En Sıcak Konular

Süleyman Yaşar


Süleyman Yaşar
0 0 0000

S&P ve TOBB aynı konuya değiniyor



Türkiye'nin notunu haksız yere düşük tutarak yıllardır yüksek faiz ödemesine neden olan Standard&Poor's (S&P) derecelendirme kuruluşu geçen gün bir bilgilendirme raporu dağıttı. Bu raporda, Türkiye'nin notu verilirken dayanılan olumlu ve olumsuz değişkenler sıralanıyor. Ve raporun sonunda, Türkiye'nin görünümünün pozitif olduğu ve kaynaklarını hızla net ihracatı çoğaltacak bir büyümeye yönlendirirse notunun yükseltileceği belirtiliyor.
Halbuki Türkiye 17 aydır ihracata rekabet gücü kazandıran bir kur politikası izlemeye başladı. Türk parasının üzerindeki aşırı değer alındı. Böylece ihracat artmaya başladı. S&P ya bu yeni politikanın hâlâ farkında değil ya da Türkiye'nin notunu yükseltmemek için bu değişikliği görmezden geliyor.
Yeni dağıttığı raporda S&P, Türkiye'nin dış ticarete konu olmayan (nontradable) mallara yatırım yaptığını belirtiyor. Bu saptamayı yaparken de bir hata yapıyor. Kasıtlı olarak Türkiye'nin notunu batmış İzlanda, İrlanda gibi ülkelerin altında tutarak "yüksek faiz-düşük kur" politikasına destek veriyor. Oysa S&P, Türkiye'nin notunu hakkı olan A seviyesine getirse, Türkiye, dış ticarete konu olmayan mallara yatırım yapmaz.
Bu, iki kere iki dört eder gibi açık bir gerçek. Çünkü yüksek faiz, ihracatı kârlı olmaktan çıkartıyor ve ihracata olanak sağlayacak malların (tradable) üretimini kısıtlıyor. Yüksek faiz politikası mecburen konut, alışveriş merkezi, lokanta, kuaför gibi dış ticarete konu olmayan malların yatırımlarını çoğaltıyor. Yerli para, yüksek faiz nedeniyle değerlendiği için, ithalat ve dış ticarete konu olmayan mal üretimi kârlı hale geliyor.
Kısacası, S&P kasıtlı olarak düşük tuttuğu notun yol açtığı yüksek faizdüşük kur politikasının olumsuz sonuçlarını, Türkiye'ye verdiği düşük nota gerekçe olarak göstermeye çalışıyor ama bu değerlendirme ekonomik gerçeklere uymuyor. S&P tumturaklı cümlelerle, raporu okuyanları aldattığını düşünüyorsa yanılıyor.
S&P, söz konusu raporunda Türkiye'nin zayıflığı olarak bazı faktörler sıralıyor dedik ya... Bunlardan sayılan biri de işgücüne katılma oranının düşüklüğü...
S&P ile aynı konuya hemen hemen aynı anda TOBB da değindi. TOBB Başkanı da gazetelerde yer alan demecinde bu defa kadın emeğinin işgücüne katılma oranının düşük olduğunu söyledi. "Bizde çalışabilir kadınların yüzde 24'ü, G. Kore'de yüzde 50'si çalışıyor. G.Kore dünyanın 14'üncü büyük ekonomisi, Türkiye 17'nci" dedi.
TÜİK 1 Mart 2011 hane halkı işgücü araştırması verilerine göre, 2011'de işgücüne katılma oranı kadınlarda yüzde 28.8, erkeklerde ise yüzde 71.7. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de kadınların işgücüne katılma oranı çok düşük. TOBB Başkanı haklı. Ama hemen akla doğrusu şu soru da geliyor.
Türkiye'de özel sektörün en büyük çatı kuruluşu olan ve üye aidatlarıyla büyük mali imkânlara sahip olan, kurduğu araştırma kurumunda geniş kadrolar çalıştıran TOBB acaba bu önemli sorun hakkında bugüne dek ne yaptı? Kadın emeği konusunda bu güne kadar detaylı bir araştırma yaptırdı mı?
Türkiye eski Türkiye değil. Özel sektörü güçlü. Ekonominin yarıdan fazlasını özel sektör oluşturuyor. Bu yüzden de sürekli devleti işaret etmek pek gerçekçi olmuyor. Kadın istihdamı niye özel sektörde düşük? Ücretlerde cinsiyet ayrımı yapılıyor mu? Devlet işveren primini üstlendiği halde niye özel sektörde çalışanların yüzde 42'sinin sosyal güvenlik kaydı yok? Bütün bunları TOBB'un da araştırması ve kadın emeğinin düşüklüğü sorununa çözümler bulması gerekiyor. Belki TOBB bunları yapmıştır, bilmiyoruz.
Türkiye'de kadın emeğinin işgücüne katılımı oranının artması çok önemli. Bu, gerçekten ekonomiye büyük katkı sağlayacak. Türkiye'nin notunu kasıtlı olarak düşük tutan S&P işgücüne katılımın düşüklüğünü zayıflık olarak göstermesiyle, TOBB'un işgücüne kadın emeğinin katılımının düşüklüğüne birdenbire aynı anda değinmeleri bir tesadüf olsa gerek!

sabah

Bu yazı 1,415 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Kriz mi var?
    • 24 Eylül 2012 Yüksek faiz yüksek vergi
    • 21 Eylül 2012 Eksen kayması derler sakın kanmayın
    • 19 Eylül 2012 2001 krizinde ABD, IMF'nin Türkiye için yardım talebini geri çevirmiş
    • 14 Eylül 2012 Madem her şey çok kötü, niye AK Parti önde?
    • 12 Eylül 2012 Riskler azaldı, hâlâ notu niye artırmıyorsunuz?
    • 10 Eylül 2012 Altında yeni fiyat ne olacak?
    • 7 Eylül 2012 Draghi'nin planı Türkiye'nin notunu artırır mı?
    • 6 Eylül 2012 Sosyalist Enternasyonal'in Kürt sorununa çözüm önerisi ne?
    • 3 Eylül 2012 The Economist'in iki tuhaf isteği
    • 24 Ağustos 2012 Anadolu sermayesi mi, İslami burjuvazi mi?
    • 22 Ağustos 2012 Niye Gaziantep hedef seçildi?
    • 16 Ağustos 2012 Faiz lobisi şimdi ne diyecek?
    • 13 Ağustos 2012 İran niye Türkiye'ye kızıyor?
    • 9 Ağustos 2012 Faiz lobisine kötü haber: Londra zorda!
    • 7 Ağustos 2012 Türkiye'nin dış ekonomik riskleri ne?
    • 1 Ağustos 2012 Para niye Türkiye'ye gelecek?
    • 30 Temmuz 2012 Babamın bavulu Kıbrıs'ta
    • 25 Temmuz 2012 Obama küresel yolsuzluk dosyalarını niye açıyor?
    • 20 Temmuz 2012 Erdoğan'a niye kızıyorlar?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,994 µs