En Sıcak Konular

Süleyman Yaşar


Süleyman Yaşar
0 0 0000

Sosyalist Enternasyonal'in Kürt sorununa çözüm önerisi ne?



Sosyalist Enternasyonal'in 24. Kongresi Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Cape Town'da 30 Ağustos -1 Eylül arasında yapıldı.
Sosyalist Enternasyonal, dünyada sosyal demokrasinin gerçekleştirilmesini amaçlayan uluslararası bir örgüt. Buna, bütün dünyadan sosyal demokrat 161 siyasi parti ve kuruluş üye. Bu üyeler arasında Türkiye'den CHP tam üye, BDP gözlemci üye olarak bulunuyor.
Sosyalist Enternasyonal'in başkanlığını Yorgo Papandreu yürütüyor. Ve 33 başkan yardımcısı arasında Kemal Kılıçdaroğlu da yer alıyor. Cape Town'da toplanan " kongre", Sosyalist Enternasyonal'in en üst karar organı oluyor.
Dün CHP Başkanı Kılıçdaroğlu, Başbakan'a, "Kürt sorunun çözülmesi için Meclis'i topla dedik toplamadın...
Sen Meclis'e gelmezsin, Oslo'ya gidersin" diye çattı. "Bu sorun uluslararası olursa çözümü daha da güçleşir. Gel çözelim" dediklerini, Başbakan'ın ise CHP'nin bu önerisine sıcak bakmadığını söyledi.
Oysa Kılıçdaroğlu'nun da imzaladığı Sosyalist Enternasyonal'in 24. Kongresi'nin "barış, sürdürülebilirlik ve işbirliği" başlıklı bildirisinde yer alan dünyadaki çatışmalar ve barışçıl çözüm önerileri konusundaki kararda Kürt sorununun çözümüne ilişkin aynen şunlar yazılmış:
"The Kurdish question, like that of Israel and Palestine, is one that requires a multilateral answer.
Parties representing Iraq, Iran, Turkey, Syria and the Kurdish people with the assistance of the UN and other supranational institutions must work within a multilateral framework. The Congress of the Socialist International has decided to re-establish a Special Working Group on the Kurdish Question with the aim to advance and protect the rights, the security and the improvement of the living conditions of the Kurdish people in accordance with international law."
Kılıçdaroğlu'nun da altına imza attığı bu karar aynen şunu söylüyor: "İsrail ve Filistin sorununa benzeyen Kürt sorununa çok taraflı çözüm gerekiyor. Irak, İran, Türkiye, Suriye ve Kürt halkı ile BM ve uluslararası kuruluşlar çözüm için çok taraflı bir çerçevede çalışmalı. Kürt sorununun çözümü, hakların korunması, Kürt halkının güvenlik ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik özel çalışma grubunun uluslararası yasalara göre yeniden kurulmasına Sosyalist Enternasyonal Kongresi'nce karar verilmiştir." Bu metin Kılıçdaroğlu'nun dün yaptığı açıklamalarla hepten çelişiyor. Çünkü imza atılan metin sorunun uluslararasılaşmasını öneriyor. Peki CHP okumadan mı bu metne imza attı. Yoksa CHP dışarıda başka içeride başka mı konuşuyor? İçeride, Hükümet'in Habur ve Oslo süreçlerindeki politikasını milliyetçi bir dille eleştiren CHP, dışarıda bu metni imzalayarak büyük bir çelişkiye düşüyor.
Yine aynı metinde Kıbrıs konusu da yer alıyor. O konuda da şunlar yazılı: "Regarding the Cyprus issue, the Socialist International continues to find the status quo on the island unacceptable and expresses its great disappointment at the failure to date of the UN-led talks to reach a lasting agreement. The SI urges the parties to intensify their efforts to achieve a just solution and unification of the island based on all relevant UN resolutions.
The resolution of the Cyprus issue will have an important positive impact on regional peace and stability as well as economic development."
Anlamı şu: "Kıbrıs konusunda Sosyalist Enternasyonal mevcut durumu sürdürülemez bulur ve son BM önderliğinde yapılan görüşmelerin başarıyla sonuçlanmamasını hayal kırıklığı olarak ifade eder. Ve Sosyalist Enternasyonal tarafların çabalarıyla adanın BM'nin çözüm önerileri doğrultusunda birleştirilmesi için çalışmaların artırılmasını destekler. Kıbrıs sorununun çözülmesi bölgesel barış ve istikrar ile ekonomik gelişmeye önemli pozitif katkı yapacaktır."
İmzalanan bu metin CHP'nin açıkladığı Kıbrıs politikasına tamamen ters düşüyor.
Çünkü CHP adanın bölünmesinden yana bir politika izledi ve Denktaş'ı destekledi. Hatırlayacaksınız, Hükümet'in AB ve BM kararları doğrultusunda adanın bütünlüğünü isteyen politikasını sürekli eleştirdi.
Anlayacağınız CHP'nin Türkiye'de yaptığı muhalefetle, Sosyalist Enternasyonal'de imza attığı metinler birbirini hiç tutmuyor. Herhalde başkan Papandreu, Kılıçdaroğlu'nun, Cape Town kararlarına tamamen aykırı dünkü konuşmasını duysa, CHP'yi uyarır. Hatta CHP'nin üyelikten ayrılmasını bile isteyebilir. Geçmişte olduğu gibi yine AK Parti'yi Sosyalist Enternasyonal'e üye olması için davet edebilir.

sabah

Bu yazı 1,645 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Kriz mi var?
    • 24 Eylül 2012 Yüksek faiz yüksek vergi
    • 21 Eylül 2012 Eksen kayması derler sakın kanmayın
    • 19 Eylül 2012 2001 krizinde ABD, IMF'nin Türkiye için yardım talebini geri çevirmiş
    • 14 Eylül 2012 Madem her şey çok kötü, niye AK Parti önde?
    • 12 Eylül 2012 Riskler azaldı, hâlâ notu niye artırmıyorsunuz?
    • 10 Eylül 2012 Altında yeni fiyat ne olacak?
    • 7 Eylül 2012 Draghi'nin planı Türkiye'nin notunu artırır mı?
    • 6 Eylül 2012 Sosyalist Enternasyonal'in Kürt sorununa çözüm önerisi ne?
    • 3 Eylül 2012 The Economist'in iki tuhaf isteği
    • 24 Ağustos 2012 Anadolu sermayesi mi, İslami burjuvazi mi?
    • 22 Ağustos 2012 Niye Gaziantep hedef seçildi?
    • 16 Ağustos 2012 Faiz lobisi şimdi ne diyecek?
    • 13 Ağustos 2012 İran niye Türkiye'ye kızıyor?
    • 9 Ağustos 2012 Faiz lobisine kötü haber: Londra zorda!
    • 7 Ağustos 2012 Türkiye'nin dış ekonomik riskleri ne?
    • 1 Ağustos 2012 Para niye Türkiye'ye gelecek?
    • 30 Temmuz 2012 Babamın bavulu Kıbrıs'ta
    • 25 Temmuz 2012 Obama küresel yolsuzluk dosyalarını niye açıyor?
    • 20 Temmuz 2012 Erdoğan'a niye kızıyorlar?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,500 µs