyor Almanlar; “Bonn’dan Berlin’e gönderilen bir e-posta neden New York ve oradan da Londra üzerinden geçiyor?” İyi bir soru! (Konunun ulusal güvenlik ve istihbarat üzerinden tartışılması ‘şirketler’e körleşmeyi getirmemeli. Bu tür yeni yapılanmalar uluslararası rekabetin para damarlarına daha çok hırs pompalıyor, onları oyunlara dahil ediyor.)

Bu aşamada en dikkat çeken ve kaygı yaratan taze gelişme Facebook’un tam 19 milyar dolar vererek WhatsApp’ı satın almasıdır! Bu, küresel dijital savaşların, istihbarat mücadelesinin ve global şirketlerin birbirine nasıl girdiğini gösteren, savaş meydanının ne denli kanlı olduğunu gösteren önemli bir operasyondu. (Eklemek gerekiyor-1; Facebook, 2012’de bir milyar dolarak ödeyerek, sosyal medya uygulamaları ile bağlantılı popüler fotoğraf paylaşma ortamı İnstagram’ı da satın almıştı. 2. Computerbild dergisinden Dirk Kuchel: “Dünyanın en büyük telefon rehberi WhatsApp’dır. WhatsApp, kim ve nerede olduğunuzu ve arkadaşlarınızı biliyor.”)

Facebook-WhatsApp ilişkisi üzerine pek söylenmeyen bir bilgi daha var; WhatsApp uygulaması ABD’de yaygın değil! Çok kullanılmıyor. Yeni gelişen ülkelerde ise gençlerin en sevdikleri uygulamaların başında geliyor. Kullanıcı sayısının kısa süre sonra 1 milyar kişiye ulaşması bekleniyor ve zaten Facebook’un kurucusu Zuckerberg de teyit ediyor; “Bu kilometre taşına ulaşan her internet uygulaması inanılmaz değerlidir.” (Bir de WhatsApp’ın sahibi var: Ukraynalı Koum artık Kaliforniya’da yaşıyor.)

Türkiye’ye gelelim ama bir-iki haberi daha akıl arşivine almakta fayda var… “Google şirketinin, İngiltere İçişleri Bakanlığı'na YouTube video paylaşım sitesine konulan ve ulusal güvenliği tehdit eden içerikleri anında inceleme ve gözden geçirmeyi sağlayan ‘özel erişim’ yetkisi verdiği ortaya çıktı. İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, Google tarafından 2006 yılında satın alınan YouTube'dan ulusal güvenliği tehdit eden içerikleri işaretleme yetkisinin geçen haftalarda İngiltere İçişleri Bakanlığı'na verildiği belirtildi.” (Hürriyet, 13/03)

Bu şaşırtıcı ölçüde istisnai bir jesttir ve her ikisi de dünya çapında marka olan bu iki uygulamanın/firmanın Londra’ya bu anahtarı vermesi garipsenmelidir. Kaldı ki hangi İngiltere’den söz ediyoruz?.. “İngiliz Guardian gazetesi, ülkenin istihbarat birimlerinden Hükümet İletişim Merkezi'nin (GCHQ) dünya çapında milyonlarca Yahoo kullanıcısının internet kamerası ile çektikleri görüntüleri tespit edip kaydettiğini yazdı. ‘Optic Nerve’ (Optik Sinir) adı verilen operasyonda Amerikan Ulusal Güvenlik Birimi (NSA) de İngilizlere yardımcı oldu.” (BBC, 27/02)

Görülüyor ki, ABD ve İngiltere internet/sosyal medya savaşlarında belirgin bir ortak cephe oluşturmaktadır. Merkezi Avrupa ve Rusya da buna karşı yeni bir savunma hattı oluşturma hazırlığındadır. Sadece bu iki merkezle sınırlı da değildir; “Hayaldi gerçek oldu: Ulusal arama motoru. Twitter’da dahil birçok sosyal medya uygulamasının yasak olduğu ülkelerden biri de Çin. Çin’den internet kontrolü için yeni hamle geldi. Hükümet yetkilileri ulusal arama motorunu hizmete açtı. İsmi; ChinaSo. Yöneticiler yeni sosyal medya ortamları yaratmayı da planlıyor ancak asıl hedef uluslararası arama motoru Google’a alternatif oluşturmak.” (CnnTürk, 22/03)

Twitter’ın şalterini indiren Ankara Facebook’u neden ellemedi? Basit sorulardan biri budur ve aynı basitlikte bir yanıtı yoktur. Türkiye’de internet ve sosyal medya üzerinden yapılan(an) ‘siyasi muhalefet’in seçim öncesi iyice körleşen nefreti, bu soruyu ve tekrarladıkça büyüyen bir diğerini de yanıtlamak zorundadır. Burnundan kıl aldırmaması ile ünlenen Twitter yönetiminin Türkiye bağlantısı kesilmesinden sadece birkaç saat sonra bir hukuki temsilci aramaya başlaması ve Ankara ile temas yollarını açması nasıl izah edilebilir? (Facebook’tan farklı olarak faaliyet gösterdikleri ülkelerden gelen hukuki taleplere hatta bilgi isteklerine nezaketen ‘hayır’ deme lütfünü dahi göstermeyen bir şirket, şimdi mahkemelik olmuş o hesapları kapatıyor?! Bu merak edilmeyecek mi? Ankara’nın Twitter operasyonundan sonra Facebook ve diğer sosyal medya mecraları yeniden hatırlanabilir! Ancak Ankara işaret fişeğinin artık görülmüş olduğunu varsayıyor!)

Genel olarak, yasağın hükümete yönelik bilgi, resim, video vs. gibi mesnet ve kaynakları belirsiz, kara propaganda malzemelerinin engellenmesi amacıyla getirilmiş olduğu kampanyasını yürütenler; 10 milyon üzerinde kullanıcısı bulunan bir uygulamanın kesilmesinin sandığa olası etkisini Ankara’nın düşünmemiş olamayacağını, iç ve dış muhalefetin bunu kullanmamasının imkânsız olduğu gerçeğini göremeyeceğini, hatta Twitter’ın teknik olarak kullanılmasının engellenemeyeceğini bilmemesi mümkün mü sorularını da düşünmelidir.

Kendisi de Twitter kullanıcısı olan bu satırların yazarı açısından, ‘Türkiye’yi Çin, Kuzey Kore ligine itiyorlar’ başlıklarını atanları asıl üzen, Türkiye’nin  ‘diğer Batı cephesi’nde mevzii almasıdır.

twitter.com/nedretersanel



Bu yazı 5,196 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 13 Mayıs 2014 Ruslar UFO’larla bizim gibi it dalaşı yapabilir mi?
    • 6 Mayıs 2014 Berlin, Obama’nın (en iyi) arkadaşı değil
    • 29 Nisan 2014 'Manidar Zamanlama'ları Ayarlama Enstitüsü
    • 22 Nisan 2014 Albino çocuk ve beyaz kurdeleli uzaylılar inlere girebilir mi?
    • 15 Nisan 2014 'ABD'den Türkiye çıkışı' yazılır, 'ABD'den sakın çıkma' okunur!
    • 8 Nisan 2014 İsrail yanımıza, Rusya kolumuza, ABD nereye?
    • 31 Mart 2014 Erdoğan'ın yolu 'oralarda' anlaşıldı mı?
    • 25 Mart 2014 Twitter'ı kapatan Facebook'u niye kapatmadı?
    • 17 Mart 2014 Tokalaştığınız el işe yaramaz, diğer el önemli!
    • 10 Mart 2014 Büyük resme çıplak gözle bakılmaz
    • 4 Mart 2014 Dünyanın söküldüğü yer
    • 25 Şubat 2014 Aurens'in raksını Hüseyin alkışlıyor...
    • 11 Şubat 2014 Uçak gemisinden korkabilirsiniz ama büyüğü var
    • 4 Şubat 2014 Angel(a)’nın kanatları ve ışığın askerleri!
    • 28 Ocak 2014 MİT’i kelepçelemekten daha 'sembolik delil' ne olabilir...
    • 21 Ocak 2014 Akdeniz’de Çin-Rus tatbikatı ‘devlet TIR’larını rahatlatır mı?
    • 13 Ocak 2014 Rusya, İran yüzünden Londra'ya elinin tersiyle...
    • 7 Ocak 2014 Enerjiniz olmadan enerjiyi mi kontrol edeceksiniz?
    • 31 Aralık 2013 2014: Bize ne olacaksa, tüm bölgeye o olacak!
    • 24 Aralık 2013 Türkiye'nin canını o yüzden yakıyorlar

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,657 µs