En Sıcak Konular

Bilal Kemikli



Bilal Kemikli
0 0 0000

Şehre, kitaba ve insana dair



Şehirler de birer kitaptır. Hatta ne kitap? Adeta birer kütüphanedir şehirler. Şehrin sokakları, caddeleri, meydanları, parkları, sivil ve resmi binaları, insanları, üretim ve tüketimi, sözü ve sohbeti birer külliyat gibidir.

Oku okuyabiliyorsan.

Şehrin güzelleri, çirkinleri, âlimleri, delileri, velileri, zalimleri, mazlumları, kalenderleri, zavallıları velhasıl bütün bir insanıyla bir kütüphane. Her insan bir kitap.

Şehir kütüphanesinden şairler, u-yazarlar, sosyologlar, tarihçiler vs. nice zevat yararlanmıştır. Mesela eskiler şehrengizler yazmış, şehrâşublar kaleme almış, şehir kasideleri nazmetmişler. Bazen şehirden yola çıkarak gazeller de yazmışlar… Fetihnameler, zafernamelerin yanında şehir mersiyelerini de hatırlamalı. “Nazlı Budin” demişiz mesela, gözyaşı dökmüşüz.

Nice eserler… Hele hele merhum Tanpınar’ın Beş Şehir’ini, merhum Mitat Enç’in Uzunçarşı’nın Uluları’nı ve sevgili hemşehrim Ahmet Turan Alkan’ın Altıncı Şehri’ni hatırlamadan edemeyeceğim. Bütün bu eserler, şehir kitabından mülhem değil mi?

Bazı şehirler vardır, adeta şiir gibidir. Ne gibisi, bizzat şiir… Elinde sazı ozanlar, o şiiri terennüm etmişler. Şiir şehirlerimizden birisi, belki en önemlisi Bursa’dır. Daha evvel Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, şiir şehir Bursa’nın temayüz eden şairlerinin izinde, hemen her sene bir sempozyum düzenleme imkanına sahip olduk. Yeni toplantılar, yeni projeler, yeni çalışmalar da yapılacaktır. Mesele şehri tanımak, şehirden yola çıkarak insanı ve en önemlisi kendimiz tanımak!

Bursa şanslı bir şehir… Evet, diğer pek çok şehre göre şanslı. Zira bu şehrin sevdalıları var. Bursa’nın en istikrarlı sevdalılarından birisi, bize de Bursa sevgisini aşılayan Prof. Dr. Mustafa Kara’dır. Prof. Kara, Evliya Çelebi’nin ifade ettiği “Ruhaniyetli şehir Bursa”yı bize tanıtmaya çalıştı. Kendi ifadesiyle 1978’den beri… Neredeyse bir ömrü, Bursa’ya vakfetti. Bursa, bir değil birkaç ömrü vakfetmeye değer. Hak, hocamıza nice ömürler, bereketli ve huzurlu yarınlar nasip eylesin.

Bugün dostlar, sabahın erken saatlerinde güzel bir mekânda, Seyid Usul Kültür Merkezi’nde Prof. Kara’nın güzide eseri Bursa’da Tarikatlar ve Tekkeler kitabının genişletilmiş yeni baskısını kutlamak için cem oldu. Güzide bir eser, ancak güzide bir toplulukta okuyucusuna kavuştu.

Belediye Başkanı Recep Altepe’yle Belediyenin kitaplarından, yayınlarından konuştuk. Yayımladıkları kitapların neşrinde duyduğu heyecanı ifade ederken, tarihte derin bir iz bırakma çabasında olduğunu ihsas ediyordu. Evet, haklı; neşretmek, yazmak gibidir. Eseri yazarsınız, ama onu yayımlamaz iseniz, okuyucuyla buluşmaz ise, ne anlamı olur? Maksat eserin ilgilisine ulaşması. Bu anlamda Belediyelerin, bazı kurum ve kuruluşların, sanayi ve ticari teşekküllerin, ilmi ve edebi eserleri neşretmeleri yerinde bir çabadır. Hele bir de mazrufuna uygun bir zarf ile sunarlarsa, bu daha da güzeldir.

Bursa’da Tarikatlar ve Tekkeler’in bu son baskısı, ilmi açıdan olduğu gibi, görsel açıdan da doyurucu; tam bir kaynak eser.

Bu arada Belediye’nin yetkilileri, daha önce tanıtımına katılamadığım bir güzel eseri daha takdim ettiler. Yaşamı, giyim kuşam, meslek ve yemekleriyle Bursa’nın köylerini ele alan bir kitap: Bu Toprağın Renkleri. Bursa Araştırmaları Merkezi’nin projelerinden biri olarak hazırlanan bu kitap, kaybolmaya yüz tutmuş köy kültürünü kayda alıyor. Gerçekten de değil şehirliler, bizzat köyde yaşayanlar bile köy kültürünü unutuyor. Küresel güçler köyü de istila etti, üretimde modernleşme, köy yaşantısını ve dolayısıyla ihtiyaçları da değiştirdi. Geçtiğimiz sene, bir vesileyle gittiğimiz Kestel’in köylerinden birinde ev sahibimiz bir tas ayran yerine bir kutu ayran ikram etmişti de şaşırmıştım. Hazır yufkayla yapılan gözlemelerin yenildiği, sanayi yemeğinin ikram edildiği o cemiyeti unutmadım.

Bu Toprağın Renkleri’ni akşam evde incelerken, köy kokusunu alamadığımız o ziyareti hatırladım ve bu projenin ne denli anlamlı olduğunun bir daha idrakine vardım. Emeği geçenleri kutluyorum.

Şiir şehir Bursa’da kitap ve insanın peşinde seyre çıktık… Ne güzel!


Bu yazı 1,539 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 11 Nisan 2016 Öğrencime Mektup
    • 5 Şubat 2016 Sahici Büyük Kimdir?
    • 24 Ocak 2016 Aşkın Yolcuğu'na Dair
    • 1 Ocak 2016 Kar taneleri: Semada raks eden dervişler
    • 21 Aralık 2015 Eksik Gören Eksiktir
    • 10 Ağustos 2015 Çeşm-i Cihân'a Ağıt
    • 9 Temmuz 2015 Tevazu: İnsan toprağını işlemek
    • 28 Haziran 2015 Ses vermek?
    • 24 Haziran 2015 Bu kitap neden yazıldı?
    • 4 Haziran 2015 Muhalefeti mi seçeceğiz?
    • 10 Mayıs 2015 Ruhuma Sükünet Veren Şehir
    • 20 Nisan 2015 Sevgili kızım, beklemeyi bilmeliyiz
    • 5 Nisan 2015 Bedhah tuzaklara karşı
    • 9 Mart 2015 Bu iyi bir zamandır
    • 12 Şubat 2015 Oğluma birkaç not
    • 27 Ocak 2015 Öğüt Almak: Nasihatname geleneğimize dair
    • 19 Ocak 2015 Son hadiselere ve tartışmalara dair
    • 29 Ekim 2014 Dostun Bahçesinde Teferrüç Etmek
    • 14 Ekim 2014 Camide buluşalım…
    • 9 Eylül 2014 Bir Gönül Köprüsü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,541 µs