En Sıcak Konular

Abdülkadir Selvi


Abdülkadir Selvi
0 0 0000

İnsanlı hava aracı geliyor



TSK emrine verilmek üzere 5 adet insanlı hava aracı alıyoruz. Peki bu bize ne sağlayacak? Uludere'de olduğu gibi tespit edilen grubun terörist mi, sivil vatandaş mı olduğu konusunda kuşkuya düştüğümüz zaman daha yakından görüntü almamızı ve pilotun gözlemlerinden de yararlanmayı sağlayacak.

 Terörle mücadelede önemli bir yarar sağlayan İnsansız Hava Aracı Heronlar konusu kriz anlarında gündemimize giriyor. Ama karşınızdaki devlet İsrail'se Heronlarla ilgili sürecin dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekiyor.

 Hatırlarsanız Başbakan Erdoğan, 9 Eylül tarihli konuşmasında, "İsrail'den Heronları teslim etmesini bekliyoruz" demişti. O sırada 6 adet Heronumuz tamir için bekliyordu.

İsrail'den 188 milyon dolara 10 adet Heron aldık. Öncelikli olarak Heronların teslimi sürecinde sıkıntılar yaşanmaya başladı ve 3 yıl gecikmeli olarak teslim edildi.

Sadece gecikme yaşanmadı. İnsansız hava araçları ihalesine ABD Predatör uçakları ile İsrail ise Heronlarla katılmıştı. Ancak savunma sanayiinde yerli katkı payını artırmak için, Heronlara, Aselsan'ın ürettiği, "Aselflır 300-T"nin yani tepegözün takılması şartnamede yer alıyordu. ABD, sistem bir bütün diyerek bunu kabul etmedi. Bu yüzden de ihaleyi kaybettiler. İsrail ise kabul ettiği için ihaleyi kazandı. Ama ihale kazandıktan sonra ipe un sermeye başladılar. Sistemin uyumsuzluğundan, ağır olmasından şikayet ettiler. Sonunda uçuş süreci ve irtifa konularında şartnamede düzenlemelere gidildi. 30 bin feet yüksekliği 24 bin feete indirdik. Havada kalış süresini azalttık. Ama motorların güçlendirilmesini şart koyduk. Heronlarda Rotrx-914 tipi motor kullanıyor İsrail. Avusturya'dan alıp, modifiye ederek güçlendiriyorlar.

 Bu arada Dağlıca ve Aktütün baskınlarının yaşandığı dönemdi, terörle mücadelenin beklemeye tahammülü yoktu. Onun için İsrail'den 15 milyon dolara 3 adet Heron kiralandı.

Kiralık Heronlar düştü. Ancak önemli olan bunların motorlarının tamir edilmesiydi. İsrail'e gönderildi. Uzun süre bunların geri iadesinde sorun yaşandı.

 Aldığımız 10 adet Heronun ise, biri düştü, 2'si uçmuyor. Aktif olarak 2 Heron kullanılabiliyor. Çünkü tamir için İsrail'e gönderilen 5 Heron, bize teslim edilmedi.

 Boşuna korsan devlet denilmiyor İsrail'e. Bir korsanlık da burada. "Kötü komşu insanı ev sahibi yaparmış" derler. İsrail'in Heronlar konusundaki bu tutumu Türkiye'yi harekete geçirdi. Vestel ile Kale-Bayraktar grupları orta ve taktik İHA'ların üretiminde büyük mesafe kaydettiler. Türkiye bu çabaların sonucunda yabancı ülkelere insansız hava aracı ihraç eden ülke olacak. Çok umut verici çalışmalar var.

 Bir de TAI'nin çalışması var. TAI tamamen milli üretim olan insansız hava aracı, Anka'nın test uçuşlarını sürdürüyor. Bu arada bir test uçuşu sırasında çarpmanın etkisiyle Anka'nın kanadında bir hasar meydana geldi ama bu giderildi.TAI şimdi de İsrail'den alınan Heronlar konusunda devrede. Heronların bakımı ve uçuşa hazır hale getirilmesi artık TAI'nın omuzlarında olacak.

 TAI 10 Herondan en az 4'ünü aktif hale getirecek. Heronlarda İsrail'in çıkardığı krizlerin yanı sıra bir başka önemli sorun var ki göz ardı ediliyor. Heronların yazılımı İsrail tarafından gerçekleşti. Biz Heronların tespit ettiği görüntüleri Batman'daki üsse aktardığını biliyoruz. Görüntüler oradan Diyarbakır'a ve Ankara'da Genelkurmay ile Milli Savunma'ya iletiliyor. Ama aynı görüntülerin İsrail'e de aktarılmadığı konusunda kesin bir bilgiye sahip değiliz.

 Test uçuşları sırasında havada kaybolan Heronu İsrail'den devreye girip indirmişlerdi. Bu olay dahi İsrail'in yazılımda kendilerine bir açık kapı bıraktığının kanıtı. Aynı İsrail bu görüntüleri kendisine neden aktarmasın.

 Hele bu ülkenin adı İsrail, ünvanı terörist ülkeyse. Hele bu ülke, "PKK'nın devlet aklından biri" olarak anılıyorsa. Bu arada insansız hava araçlarından insanlı hava araçlarına geçerek bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Zaman Gazetesi'nden Emre Soncan da haberinde bir bölümünü aktardı.

 Bahar aylarının başlamasıyla birlikte terörle mücadelede önlemler artırıldı. Bunlardan birisi de "İnsanlı Hava Araçları."

 Türk Silahlı Kuvvetleri emrine verilmek üzere 5 adet insanlı hava aracı alıyoruz.

Terörle mücadele için 1 adet de Emniyet Genel Müdürlüğü'ne İnsanlı Hava Aracı alınacak. Keşif ve gözetleme uçakları bunlar. Bir Türk firmasıyla anlaşma imzalandı. ABD'li Santay Air firmasından kiralık olarak alınacak.

 İnsanlı Hava Araçları'nın merkez üssü de Batman olacak. Aynen İHA'larda olduğu gibi.

 Bunların menzili 1500 kilometre. Donanımlı olan Keşif Gözetleme uçaklarının teknik özellikleri de şöyle:

 1 adet kamera-kayıt sistemi

 1 adet veri bağı

 1 adet de görüntü aktarma istasyonu.

 Bu görüntüler aktarıldıktan sonra kıymetlendirme ve talimatlandırma gibi üniteleri de bulunacak. Bunların insansız hava araçlarından farkı, içinde bir pilotun bulunması.

 Peki bu bize ne sağlayacak?

 Uludere'de olduğu gibi tespit edilen grubun terörist mi, sivil vatandaş mı olduğu konusunda kuşkuya düştüğümüz zaman daha yakından, daha detaylı görüntü almamızı ve pilotun gözlemlerinden de yararlanmayı sağlayacak.

 Terörle mücadele böyle bir şey işte.

 Milyon dolarlar bir çırpıda harcanıyor.

PKK gibi bir sorunla mücadele ediyoruz. Terörle mücadelede elektronik sistemlerden yararlanılması gerektiğine inanıyorum. Ama sorunu sadece bu tür yöntemlerle çözemeyeceğimiz aşikar.

 Parmakları tetiğe dokunmaktan uzaklaştırabilirsek, tüm bu sistemlere milyar dolarlar aktarmamıza gerek kalmayacak.

 Silahlı mücadele için harcadığımız enerjinin onda birini silahsız mücadele için harcayabilsek, mesafe alacağımıza inanıyorum.

 Kim bu sorunun çözümü kolay diyorsa, yalan söylüyor. Zor ama bir o kadar da gerekli.

 Kürt sorunu çözülmeden Türk'e huzur yok.

yenişafak

Bu yazı 1,387 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Eylül 2012 Başbakan'ın açılımı ne olacak?
    • 25 Eylül 2012 Karakolda teknoloji var
    • 24 Eylül 2012 21 Eylül demokrasi bayramı
    • 19 Eylül 2012 Yetmez ama evet
    • 17 Eylül 2012 Suriye, Bosna mı?
    • 13 Eylül 2012 Yazamayacağım takvim...
    • 12 Eylül 2012 Kılıçdaroğlu adına açılan sayfada ne yazıyor?
    • 10 Eylül 2012 Kuruculara 3 dönem muafiyeti
    • 5 Eylül 2012 Numan Bey neye şaşırdı
    • 4 Eylül 2012 Beytüşşebap göstere göstere geldi
    • 30 Ağustos 2012 İstihbarat var, operasyon yok
    • 27 Ağustos 2012 Cumhurbaşkanı'nın sağlığı
    • 22 Ağustos 2012 Melisa'nın katili Esed
    • 16 Ağustos 2012 Suriye şoklaması
    • 15 Ağustos 2012 Bedel
    • 6 Ağustos 2012 Gül, görüşmeyi hangi hareketle anlattı?
    • 5 Ağustos 2012 Şura'nın sürprizleri
    • 2 Ağustos 2012 Sever'in açıklamaları nasıl karşılandı
    • 1 Ağustos 2012 Komutanın durumu
    • 31 Temmuz 2012 Yeni parola

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,516 µs