En Sıcak Konular

Erdal Şafak


Erdal Şafak
0 0 0000

Konsey'i beklerken



Ankara'da hükümeti, Dışişleri Bakanlığı'nı, Paris'te de büyükelçiliğimizi yürekten kutluyorum. Sessiz ama etkin diplomasiyle hem Fransız Meclisi'nde, hem de Senato'da gerekli sayının da üstünde imza toplanmasını sağlayıp "İnkâr Yasası"nın Anayasa Konseyi'ne götürülmesini başardılar.
Şimdi söz bizdeki Anayasa Mahkemesi'nin muadili olan Fransız Anayasa Konseyi'nde.
Konsey'in "İnkâr Yasası"nı Fransız Anayasası'na aykırı bulup iptal edeceğinden adım kadar eminim.
Çünkü, Konsey'in eski Başkanı Robert Badinter, bu yasanın neden Anayasa'ya aykırı olduğunu ayrıntılarıyla açıkladı. İşte Badinter'in gerekçelerinden birkaç bölüm:
 Yahudi soykırımının yasayla tanınması da, yine yasayla inkârının yasaklanması da doğal. Çünkü Yahudi soykırımının bir bölümü Fransız topraklarında meydana geldi. Çünkü Yahudi soykırımının kurbanları arasında Fransız vatandaşları da var. Ve çünkü Yahudi soykırımının sorumluları arasında da Fransız vatandaşları var. Ama Ermeni soykırımı öyle mi? 1915 olayları ne Fransız topraklarında yaşandı, ne kurbanlar ve sorumlular arasında Fransız yurttaşları var. Fransa'yı bırakın doğrudan, dolaylı olarak bile ilgilendirmeyen bir konuda farklı iddiaları ve görüşleri yasayla yasaklamak, ifade özgürlüğünün ayaklar altına alınmasıdır ve Anayasa'nın açıkça ihlalidir.
 Parlamentoların tarih yazmaya ne hakları vardır, ne de yetkileri. Sadece totaliter rejimlerde "Resmi" tarih iktidarlar tarafından yazılıp, yargıçlar tarafından dayatılır. Fransız adaletinin elinde bilimsellik ve entelektüel ahlak kriterlerini bir yana bırakarak tarihi saptıranlara karşı harekete geçmesini sağlayacak başka araçlar ve imkânlar bulunuyor. Hem de fazlasıyla.
 Bir suçun işlenip işlenmediğine de, işlenmişse sorumlularının kimler olduğuna da ancak yargı erki karar verebilir. Yahudi soykırımının işlendiğine Nürnberg'deki Uluslararası Askeri Mahkeme karar verdi. Eski Yugoslavya'da, Ruanda'da insanlığa karşı suç işlendiği de yine uluslararası ceza mahkemelerinin kararlarıyla kesinleşti. 1915'teki Ermeni olayları için böyle bir uluslararası mahkeme kararı yok. Fransız Parlamentosu kendini evrensel hukukun yerine koyamaz ve Fransız yasalarıyla soykırım ilan etmeye kalkışamaz.

***

Robert Badinter bir de somut bir örnek verdi:
Varsayalım ki, bir Türk kamu görevlisi veya işadamı Fransa'ya geldi ve Ermeni iddiaları için görüşü soruldu. O da olayların Türkiye tarafından savunulan versiyonuna dayalı bir yanıt verdi. Ne olacak? Ermeni dernekleri Fransız mahkemelerine başvuracak. Türk vatandaşı da Ermeni iddialarının inkârını yasaklayan yasanın düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtladığını, dolayısıyla Fransız Anayasası'na aykırı olduğunu savunacak. Sağlam bir dayanak da bulacak: "Anayasal Öncelik Sorunu". (Not: Fransız hukukuna 2010'da giren bu kavram ve düzenleme, Anayasa'nın güvencesindeki temel hak ve özgürlüklere zarar veren her türlü yasal düzenlemenin anayasal yargıya götürülmesine olanak tanıyor. Bu hak ve olanak Fransız Anayasası'nın 61/1 maddesinde belirtiliyor.
Konu kaçınılmaz olarak Anayasa Konseyi'nin önüne gelecek. Ve hiç kuşkusuz sadece "İnkâr Yasası" değil, Ermeni soykırımını tanıyan 2001 tarihli yasa da Anayasa'ya aykırı bulunacak. Sonuçta adli bumerang, yasayı çıkaranlara dönecek. Hukuk, siyasetten rövanşı almış olacak.

***

Anayasa Konseyi'nin vereceği iptal kararı sadece Türk-Fransız ilişkilerinin buzul çağına girmesini önlemekle kalmayacak, özgürlükler beşiği olmakla övünen Fransa'yı da büyük bir utançtan kurtaracak...

sabah

Bu yazı 1,193 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Temmuz 2012 Körfez'e büyüteç
    • 22 Temmuz 2012 Tarih yolları kesiştirince...
    • 4 Nisan 2012 Demokrasiyi taçlandırmak
    • 1 Nisan 2012 Suriye aktörleri
    • 4 Mart 2012 Fıkra gibi
    • 1 Şubat 2012 Konsey'i beklerken
    • 16 Ekim 2011 1961 Ekim'i
    • 26 Eylül 2011 New York'tan dönüş gündemi
    • 20 Ağustos 2011 Şam'la satranç
    • 12 Ocak 2011 Aslında biz bize yeteriz
    • 8 Ocak 2011 Referandum
    • 26 Aralık 2010 Krizin öbür yüzü
    • 27 Kasım 2010 Senede bir gün
    • 18 Kasım 2010 Savaş Lordu
    • 16 Kasım 2010 Beşik sallanıyor
    • 9 Ekim 2010 Sri Lanka modeli
    • 26 Eylül 2010 Dolmabahçe'de medyatik kahvaltı
    • 28 Ağustos 2010 BDP'lilerin söylemleri
    • 30 Haziran 2010 Ortaklık
    • 15 Mayıs 2010 Atina'dan

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,618 µs