En Sıcak Konular

Bilal Kemikli



Bilal Kemikli
0 0 0000

Sivasilerin yolunda



Tarihe Sivasîler olarak geçen bir irfan mektebi ve muhiti vardır. İsterseniz mektep ve muhit kavramlarını bir kavrama dönüştürerek söyleyelim: Sivasî ekolü diyelim. Gerçekten bir ekol... Bilimin ve sanatın müdafaasını yapan bir ekol. 

Bu ekolün kurucu şahsiyeti yahut tasavvufi tabirle söyleyelim piri, Şemseddin Sivasî’dir. Halvetilik yolu içinde Şemsiye mektebine hayat vermiş bir bilge şahsiyettir Şemseddin Sivasi. Anadolu’yu aydınlatan “üç şems”ten biri. Üç şems: Şems-i Tebrizî, Ak Şemseddin ve Şemseddin Sivasî’dir.

Şemseddin Sivasî, sultanın davetine yaşlılığını gerekçe göstererek icabet etmedi ve İstanbul’a gelmedi. Sivas’ta kaldı ve burayı ilim, irfan ve sanat merkezi haline dönüştürdü. Aileden Abdülmecid Sivasî İstanbul’a gitti, Eyüp Nişanca’da kurulan tekkede hizmetler ifa etti. Böylece ailenin bir kısmı İstanbul’a taşındı.

Kültür tarihimizde derin tesirleri olan bir aile, bir muhittir Sivasîler. Ailenin ve yolun bağlılarının yazdıkları eserler neredeyse bir kütüphane dolduracak kadardır. Üstelik ilmin ve sanatın savunucusu olmuş, Kadızadelilerin dar düşüncelerine karşı sağduyunun temsilcisi olarak hizmet etmişlerdir. Bu bakımdan dikkat çeken bir aile…

Geçtiğimiz yıllarda, bir Sivas’ta ve bir de Eyüp’te konuyla alakalı bilgi şöleni düzenlenmişti. Bu sene ailenin geçen asırda en dikkat çeken temsilcilerinden birisi olan Ahmet Sûzî’ye dair bir toplantı tertip edildi. Sûzî, Yunus Emre, Şemseddin Sivasî ve Niyazî Mısrî gibi irfan şiirinin öncülerinin izinde gitmiş önemli bir şairdir. Divan’ını, sempozyumun koordinatörü değerli ilim adamı Prof. Dr. Âlim Yıldız hazırlamış ve Sivas Belediyesi yayımlamış. Katılımcılara hediye ettiler… Tek kelimeyle yetkin bir şairdir Sûzî.

Daha başka eserleri de var… Bir düşünür, dikkat çeken bir bilge. Ülkemizin değişik üniversitelerinde çalışan bilim adamları, Ahmet Sûzî’yi farklı yönleriyle bize tanıttılar. Sivas’ta güzel bir irfan ve sanat sofrası kuruldu, uğrayan herkes oradan ruhen ve aklen doymuş bir şekilde ayrıldı. Hele hele sempozyum bitiminde bir birinden değerli sanatçıların başta Sûzî’nin güfteleri olmak üzere aile üyelerinin ve diğer sufi şairlerin eserlerini icra ettikleri konser… Bu anlatılamaz.

Belediye Başkanı değerli dostum ve ağabeyim Doğan Ürgüp’ün konser sonrası duyguları, hepimizin duygularıydı. “Bu güzellikleri görünce” diyor sayın başkan ve devam ediyor, “iyi ki de başkan olmuşum ve iyi ki de şehrimin kültürel değerlerini tanıtıcı bu türden bilimsel ve sanatsal etkinliklere destek vermişim.”  

Bizler, elbette Doğan Ürgüp’ün bu konulara ilişkin duyarlılığını ve gayretini biliyoruz. Şunu da biliyoruz: Yol arkadaşları, ekibi de onun gibi… Mustafa Saydam’ı ve Mustafa Pakoğlu’nu ve diğer dostları muhabbetle anıyorum. Değerli hocam Doğan Erdinç’in de bu ekibe dâhil olduğunu duymak, bendenizi ziyadesiyle mutlu etmiştir.

Sivas’taki bütün bu güzelliklerin arkasında bir güzel insan, genç ve dinamik bir ilim adamı var, onu da hatırlamak isterim. Daha evvel Kerbela Sempozyumu, İhramcızade Sempozyumu ve Sarı Hatipzadeler Sempozyumu gibi bilimsel etkinlikleri koordine eden değerli kardeşim Prof. Dr. Âlim Yıldız… Yukarıda dediğim gibi, bu güzel faaliyetin de koordinatörüydü. Bendeniz de işin ucundan tuttum; ama uzaktan… Prof. Yıldız, bu işin her aşamasında özveriyle çalıştı ve güzel bir esere hayat verdi.

Bu etkinlik dolayısıyla güzel bir haber de aldık: Prof. Dr. Âlim Yıldız, üniversitemizin rektör adayıdır. Çalışkan, dürüst, gayretli ve şehrin kültürel değerlerine tanıyan ve bunları bilimsel zemine taşıyan bir adayın Cumhuriyet Üniversitesi’ne kazandıracağı ufku hayal ettim…  Bu hayal bendenizi mutlu etmiştir. Bilemeyiz, sonuç nasıl tecelli eder? Ama Prof. Yıldız’ın aday olması, şehrin değerlerinin ve dinamiklerinin bilimsel ortamda ma’kes bulması anlamına gelir.

Sivasîler, dün olduğu gibi bugün de yolumuzu aydınlatıyor… Bilimsel ve sanatsal etkinliklerle, hem şehir kendi değerlerini tanıyor ve hem de o değerlerden yeni ufuklar devşiriyor. Evet, Sivas’ı ilim ve irfan merkezi haline dönüştüren Şems-i Sivasî ailesinin manevi mirası şehrimizi aydınlatıyor.



Bu yazı 2,547 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 11 Nisan 2016 Öğrencime Mektup
    • 5 Şubat 2016 Sahici Büyük Kimdir?
    • 24 Ocak 2016 Aşkın Yolcuğu'na Dair
    • 1 Ocak 2016 Kar taneleri: Semada raks eden dervişler
    • 21 Aralık 2015 Eksik Gören Eksiktir
    • 10 Ağustos 2015 Çeşm-i Cihân'a Ağıt
    • 9 Temmuz 2015 Tevazu: İnsan toprağını işlemek
    • 28 Haziran 2015 Ses vermek?
    • 24 Haziran 2015 Bu kitap neden yazıldı?
    • 4 Haziran 2015 Muhalefeti mi seçeceğiz?
    • 10 Mayıs 2015 Ruhuma Sükünet Veren Şehir
    • 20 Nisan 2015 Sevgili kızım, beklemeyi bilmeliyiz
    • 5 Nisan 2015 Bedhah tuzaklara karşı
    • 9 Mart 2015 Bu iyi bir zamandır
    • 12 Şubat 2015 Oğluma birkaç not
    • 27 Ocak 2015 Öğüt Almak: Nasihatname geleneğimize dair
    • 19 Ocak 2015 Son hadiselere ve tartışmalara dair
    • 29 Ekim 2014 Dostun Bahçesinde Teferrüç Etmek
    • 14 Ekim 2014 Camide buluşalım…
    • 9 Eylül 2014 Bir Gönül Köprüsü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,719 µs