En Sıcak Konular

Murat Yetkin


Murat Yetkin
0 0 0000

Bağımsız milletvekillerinin seçimi olabilir



Yüzde 10'luk seçim barajı denilince, çoğu kişinin aklına Demokratik Toplum Partisi'nin adaylarını bağımsız olarak seçime göndermesi, zaten DTP elindeki belediyelerin olduğu seçim bölgelerinden çıkacak milletvekilleriyle Meclis'te grup oluşturma ihtimali geliyor. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, bir konuşmamızda, yapılacak ilk seçimde 15 kadar milletvekilini bağımsız olarak seçime göndermelerinin mümkün olduğunu,
biraz fazla çalışma, ya da sonradan katılımlarla Meclis'te grup ouşturabileceklerini söylemişti.
Ancak Meclis'te bir Kürtçü grup oluşması ihtimali dışında da, önümüzdeki seçim, başka siyasi görüşlere ait isimlerin de bağımsız seçilerek Meclis'e gelme ihtimalinin bulunduğunu gösteriyor. Siyaset kulislerinde, önemli isimlerin bu şansa sahip olduğu ve bazılarının çalışmalarında bağımsız olarak seçime girmeyi de hesaba kattığı gözlenebiliyor.
Bunun birkaç nedeni var. Şöyle özetlenebilir:

  • Yüzde 10 barajı, seçmeni iki partili sisteme zorluyor. Bundan AK Parti adına Başbakan Tayyip Erdoğan da, CHP lideri Deniz Baykal da memnun görünüyor. Her iki lider de, 'istikrar için' 2002'de oy kullanan seçmenin yüzde 46'sının iradesini Meclis dışında bırakan sistemin devamından yana olduklarını açıkladılar. Erdoğan, geçtiğimiz hafta Malezya'dan dönerken gazetecilere seçim sisteminde ya barajları bir miktar düşürücü, ya da bağımsızların seçilmesini zorlaştırıcı değişimlere gidilebileceğini (ancak anlaşılan ısrarlı sorular üzerine) söyledi. Baykal ise, dün Hürriyet'te yayımlanan sözlerinde, iki partili Meclis'ten yana tavrını bir daha ortaya koydu.
  • 2007 Kasım'ında yapılacak gibi duran bir sonraki genel seçimde Meclis'e girecek birinci partinin AK Parti, ikincinin CHP olacağı yakın zamanda yayınlanan bütün anketlerde söyleniyor. MHP ve DYP, bu sırayla, baraj sınırına yaklaşan diğer partiler olarak dikkat çekiyor. Son zamanlarda faaliyetindeki gözle görülür artışa karşın DSP, Filistin ve Lübnan krizleri sonrasında SP ve Mesut Yılmaz'ın siyasete döneceği açıklaması ardından hareketlense de ANAP ve PKK ile taban ortaklığını inkâr etmeyen DTP henüz bu anketlerde baraja yaklaşamıyor.
  • Baykal, muhalif seçmenin CHP'ye oy vermese bile sandık başına gidip bir muhalefet partisine oy kullanmasını bu nedenle istiyor. Böylece
    oy kullanma oranının artması, AK Parti'ye kullanılan oy yüzdesinin bu nedenle daha az görünmesi ve CHP'den başka parti barajı aşsa da, aşmasa da, böylece oy oranı-sandalye oranı dengesinin AK Parti aleyhine bozulacağını hesaplıyor. Matematik temeli olan bir varsayım.
  • Ancak bu hesabı başka siyasetçiler de yapıyor, en azından öyle görünüyor. Çünkü bu iki partide yeri olmayan, yer bulamayacağını düşünen, ya da bu ikisi dışındaki partilerde seçime girmeyi riskli gören bazı isimler, bağımsız adaylıklarını koyabilir. Gözlemler, bunlardan bazılarının rahatlıkla seçilebileceğini gösteriyor. Çünkü bazı illerde seçmenler, bu iki parti dışında kalan partilerinin barajı aşmasının güçlüğüne inanırlarsa, sevdikleri adayları bağımsız olarak Meclis'e göndermeyi tercih edebilirler.
    Siyaset kulislerinde bu konu açıldığında bir çırpıda telaffuz edilen isimler mevcut. Örnek mi?
    Mesut Yılmaz'lı ANAP'ın barajı geçme garantisi olmayabilir, ancak (Erdoğan'ın memleketi Rize'de 20 bin kişiyi toplayıp 'hükümet istifa' diye slogan attıran) Yılmaz'ın bağımsız adaylığını koyması halinde Meclis'e girmesi yüksek ihtimal.
    Tansu Çiller, hâlâ siyasete dönme niyeti olmadığını söylüyor. Ancak ona yakın olanlar, Tansu hanımın DYP'den olmasa da, Muğla bağımsız milletvekili olarak Meclis'e girebileceğini söylüyorlar.
    Mehmet Ağar son seçimde Elazığ bağımsız milletvekili olarak Meclis'e girdikten sonra DYP'nin başına geçmişti. Ağar bağımsız girse, Elazığ'dan yine seçilir, ama artık DYP'nin başında ve riski almak zorunda.
    PKK'ya karşı silaha dayanmayan Kürtçü politikaları savunan Şerafettin Elçi'nin Mardin'den; eski bakanlardan Eyüp Aşık'ın Trabzon'dan; SHP lideri Murat Karayalçın'ın, bağımsız girmesi halinde Samsun, ya da Ankara'dan; Mehmet Ali Bayar'ın İzmir, ya da baba ocağı Sakarya'dan; Genç Parti lideri Cem Uzan'ın bağımsız girmesi durumunda aynı yerden; eski belediye başkanı Hasan Subaşı'nın Antalya'dan; eski bakan Halit Dağlı'nın Adana'dan, CHP'nin müzmin muhalifi Ertuğrul Günay'ın Ordu'dan; Şişli belediye başkanı Mustafa Sarıgül'ün İstanbul 1. bölgeden; 2002 seçimlerinde olduğu gibi Ülkü Güney'in Bayburt'tan; şu anda ANAP'ta bulunan Edip Safder Gaydalı'ın yine Bitlis'ten bağımsız seçilmeleri ihtimallerinin yüksek olduğu siyaset çevrelerinde açıkça konuşuluyor.
    Seçmen, yeni yasalarla engellenmezse, Meclis'e kendi istediği temsilciyi göndermenin bir yolunu bulacak ve ilginç bir seçim olacak gibi görünüyor.


  • Bu yazı 951 defa okundu.






    Yorumlar

     + Yorum Ekle 
      kapat

      Değerli okuyucumuz,
      Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
      Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
      · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
      · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
      · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
      · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
      · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
      · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
      · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
      · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
      Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





      Diğer köşe yazıları

       Tüm Yazılar 
      • 22 Mart 2012 İki önemli mesele
      • 15 Mart 2012 Türkiye'nin yeni deniz stratejisi üzerine
      • 23 Aralık 2010 Şahin'den çağrı: Siyasi partiler yasası değişmeli
      • 11 Aralık 2010 Üniversitelerde ikinci 68 mi?
      • 5 Aralık 2010 Ankara'dan Tel Aviv'e: Özür insani-siyasi diye ayrılamaz
      • 21 Kasım 2010 'Diyarbakır'da 3. bir yol açabiliriz'
      • 19 Kasım 2010 'Füze kalkanında mutabakata yakınız'
      • 15 Kasım 2010 2010 model Ecevit çıkışı
      • 7 Kasım 2010 Hem AK Parti hem de CHP'de merkeze açılım
      • 23 Ekim 2010 Bedelli görüşülmedi ama söz siyasetin
      • 18 Ekim 2010 Gül ve Demirel'le dinleme üzerine
      • 3 Ekim 2010 Siyaset sahnesinde bu kez çok güzel hareketler var
      • 30 Eylül 2010 ABD, Irak sınırında güvenlik şeridine destek verdi
      • 26 Eylül 2010 Bilim dünyasına biraz daha ilgi
      • 16 Eylül 2010 CHP'nin hatası ve faturası
      • 11 Eylül 2010 Öcalan 'boykot' dedi, tansiyon yükseldi
      • 30 Temmuz 2010 Kılıçdaroğlu: Geçmişteki yanlışları telafi ediyoruz
      • 25 Temmuz 2010 Orduda değişim
      • 22 Temmuz 2010 Başbakan hesaplaşacaksa madde 35 ve YÖK'ü kaldırsın
      • 20 Temmuz 2010 AB elçisi: Yeni bir İran istemiyoruz

      En Çok Okunan Haberler


      Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
      4,985 µs