En Sıcak Konular

Fikret Ertan


Fikret Ertan
0 0 0000

Bingazi saldırısının mahiyeti seçim sonrasına kaldı



Amerika'nın Bingazi Konsolosluğu'na yapılan, Büyükelçi Stevens ve 3 görevlinin ölümü ile sonuçlanan saldırının üzerinden 17 gün geçti; ama saldırı hâlâ aydınlatılamayan bir muamma olarak ortada duruyor.

Aydınlatılabilmesi için de şu sorulara net cevaplar bulunması gerekiyor: Saldırı malum adi filme karşı gösterilen tepki sonucu gelişen anlık bir olay mıydı, tepkiyi fırsat olarak kullanan bir militan grubun eylemi miydi, yoksa önceden planlanmış bir eylem miydi? Planlanmışsa bu hangi grubun işiydi? El Kaide'nin mi, bu grupla bağlantılı başka bir grubun mu, yoksa adı duyulmayan başka bir grubun mu işiydi?

Sorular ortada duruyor; ama Obama yönetiminin bu konuda hızlı hareket etmediği de açıkça görülüyor. Yönetim, saldırının mahiyeti konusunda bile günlerde izahat yapmamış, sonunda saldırının terörist bir saldırı olduğunu kabul etmiş; ancak bu saldırının anlık terörist saldırı mı yoksa önceden planlanmış bir terörist saldırı mı olduğu konusuna hiç değinmemişti. Bu konuda sadece Terörizmle Mücadele Merkezi Müdürü Matthew Olson, saldırının terörist bir saldırı olduğunu resmen ifade etmiş, Beyaz Saray da bunu doğrulamıştı, o kadar.

Esasen yönetim baştan bu yana saldırının anlık olduğunu, önceden planlanmamış bir saldırı olduğunu öne sürüyor. Ancak diğer taraftan bunun El-Kaide ya da başka bir grubun eylemi olabileceğini de en azından düşünüyor; ama bunu açıkça dile getirmiyor. Nitekim, Başkan Obama saldırının El-Kaide tarafından yapılıp yapılmadığı yönündeki bir soruya 'Bunu henüz bilmiyoruz' diye cevap vermiş bulunuyor. Bu cevap bile esasen saldırıyla El-Kaide şüphesinin var olduğunu gösteriyor; zira Obama soruya 'Hayır. El-Kaide söz konusu değil' diye de cevap verebilirdi; ama açık kapı bırakarak sonunda mahcup olmamak, yanlış çıkmamak için 'henüz bilmiyoruz' diye cevap vermiş oluyor.

Diğer yandan, ortaya çıkan yeni bilgilerden Büyükelçi Stevens'ın aylarca önce güvenliğinin tehdit altında olduğundan şikâyet ettiği, adının El-Kaide'nin ölüm listesinde olduğunu söylediği ve Libya'daki aşırı grupların ve El-Kaide'nin gelişmesinden rahatsız olduğunu yakınlarına dile getirdiği ve bunlardan dolayı çok endişeli olduğu anlaşılıyor.

Amerikan basınının bir kısmı da bunlardan hareketle saldırının El-Kaide ya da Mağrip El-Kaide'sinin işi olduğunu öne sürüyor; hatta bir dönem Küba-Guantanamo Hapishanesi'nde tutuklu kalan Süfyan bin Kumu'nun saldırıya önderlik ettiğini de öne sürüyor. Bazı Cumhuriyetçi yetkililer de hemen hemen aynı tezi dillendiriyorlar ve saldırının önceden planlanmış bir eylem olduğunu ısrarla savunuyor ve gerçeklerin ortaya çıkması, saldırının her yönüyle aydınlatılması için yönetime çağrı yapıp duruyorlar.

Yönetim ise anlaşıldığı kadarıyla işi biraz ağırdan alıyor. Gerçi saldırıdan bir gün sonra bir FBI ekibi Libya'ya gitmişti; ama bu ekip ne yaptı, soruşturması hangi safhada, henüz bilinmiyor. Haberlerde, dün de başka bir Amerikan soruşturma ekibinin Trablus'a geldiği söyleniyor.

Bunlara ilaveten Amerikan Dışişleri Bakanlığı da birkaç gün önce bir bağımsız soruşturma kurulunun (buna Hesap Verilebirlik Gözden Geçirme Kurulu ya da paneli deniyor) konuyu ele alacağını da açıklamıştı. Esasen bu kurul 1986 yılında çıkan bir kanun gereği Bingazi türü diplomatik misyonlara yönelik saldırılar olduğunda mutlaka devreye girmek zorunda ve Amerikan diplomatik misyonlarının güvenlik tedbirlerinin yeterli olup olmadığını araştırmakla görevli. Kanun böyle emrediyor. Bu kurul ölen Büyükelçi Steven'ın bir zamanlar amiri de olan emekli Büyükelçi Thomas Pickering'in başkanlığında görevine başlamış bulunuyor. Soruşturması ne kadar sürer, raporu ne zaman ortaya çıkar, söylemesi zor. Ama bunun kasım seçimlerinden önce ortaya çıkması, açıklanması hiç beklenmiyor. Aynen, FB ya da diğer soruşturma ekibinin raporları gibi. Bu iki raporun da seçimler sonrasına kalacağı bugünden aşağı yukarı tahmin edilebilir.

Bunun sebebi de malum: Siyasi; zira Demokrat iktidar ya da yönetim, seçim kampanyasında terörist olduğunu açıkladığı bu saldırının muhtemel siyasi zararlarını en aza indirmek, bundan dolayı siyasi kayba uğramamaya çalışıyor. Düşünün, saldırının planlı olduğunu kabul etse, istihbarat zaafı ile suçlanmayacak mı, bundan belki de seçim sonucunu şöyle veya böyle etkileyebilecek derecede zarar görmeyecek mi?

Bu siyasi sebeplerle Bingazi saldırısının mahiyeti ya da gerçek yüzü ancak kasımdan sonra ortaya çıkabilecek. Gelişmeler bize bunu söylüyor bugün.

zaman

Bu yazı 1,156 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Eylül 2012 Bingazi saldırısının mahiyeti seçim sonrasına kaldı
    • 20 Eylül 2012 Filistin'e acil para lazım
    • 17 Eylül 2012 Bingazi saldırısı ve ötesi
    • 10 Eylül 2012 Rusya, Suriye rejiminden kolay kolay vazgeçmez...
    • 6 Eylül 2012 Trans Hazar hattı bir gün hayata geçecek
    • 3 Eylül 2012 Amerika ve İsrail: Pekişen, derinleşen ayrılık
    • 30 Ağustos 2012 Bosna ve Suriye...
    • 27 Ağustos 2012 Bağlantısızlar Zirvesi'nden ne çıkacak?
    • 23 Ağustos 2012 Amerika'nın Irak'taki nüfuzu ne kadar?
    • 13 Ağustos 2012 İran'a saldırının önünü açabilecek rapor
    • 9 Ağustos 2012 İranlı yetkililerin nankörlüğü
    • 6 Ağustos 2012 Rejimin helikopterleri ve mücadelenin seyri
    • 2 Ağustos 2012 İsrail Suriye'yi nasıl dinliyor, nasıl gözetliyor?
    • 30 Temmuz 2012 Eski dostlar buluştu: Romney-Netanyahu
    • 23 Temmuz 2012 Suriye'nin kimyasal silahlarının akıbeti ne olacak?
    • 19 Temmuz 2012 Rum Kesimi, İsrail, yeni jeopolitik ve ötesi
    • 16 Temmuz 2012 Rum Kesimi ve Rusya ilişkileri
    • 9 Temmuz 2012 İsrail donanması ve yeni görevi
    • 5 Temmuz 2012 El-Kibar muammasını hatırlarken...
    • 2 Temmuz 2012 Rusya'nın rolü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs