En Sıcak Konular

Nasuhi Güngör


Nasuhi Güngör
0 0 0000

İstihbarat zaafı var mı?



Gaziantep’teki saldırının bir şekilde PKK ile irtibatlı olduğunu düşünenler, aceleci olmakla ya da günah keçisi aramakla suçlanıyor. Oysa tablo doğru okunduğunda, saldırının faili/taşeronu olarak terör örgütünü görmek hiç zor değil.
 
Saldırının, bir ülkenin istihbarat örgütü tarafından planlanması ve bugüne kadar bu tür olayların yaşanmadığı bir şehirde gerçekleştirilmesi, tabloyu değiştirmiyor. Sonuç itibarıyla PKK, bu coğrafyada Türkiye’ye mesaj vermek isteyen herkesin kullandığı bir şebeke. Bugüne kadar hak ve özgürlük mücadelesi adı altında söylediklerini ciddiye alanlar vardı. Ama herhalde bu saatten sonra gerçek yüzünü herkes görmüştür.
 
Burada en önemli soru ve sorun, halihazırda Türkiye’nin bu tür saldırılar ve hamleler karşısında ne kadar hazırlıklı olup olmadığı. Örgüt sadece bir noktadan değil, neredeyse bugüne kadar saldırıda bulunduğu her noktadan çok yönlü bir saldırı yürütürken, bu hazırlıkları konuşmanın yeri midir? Kesinlikle tam yeridir.
 
***
 
İstihbarat zor iştir, en kötüsü vefası hiç olmayan bir uğraştır. Onlarca eylemi, hamleyi daha gerçekleşmeden boşa çıkarmanız, önlemeniz, ortaya çıkan bir tek eylemle yok sayılabilir. En küçük bir boşluk, hata ya da kurumsal çelişki, beklenmedik bedeller ödetebilir.
 
Hemen her saldırıda ve beklenmeyen gelişmede bir kenarda tetikte bekleyip ‘İşte gördünüz mü, istihbarat açısından sorun var’ diyenlere niyet okuması yapmayalım. Ancak bu eleştirilerin ne kadarının yapıcı, ne kadarının bir kavganın ürünü olduğunu anlamak pek zor değil. Tekrar vurgulamakta yarar var. Gün, bu tür çekişmeleri devam ettirme günü değil. Dönem, bu tartışmaları ve çelişkileri kaşıma ve kışkırtma zamanı hiç değil.
 
Bu yaklaşımı bir kenara bırakırsak, Türkiye’nin istihbarat örgütlenmesi ve mantığı açısından bu yeni döneme ne denli hazır olup olmadığını elbette konuşabiliriz, konuşmalıyız. Bizde istihbarat hala bir entelektüel faaliyet olarak görülmüyor. Aksine sıradan bir saha çalışmasının ötesinde bir istihbarat dünyasına/algısına ulaşabilmek için önümüzde hayli yol var.
 
***
 
Türkiye’nin bölgesinde iddiaları var ve hiçbir saldırı ya da hamle bunu geri çeviremez. Ancak iddialarınızla uyumlu ve yeterli araçlara sahip değilseniz, işte o noktada kendinizi her zaman ve acımasızca eleştirmek, gözden geçirmek zorundasınız.
 
Bölgenin dokusu tamamen değişiyor. Rejimler, geçmişin artığı olan yapılar, zihniyetler dönüşüyor. Üstelik tüm bunlar beklenenden çok daha hızlı gerçekleşiyor. Türkiye, Soğuk Savaş uykusundan uyanmakta geç kalan ülkelerden olsa da, tüm bunların nereye gideceğini görecek kadar tecrübe ve derinliğe sahip. Ancak önümüzdeki tablo, Soğuk Savaş sonrasında ortaya çıkan yeni dönemin etkilerini ve dönüşümlerini kat kat aşan bir özelliğe sahip. O nedenle çok daha hızlı bir öngörü ve hamle kabiliyetine ihtiyacı var Ankara’nın.
 
Mevcut bürokratik yapının, algıların, özellikle de ısrarla devam eden okur yazar duyarsızlığının ortasında siyasetin bunu taşıması hiç kolay değil. Türkiye’nin şu politikası yanlış, öteki batağa saplandı diye adeta ellerini ovuşturanların, oturup kendilerinin ne yaptığını sorgulamasının zamanı değil mi sizce de?
 
Okur yazarlarının kendi geleceğine bu denli duyarsız olduğu bir ülkede, üstelik bir de kenara çekilip kendilerinin hiç sorumluluğu yokmuş gibi davranıp, siyaseti hedef haline getirmesi, bizim çok alışık olduğumuz bir tablo.
 
Bakalım bu vurdumduymazlık nereye götürecek bizi...

star


Bu yazı 1,266 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 6 Nisan 2013 Kraliyet patron, biz taşeron muyuz?
    • 27 Eylül 2012 Ordu neden değişmek zorunda
    • 21 Eylül 2012 Eylül ayının kara listesi
    • 14 Eylül 2012 Yeni Türkiye ve yeni ekonomik model
    • 13 Eylül 2012 Libya saldırısı ve Türkiye’nin kodları
    • 3 Eylül 2012 Türkiye’nin yalnızlığı ve Mısır
    • 30 Ağustos 2012 Ankara-Paris rekabeti
    • 24 Ağustos 2012 İstihbarat zaafı var mı?
    • 23 Ağustos 2012 BDP niçin çıldırdı?
    • 17 Ağustos 2012 Fırsat treni telaşı
    • 16 Ağustos 2012 Yola nasıl devam edeceğiz?
    • 10 Ağustos 2012 ‘Gergin Barış’ın sonu mu?
    • 6 Ağustos 2012 PKK’nın intiharı
    • 27 Temmuz 2012 Henüz vakit varken
    • 20 Temmuz 2012 Suriye sorunu ve Türkiye’nin özgüveni
    • 19 Temmuz 2012 Şam’daki patlama ve Moskova’daki Türkiye
    • 28 Haziran 2012 Türkiye itibar mı kaybediyor?
    • 22 Haziran 2012 Mısır, Suriye ve derin iktidarlar
    • 21 Haziran 2012 Müzakere akıldır, güçtür
    • 14 Haziran 2012 Beka endişesinin dayanılmaz cazibesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,768 µs