En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

Balyoz duruşu



Sadece bugün değil dün de aynıydı. Balyoz her aşamasında hararetli tartışmalara sahne oldu. Haberin Taraf'ta yayımlandığı günü hatırlıyorum.


Manşetten verilen haber Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşmüştü. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'du. Başbuğ çok sert tepki gösterdi. Sesini yükselterek "Allah Allah diyen ordu cami bombalamaz" dedi. Başbuğ her iddiayı inkâr etti, sonrasındaki gelişmeler onu doğrulamadı. Yargı, koca bir bavula zor sığan belgeleri ciddiye aldı. Savcılık soruşturmayı derinleştirdi, onlarca askere tutuklama kararı çıkardı.

Her Balyoz gelişmesinde Ankara'nın tansiyonu yükseldi. İkili, üçlü zirveler yapıldı. Balyoz tutuklamaları YAŞ toplantılarını etkiledi. Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in iki kuvvet komutanıyla istifasının altında yatan neden, Balyoz sanıklarını serbest bıraktıramaması... Ailelerin baskısına dayanamadı.

Hem Başbuğ, hem Koşaner yargıya yardımcı olmadı. İstenen belgeleri göndermedi. Aksine her iki isim de yargı sürecini etkilemek için yoğun çaba harcadı. Yargı etki altında kalmadı. Balyoz'un en önemli safhası geçen hafta tamamlandı. Mahkeme hükmünü verdi. Kararlar beklendiği üzere çok tartışıldı. Demokrasi tarihi için 'dönüm noktası' olarak gören de oldu, kabullenmekte zorlanan da... Bir sivil mahkemenin darbe teşebbüsüne ceza vermesi çağdaş dünya için küçük olsa da Türkiye için büyük bir adım. Bir ilk çünkü.

En dikkate değer değerlendirmeyi eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök yaptı. Balyoz'un hedefi sadece siyaset, iktidara yeni gelen AK Parti kadroları değildi. Özkök de hedefti. Davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan'ın Özkök hakkındaki ifadeleri günlüklere yansıdı. Özkök kararı yorumlarken ölçülü üslup kullandı.

Onun için bu konuda konuşmak kolay değildi. Herkesin beklentisi farklıydı. O yüzden istismar edilmesi, yanlış yerlere çekilmesi işten bile değildi. O doğru bildiğini söyledi: "Evet cezalar ağır ama yapacak bir şey yok. Kanunlar böyle diyor. Bildiğim kadarıyla yargıçlar ya müebbet ya da beraat verecekti. Müebbet vermek istemediler. Beraat de veremeyeceklerine göre mecburen ortasını buldular."

Kanunlara, hukuka dikkat çekti. "Adil yargılama olmadı diyemem..." cümlesiyle de bir duruş koydu. Önemli bir pozisyon alma bu. Onun yaptığını birçok sivil yapamadı. Siyaset sözgelimi. CHP bildiğiniz gibi ama MHP bocaladı. Mesafeli yaklaşıyordu. MHP lideri Devlet Bahçeli dün Silivri'deydi. Engin Alan'ı ziyaret etti. Silivri'de daha çok CHP'lileri görmeye alışıktık. Bu kez MHP fotoğraf verdi. İnsanî boyutu tamam ama bu ziyaretin siyasî anlamı olduğu da muhakkak.

Hakkını teslim etmek gerekir. Özkök kritik süreçlerde benzer duruşları sergiledi. Duygusal davranmadı, sağduyulu hareket etti. Dikkat çekici bir değerlendirme de Genelkurmay'dan geldi. Genelkurmay Başkanlığı da kurumsal görüşünü ortaya koydu. Genelkurmay'ın bir dava karşısında görüşünü açıklaması ne derece doğru, tartışılır. Normal zamanlarda doğru kabul edilemez. Mahkûmiyet alanların hemen hepsi TSK personeli olunca sessiz kalamadı.

Tabii ki ne söylediği önemli. Açıklamada bağlayıcı cümleler yok. Başbuğ ve Koşaner dönemlerinden ayrıştı. Sadece durum tespiti var. Hukukun üstünlüğüne vurgu var. İlgimi çeken ifade aynen şöyle: "Hukukun üstünlüğüne saygının gereği olarak, adil yargılanma ilkesi çerçevesinde, söz konusu yargılamanın hakkaniyete uygun, kesin bir hükümle neticeleneceğine inanmaktayız." Açıklama tespit ve temenniyle sınırlı.

Balyoz duruşları önemli. Tarihe not düşmek istedim..

zaman

Bu yazı 1,158 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,709 µs