En Sıcak Konular

Fikret Bila


Fikret Bila
0 0 0000

Erdoğan: CHP’nin her türlü katkısına açığız



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın,  CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun girişiminden büyük memnuniyet duyduğu ve bunu toplantıda de ifade ettiği yansıyan ilk bilgiler arasında.
Erdoğan’ın, “Biz ana muhalefet partisinin bu girişimini ve katkısını çok önemli buluyoruz. CHP’nin vereceği her türlü katkıya hazırız. Dörtlü komisyon önerisi, ancak MHP’nin ikna edilmesiyle hayata geçebilir” dediği de yansıdı.
Başbakan Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra, görüşmeye katılan heyete dönerek Kılıçdaroğlu’na, “Eğer MHP ikna olmazsa o zaman bu görüşmeye katılan arkadaşlar  bir heyet gibi istişari olarak çalışmaları yürütsünler” önerisini dile getirdiği   bilgisi de geldi.
Erdoğan’ın bu önerisi üzerine de Kılıçdaroğlu’nun arkadaşlarına dönerek,  “Biz iyi anlatamadık galiba MHP ile bir daha görüşün bakalım” dediği kulislere yansıdı.

Erdoğan, CHP’ye açık
Başbakan Erdoğan’ın, terörle mücadele ve Kürt sorununun çözümü konusunda bugüne kadar yaptıklarını özetleyen konuşmasından sonra, CHP’nin ana muhalefet partisi olarak vereceği her katkıya açık olduklarını vurgulaması iktidar-ana muhalefet ilişkileri bakımından önem taşıyor.
Dörtlü veya ikili komisyon biçiminde olması bile terör ve Kürt sorununun çözümü konusunda CHP’den gelecek önerileri iktidar partisi değerlendirecek. Bu konuda iki parti arasında temasın sürekli olmasına özen gösterecek.

“Teamüli komisyon”
Başbakan Erdoğan’ın, CHP’nin önerisini değerlendirirken MHP’nin ikna edilmesi gereğini şu yaklaşımla ifade ettiği gelen haberler arasında:
“Meclis’te araştırma, ihtisas veya teamüli komisyon kurulabilir. Bu konuda araştırma ve ihtisas komisyonu kurulamayacağına göre teamüli bir komisyon olabilir. Bunun örnekleri de geçmişte vardır. Bunun için MHP’nin ikna edilmesi gerekiyor. Başka türlü dörtlü komisyon oluşturmak mümkün değil.”

Dörtlü, üçlü ve ikili seçenek
MHP lideri Devlet Bahçeli ise yaptığı yazılı açıklamayla öneriye tamamen karşı olduklarını açıklayarak noktayı koydu ve konuyu kapattı.
Bu durumda CHP’nin dörtlü komisyon önerisinin gerçekleşmeyeceği söylenebilir.
BDP’li Altan Tan’ın, “MHP katılmıyorsa o zaman üçlü komisyon kurulur, müzakere edilir” önerisine ise Ak Parti de CHP de  sıcak değil.
Erdoğan’ın önerdiği, “ikili istişare komisyonu” önerisine ise CHP’den olumlu bir yanıt gelmedi. CHP’den yansıyan hava, Başbakan’ın “ikili komisyon” önerisine CHP’nin sıcak bakmadığı. Kılıçdaroğlu’nun, Erdoğan’ın önerisine karşılık bir yorum yapmayarak sadece not etmekle yetindiği yönündeki bilgi de bu havayı doğruluyor.

Bahçeli masaya oturmayacak
MHP lideri Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada net ve sert biçimde CHP’yle görüşmeyeceğini, dörtlü komisyona katılmayacağını açıkladı. Bu tutumunu açıklarken hem AKP’ye hem de CHP’ye ağır eleştiriler yöneltti.
Bahçeli’nin, CHP’nin önerisini, “PKK’yla müzakere” olarak gördüğünü vurgulamak gerekir. MHP liderinin gözünde böyle bir mekanizmanın anlamı, “Türkiye Cumhuriyeti’ni masaya yatırmak ve PKK’nın talepleri doğrultusunda yeni bir devlet kurmak”tan farkı yok.
Bahçeli’nin çözüm olarak gördüğü yaklaşım içinde, BDP’yle müzakere veya PKK’nın muhatap alınmasına da yer yok. MHP liderinin yaklaşımı, “müzakere değil mücadele” olarak ifade edilebilir. Mücadele yaklaşımı da şöyle özetlenebilir:
“PKK ile sonuna kadar mücadeleye devam edilecek. PKK etkisiz hale getirilecek. Dağdan inecek.  Silahları Türkiye Cumhuriyeti’ne, mensupları Türk yargısına teslim edilecek.”
Bahçeli’nin bu yaklaşımının altında PKK olayına koyduğu teşhis yatıyor.
MHP lideri, CHP’nin açıkladığı 10 madde içinde, terörün neden değil sonuç olduğuna ilişkin teşhisi reddediyor, tam aksini düşünüyor. CHP’nin, “Kürt sorunu çözülmediği için terör sorunu devam ediyor” görüşünü “teşhiste hata” olarak görüyor.
Bahçeli, PKK’nın amacının Türkiye’yi bölerek bağımsız bir devlet kurmak olduğunu, bu itibarla da herhangi bir şekilde “müzakere” veya “masa”nın telaffuz edilmesinin ve bu yönde adımlar atılmasının, terör örgütünü ve taleplerini meşru kılacağını ve Türkiye’nin terör örgütüne teslim olması anlamına geleceğini düşünüyor.
Bahçeli, soruna, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası” sorunu olarak bakıyor.

milliyet


Bu yazı 1,202 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ankara’nın müzakere planı nedir?
    • 26 Eylül 2012 Özkök: Bektaşi fıkrasına döndü
    • 19 Eylül 2012 PKK, BDP’yi boşa çıkardı
    • 9 Eylül 2012 PKK’nın yerleştirmeye çalıştığı dil
    • 7 Eylül 2012 Bomba sayımı vardı
    • 5 Eylül 2012 PKK’nın ‘ele geçirme’ ısrarı
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek’in mutabakat çağrısının muhatabı
    • 28 Ağustos 2012 Çiçek’ten ulusal mutabakat çağrısı
    • 26 Ağustos 2012 Kuzey Irak-Kuzey Suriye çelişkisi
    • 25 Ağustos 2012 ''Çözüm'' denilince ne anlaşılıyor?
    • 23 Ağustos 2012 Sadece cenazede değil
    • 19 Ağustos 2012 PKK’nın ''kontrol bende'' mesajı
    • 15 Ağustos 2012 PKK ile ilgili yanılgılar
    • 8 Ağustos 2012 Şemdinli’de neler oluyor?
    • 6 Ağustos 2012 PKK saldırılarının şifreleri
    • 5 Ağustos 2012 Büyük tasfiye
    • 29 Temmuz 2012 Kuzey Irak’ta ağzı sütten yanan Türkiye
    • 27 Temmuz 2012 Ankara’nın Barzani tercihi
    • 26 Temmuz 2012 PKK ve Kürt sorunu boyut değiştiriyor
    • 22 Temmuz 2012 Esad’ın tutunması artık çok zor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,008 µs