En Sıcak Konular

Abdülhamit Bilici


Abdülhamit Bilici
0 0 0000

Araplar bilmez, biz biliriz!





Asırların acı tatlı birlikteliğine sahip olduğumuz insanlar, baskıcı rejimlerden ve sömürge sonrası Osmanlı düşmanlığı üzerine inşa edilmiş zihniyetten kurtuldukça Türkiye'ye farklı gözle bakmaya başlıyor.

Ortadoğu'daki bu iç dönüşüme, bir de ülkemizin ekonomideki başarısı, demokraside aldığı yol, evrensel değerlerle İslam arasında kurmaya çalıştığı sentez ve görece bağımsız, çok eksenli, aktif dış politika eklenince ister istemez Türkiye insanların gözünde bir modele dönüşüyor. "Ülkeden ülkeye model olur mu?", "Hangi Türkiye model olacak?" meşru tartışmaları bir yana bir gerçek var karşımızda. Tunus'tan Mısır'a, Suriye'den Libya'ya insanlar, Türkiye'yi bir ilham kaynağı ve bir model olarak görüyor. Ama ülkemizde halk için neyin iyi neyin kötü olduğunu belirlemeye alışmış olanlar, şimdi Arapların bu tercihiyle sorun yaşıyor. Onlar Türkiye'yi model aldıklarını söyledikçe, içimizdeki kimi beyaz elitler rahatsız oluyor. Tabii, başta Fransa'daki jakobenler ve onların Ortadoğu'daki beyaz müşterileri gibi bu mevzudan rahatsız olanlar da yok değil.

"Gazetecileri hapse tıkan bir Türkiye, nasıl özgürlük isteyen Ortadoğu'ya model olur?", "İnternetin sansürlendiği ülke nasıl model olur?", "Dincilerin her kurumu ele geçirdiği bir ülke nasıl model olur?" şeklindeki sloganlar, Batı'daki en itibarlı gazetelerden en pespaye internet sitelerine kadar gün aşırı servisleniyor. Ama işin güzel tarafı, bu kara propaganda gerçekleri örtemiyor. Belki bu tür yayınlara açık dar bir zümrenin kafası karışıyor, ama halklar kendine mahsus irfanıyla gerçek ile kara propagandayı çok iyi ayırıyor.

BBC'nin önemli programlarından Doha Debates'in son konusu da "Türkiye, Ortadoğu'ya model olur mu?" tartışmasıydı. Acemi devrimciler gibi yazılı metinden aşırı yanlı görüşlerini okuyarak "Model olamaz" tezini savunan gazeteci Ece Temelkuran'ın sözlerinin ne kadar gerçeklerden uzak olduğunu görmek için fazla bir şey yapmaya gerek yok. TESEV'in Ortadoğu'da Türkiye algısı üzerine yaptığı son araştırmaya bakmak yeterli.

Programda Ece Hanım, "Ortadoğu'nun yeterince kendi problemi var, Tükiye'yi model alamazlar" görüşünü sık sık tekrarlasa da 16 ülkede yapılan bu araştırmaya göre, Ortadoğu'da insanların hakkında en olumlu kanaate sahip olduğu ülke Türkiye (yüzde 78). Aynı kategoride, Mısır yüzde 62, Fransa yüzde 46, ABD yüzde 33 paya sahip. Çarpıcı bir sonuç da Suriye hariç tutulursa Türkiye hakkındaki olumlu kanaatin son yıldaki olumsuzluklara rağmen düşmemiş, aksine artmış olması. TESEV'in 2009'daki ilk araştırmasında Türkiye'ye olumlu bakanların oranı yüzde 75 idi. Dünyadaki, bölgedeki ve bizdeki jakoben azınlık kabul etmek istemese de insanların yüzde 61'i Türkiye'yi model olarak görüyor.

Türkiye'den ve bölgeden bazıları, Ortadoğu'da Türkiye'ye duyulan ilgiyi Gazze işgali sırasında İsrail'e karşı aldığı tavra bağlama eğiliminde. 1 Mart tezkeresi ve 'one minute' olayının bu algıdaki payı önemli; ancak bunu abartmamalı. Türkiye'nin sosyo-ekonomik dönüşümü, ekonomik performansı, yolsuzlukla mücadelesi, demokratikleşme adımları belki çok daha dikkat çekici faktörler. Nitekim İsrail ile ilişkilerin normal olduğu dönemde de Türkiye'ye bu sempati vardı. Neden Türkiye'yi model gördükleri sorusuna verilen cevaplar da bunu teyit ediyor: Demokratik bir rejime sahip olması (%32), ekonomi (%25), Müslüman kimliği (%23).

Türkiye'ye sempatinin arttığı bir dönemde, özellikle Suriye'de rejimin yanında yer almasından sonra bölgede İran'a bakışının nasıl değiştiğini görmek de dikkat çekici. Bölgede İran'ı tehdit olarak görenlerin oranı (yüzde 14), nerdeyse ABD'yi tehdit olarak görenlere (yüzde 16) yaklaşmış. Bu arada İran'a yönelik politikalarda, bu ülkedeki halk ile rejimin tutucu kanadı arasında ayrım yapmak gerektiğini ortaya koyan veriler de dikkat çekici. Zira İranlıların yüzde 71'i de Türkiye hakkında pozitif. Son dönemde İran'la ilişkilerde yaşananlar az da olsa bu algıyı etkilemiş. 2009'da bu oran yüzde 85 imiş. Türkiye'ye dair olumlu algıda en büyük gerileme Suriye'de. Bir yıl önce yüzde 93 iken yüzde 44'e düşmüş.

Bölgedeki pozitif Türkiye algısı, sadece ideolojik değil, somut tercihlerde de belirgin. Türkiye, Ortadoğu içinde tatil için tercih edilen ilk ülke; Ortadoğu dışında ise Fransa'dan sonra az farkla ikinci. İnsanların yüzde 74'ü bir Türk dizisi izlemiş; yüzde 71'i bir Türk malı kullanmış. Beyaz elitleri çok üzecek bir tablo, ama gerçek bu. Yalan, hile ve ideolojik bağnazlıkla kurgulanmış birtakım fikirler demode olurken, yeni anlayışlarla yeni bir dünya doğuyor. 

Bu yazı 1,281 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Ankara'nın Suriye'ye bakışı
    • 1 Eylül 2012 İran'a Mursi tokadı!
    • 14 Ağustos 2012 Suriye kimin meselesi?
    • 7 Ağustos 2012 Başbakan da 'terörist' oldu!
    • 28 Temmuz 2012 Yüksek riskli Suriye politikası
    • 24 Temmuz 2012 Suriye nereye gidiyor?
    • 14 Temmuz 2012 "Derin devlet"
    • 10 Temmuz 2012 Türkiye'nin kaybettiği üç lüks
    • 3 Temmuz 2012 Ortadoğu için hangi Türkiye?
    • 26 Mayıs 2012 Gül'ü kaçıran Google aracı!
    • 21 Nisan 2012 Neden Batı Çalışma Grubu?
    • 13 Mart 2012 Abant'ın 4 mesajı!
    • 4 Şubat 2012 Araplar bilmez, biz biliriz!
    • 24 Ocak 2012 Obama'yı vur, İsrail'i koru!
    • 14 Ocak 2012 Silivri boşalsın, Türkiye rahatlasın!
    • 24 Aralık 2011 Fransa'ya en iyi cevap
    • 29 Ekim 2011 Keşke Başbakan da okusa!
    • 27 Kasım 2010 Psikolojik harekâta dikkat!
    • 30 Haziran 2010 AK parti'yi kaybetmenin sifreleri!
    • 28 Kasım 2009 Davutoğlu Yeni Osmanlıcı mı?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,627 µs