En Sıcak Konular

Süleyman Yaşar


Süleyman Yaşar
0 0 0000

Dolar 2012'de kaç lira olacak?



Merkez Bankası, 2012'de Para ve Kur Politikası'nı açıkladı dün. Yeni yılda Merkez, enflasyon hedefini yüzde beş olarak alıyor.
Peki enflasyon şu andaki yüzde 9.5'lik seviyesinden yüzde beşe nasıl gerileyecek? Merkez Bankası Başkanı, bu yıl yüzde 5.5 olan enflasyon hedefinin böylesine sapmasının nedenini, Türk parasının değer kaybına, küresel emtia fiyatlarının yükselmesine ve kamunun dolaylı vergilerde yaptığı artışa bağlıyor. Bu hesaba göre, Türk parasının değer kaybetmesi, enflasyonu yüzde 4 artırdı.
Bu arada emtia fiyatları yüzde bir ve dolaylı vergi artışları yüzde bir buçuk oranında enflasyona katkı yaptı. Gelecek yıl için ise Türk parasında değer artışı bekleniyor. Tütün üzerine yeni vergi konmayacağı biliniyor. Tüm bunların sonucunda 2012'nin son üç ayında fiyatlar hızla gerileyeceği için hedeflenen yüzde 5'lik enflasyonu tutturmak mümkün olacak. Gelelim Türk parasının nasıl değer kazanacağına... Merkez, dalgalı kur rejimi gereğince kur hedefi olmadığını ama kurlar hakkında görüşü olabileceğini açıkladı. Ve buna göre Orta Vadeli Program'daki (OVP) kur projeksiyonlarının gözlerden uzak tutulmaması gerektiğini belirtti. OVP'de ise 2012'de dolar/TL kuru 1.73 lira olarak tahmin ediliyor. Böylece Merkez'in görüşünün OVP'deki kur düzeyi olduğunu söyleyebiliriz.
Zaten Merkez Bankası Başkanı dün bir soru üzerine döviz kurlarının olması gerekenin üzerinde olduğunu belirterek, reel kur endekslerine bakılmasını önerdi. Reel kur endekslerine bakıldığında, benzeri ülkelere göre Türk parasının reel değerinin 100 endeksinin altına inerek 89 olduğunu, dolayısıyla aşırı değer kaybettiğini görüyoruz. Bir para biriminin aşırı değer kaybetmesi de emeğinizi ucuza satmak anlamına geldiğinden bu olumsuzluğun 2012'de giderileceği düşünülüyor.
Gelelim son günlerin en çok eleştiri konusu olan politika faizi koridoru meselesine... Bazıları nedense Merkez'in uyguladığı politika faizi koridoruna karşılar.
Oysa Merkez Bankası Başkanı bu esnek politika faizi sayesinde bankalara yüzde 5.75 ile yüzde 12.5 arasında faizle borç para verdiklerini belirtti.
Verilen borçların ağırlıklı ortalamasının yüzde 7 civarında olduğunu, en son verilen 25 milyar lira borcun yüzde 5.75, 12 milyar liranın ise yüzde 12.5'ten verildiğini söyledi.
Böylece yüzde 7 faiz oranıyla Merkez'den fon bulan bankaların yaptıkları eleştirilerin temelsiz olduğu ortaya çıktı. Çünkü esnek politika faizi uygulaması anlık ekonomik değişikliklere kolayca cevap veren bir politika olduğu için doğruluğu tartışılamaz. Bundan sonra repo ihalesi yapılacağından faizlerin yüzde 5.75'in üzerinde olacağı da açık. İşte bu nedenle esnek politika faizini eleştiren bankalar bu defa daha yüksek maliyetle borçlanacakları için herhalde memnun olacaklar. Bankaların ısrarla faiz artırımı yönündeki bu tuhaf mantığını anlamak zor. Bir müddet sonra yapılacak repo ihalelerini eleştireceklerini de şimdiden söyleyelim.
Çünkü asıl amaçları kendilerinden olmayan Merkez Bankası yönetimini sıkıştırmak.
Halbuki yeni Merkez Bankası yönetimi enflasyon hedeflemesi rejimini geliştirerek fiyat istikrarı yanında makro finansal istikrarı da dikkate alan bir politika izlemeye başladı. Gecelik borç verme faizleri, faiz koridoru ve mevduat zorunlu karşılıklarını kullanarak araç çeşitliliği olan bir para politikası tasarladı. Bu politikada da başarılı oldu. Kısa vadeli yabancı para girişlerini azalttı. Uzun vadeli mevduat ve tahvil satışlarına destek verdi. Türk parasının üzerindeki aşırı değeri alarak ekonominin finansal kırılganlığını üzerinden attı. Böylece iç ve dış şoklara karşı daha sağlıklı ve rekabet gücü olan bir yapı ortaya çıktı.
Hemen unutmadan söyleyelim, aşırı borçlanarak bankacılık yapmaya kalkanlara da Merkez dün bir mesaj gönderdi. "Eğer finansman kaldıracından fazla yararlanırsanız zorunlu karşılıkları artırırım" diyerek kâr hırsıyla sistemi riske sokan sorumsuz bankacıları uyardı. Şimdi bazı sorumsuz bankacılar bu yerinde uyarıya da kızacaklardır herhalde. Anlayacağınız, Merkez Bankası, eskiden olduğu gibi İstanbul'un rant kollayan statükocu sermayedarlarının atadığı bürokratların yönetiminden çıktı artık. Halkın içinden gelmiş iyi eğitimli çalışkan teknisyenlerce yönetiliyor ve halkın bankası olarak halka hizmet ediyor.
Merkez Bankası'nın devletin değil halkın bankası olduğu gerçeği ne yazık ki bu ülkede bir ara unutulmuştu.
Bu yüzden de Merkez, uzun bir süre halkın çıkarlarını korumayıp, statükocu İstanbul sermayesinin çıkarlarını korumuştu. Bazıları çok üzülüyor ama artık dönem değişti.

sabah

Bu yazı 1,514 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Kriz mi var?
    • 24 Eylül 2012 Yüksek faiz yüksek vergi
    • 21 Eylül 2012 Eksen kayması derler sakın kanmayın
    • 19 Eylül 2012 2001 krizinde ABD, IMF'nin Türkiye için yardım talebini geri çevirmiş
    • 14 Eylül 2012 Madem her şey çok kötü, niye AK Parti önde?
    • 12 Eylül 2012 Riskler azaldı, hâlâ notu niye artırmıyorsunuz?
    • 10 Eylül 2012 Altında yeni fiyat ne olacak?
    • 7 Eylül 2012 Draghi'nin planı Türkiye'nin notunu artırır mı?
    • 6 Eylül 2012 Sosyalist Enternasyonal'in Kürt sorununa çözüm önerisi ne?
    • 3 Eylül 2012 The Economist'in iki tuhaf isteği
    • 24 Ağustos 2012 Anadolu sermayesi mi, İslami burjuvazi mi?
    • 22 Ağustos 2012 Niye Gaziantep hedef seçildi?
    • 16 Ağustos 2012 Faiz lobisi şimdi ne diyecek?
    • 13 Ağustos 2012 İran niye Türkiye'ye kızıyor?
    • 9 Ağustos 2012 Faiz lobisine kötü haber: Londra zorda!
    • 7 Ağustos 2012 Türkiye'nin dış ekonomik riskleri ne?
    • 1 Ağustos 2012 Para niye Türkiye'ye gelecek?
    • 30 Temmuz 2012 Babamın bavulu Kıbrıs'ta
    • 25 Temmuz 2012 Obama küresel yolsuzluk dosyalarını niye açıyor?
    • 20 Temmuz 2012 Erdoğan'a niye kızıyorlar?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,116 µs