En Sıcak Konular

Nasuhi Güngör


Nasuhi Güngör
0 0 0000

Demirel kabusu



Türkiye’nin etrafındaki gelişmeler hız kazandıkça, yakın geleceğe ne kadar hazırlıklı olduğumuz sorusu daha önemli hale geliyor.

Kürt lider Mesut Barzani’nin Türkiye ziyaretinin ardından konuşulanlar, tam da bu duruma örnek teşkil ediyor. Barzani’nin Ankara için ne anlama geldiği konusunda kafalar hala karışık. Dahası, bölgedeki bazı gelişmelerin kelimenin tam anlamıyla ‘acelesi’ var. O nedenle kafa karışıklığının ya da tereddütlü olmanın zamanı değil.
 
Özal’ın tasfiyesi

Düne kadar Ankara’yı etnik temelli birtakım yanlışların içine sürükleyen anlayışla, ne Barzani’yi, ne de bölgedeki muhtemel gelişmeleri konuşmak mümkün. Irak’ta en az Türkmenler kadar, Kürtlerin de tarihimizin ve doğal sınırlarımızın bir parçası olduğunu reddeden politikalar, bize çok pahalıya mal oldu. Dahası bu politika, Kürtlerin yanı sıra Türkmenleri de kaybetmemize neden oldu.
 
2006 itibarıyla Türkiye’nin bu konuda yeni bir politika inşa etmesi, bunu Milli Güvenlik Kurulu başta olmak üzere üst düzeyde ele alması ve yeni bir ‘devlet politikası’ kurgulaması, yavaş yavaş sonuçlarını vermeye başladı. Kuşkusuz Irak’taki Kürt liderlerle Turgut Özal döneminde başlayan süreç devam edebilseydi, bugün Ankara’nın eli çok daha güçlü olabilirdi. Ama o günler geride kaldı.

‘Devletin çivisinin çıktığını’ düşünen bir el, önce Turgut Özal’ı, ardından onun eliyle başlatılan bölgesel politikaları tasfiye etti. Bugün konuyu ‘Özal, hadi gidelim Musul’u alalım diyordu’ şeklinde vulgarize edenler, sonrasında Türkiye’nin ödediği faturanın da gerçek sorumlusudur.

Şu günlerde devam eden 28 Şubat soruşturmasını hepimiz yakından izliyoruz. Nereye kadar uzanır bilemem. Nereye kadar gidecekse oraya gitmesini de en fazla isteyenlerdenim. Ancak herkesin vicdanında mahkum olan gerçek aktörün Süleyman Demirel olduğu gerçeği asla değişmeyecek.

Demirel, Türk devlet sistemi içinde statükoyu filan değil, kelimenin tam anlamıyla ‘tefessüh’ü, çürümüşlüğü ve kokuşmayı temsil eder. Darbelerin, muhtıraların ardından önce gönderilip sonra geri getirilen Demirel, her defasında yeni bir ‘aldatma’nın ve Türkiye açısından da ‘aldanma’nın mimarı olmuştur.

28 Şubat’ın mimarı

28 Şubat, Süleyman Demirel’in devlet içinde ipleri büyük ölçüde ele geçirip adeta intikam alırcasına her şeyi alt üst ettiği dönemin adıdır. Ancak Demirel, ne yazık ki bundan daha fazlasıdır.
 
Bunu görmek için Turgut Özal’ın öldürülmesinin ardından ortaya çıkan Türkiye manzarasına, sözüm ona terörle mücadele adına yapılan hukuk ve akıl dışı uygulamalara bakmak yeterlidir.

 Bugün sadece ülke içinde değil, Suriye ve Irak’ı içine alan geniş coğrafyada Türkiye’yi esir alan Kürt sorununda ve dökülen bunca kanın, çözümsüzlüklerin, devlet içinde devlet olma iddiasındaki yapıların ardında Demirel ve onun zihin dünyası vardır.

En kötüsü de şu: Mesut Barzani’nin Türkiye ziyareti sonrasında hala Demirel zihniyetiyle tepki verenler, bunun gerçekte ne anlama geldiğinin farkında bile değil. Köprünün altından çok su aktı, bölgede şartlar değişti. Türkiye, bu yeni tabloyu soğukkanlı bir okumayla yönetmek zorunda.

‘Peşmerge geldi’ ya da ‘Kürt meselesini Barzani’ye konuşmak ihanettir’ gibi sözlerin sahipleri, sistem içinde yuvalanmış Demirel güçlerini harekete geçirmeye çabalıyor.
 
Bir daha bu tuzağa düşmemeli Türkiye, düşemez. Şunu da unutmayalım, aradan geçen bunca zamana ve devam eden hesaplaşma sürecine rağmen ‘Demirel Türkiye’sini tasfiye edebilmiş değiliz. Medya ve sermaye çevrelerinin yanı sıra özellikle bürokraside bu anlayışın hala çok etkin olduğunu dikkate almak zorundayız.
 
Çözümsüzlüğü besleyen aktörlere ve onların zihniyetine yeterince sabretti Türkiye. Gün onlarla hesaplaşma günüdür.
 
star


Bu yazı 1,284 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 6 Nisan 2013 Kraliyet patron, biz taşeron muyuz?
    • 27 Eylül 2012 Ordu neden değişmek zorunda
    • 21 Eylül 2012 Eylül ayının kara listesi
    • 14 Eylül 2012 Yeni Türkiye ve yeni ekonomik model
    • 13 Eylül 2012 Libya saldırısı ve Türkiye’nin kodları
    • 3 Eylül 2012 Türkiye’nin yalnızlığı ve Mısır
    • 30 Ağustos 2012 Ankara-Paris rekabeti
    • 24 Ağustos 2012 İstihbarat zaafı var mı?
    • 23 Ağustos 2012 BDP niçin çıldırdı?
    • 17 Ağustos 2012 Fırsat treni telaşı
    • 16 Ağustos 2012 Yola nasıl devam edeceğiz?
    • 10 Ağustos 2012 ‘Gergin Barış’ın sonu mu?
    • 6 Ağustos 2012 PKK’nın intiharı
    • 27 Temmuz 2012 Henüz vakit varken
    • 20 Temmuz 2012 Suriye sorunu ve Türkiye’nin özgüveni
    • 19 Temmuz 2012 Şam’daki patlama ve Moskova’daki Türkiye
    • 28 Haziran 2012 Türkiye itibar mı kaybediyor?
    • 22 Haziran 2012 Mısır, Suriye ve derin iktidarlar
    • 21 Haziran 2012 Müzakere akıldır, güçtür
    • 14 Haziran 2012 Beka endişesinin dayanılmaz cazibesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,671 µs