En Sıcak Konular

Süleyman Yaşar


Süleyman Yaşar
0 0 0000

Beklenenin aksine ekonomi 2012'de iyi olabilir



Avrupa'da devlet bütçe açıklarının ve devlet borçlarının milli gelire oranının yüksek olması çözümsüz bir problem gibi gündemde tutuluyor. Oysa Avrupa Merkez Bankası ve Avrupalı liderlerin kamu maliyesinde yaptıkları yeni düzenlemeler, devletlerin mali krizini çözebilecek kararlar olarak değerlendirilebilir. Önce mali disiplinden başlayalım.
Niye mali disiplin kararları önemli?
Önemli çünkü euro bölgesi ülkelerinin bütçelerinin denk olması... Ya da yapısal açığın nominal milli gelire oranının yüzde yarım hedeflenmesi... Ve bütçe açık oranının yüzde üçün üzerine çıkması halinde, Avrupa Komisyonu'nun devreye girmesi ve yaptırımların uygulanması... Tüm bunlar, ülke egemenlik haklarının AB Komisyonu'na devri anlamına geliyor. Bu yüzden ülkeler, bütçe hakkını kaybetmemek için var güçleriyle disiplin kararlarına uymaya çalışacaklar.
Ayrıca kamu borçlarının milli gelire oranının yüzde 60'ın üzerine çıkması halinde de yaptırım uygulaması, Avrupalı politikacıların başkasının parasıyla iktidarlarını sürdürmelerini engelleyen bir önlem olarak dikkate alınıyor. Bu iki mali karar, Avrupa'nın mali krizine hemen bir çözüm getirmese de, orta vadede işlerin yoluna girebileceğinin sinyalini veriyor.
Gelelim Avrupa Merkez Bankası'nın son para verici birim (lender of last resort) olarak yaptığı uygulamaya... Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası 523 bankaya 489 milyar euro üç yıl vadeli yüzde bir faizli kredi vererek nakit ihtiyaçlarını karşıladı. Böylece bankaların Lehman Brothers tarzı batışının yolunu kapattı. Böylece devlet bütçelerine bundan sonra banka batıklarının yük getirme ihtimali ve beklentisi de ortadan kalktı. Eğer "Avrupa'da banka batar" diye bir beklenti yayan varsa hâlâ, onların, piyasalarda oynaklık yaratmaya çalışan spekülatörler olduklarını hemen söyleyelim.
Peki Avrupa'da şu anda en önemli sorun ne? Yunanistan, İspanya, İtalya, Portekiz, İrlanda gibi ülkelerin rekabet gücü kazanmaları en önemli sorun. Bu konuyu kısa sürede çözmek mümkün değil. Ama bu ülkelerden Yunanistan ve İtalya'da teknokrat hükümetler kuruldu. İspanya'da hükümet seçimle değişti. Belçika'da da uzun bir aradan sonra hükümet kuruldu. Şimdi yeni hükümetler kemer sıkma tedbirleriyle borç yüklerinin artmasını engelleyebilirler.
O halde bu ülkelere Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Finlandiya gibi zengin ülkelerden yapılacak mali yardımlar para birliğinin sürdürülmesini sağlar. Hatta rekabet gücü zayıf ülkelerin para birliğinde olması belki de Avrupa'nın zengin ülkelerini çok memnun eder. Niye? Çünkü rekabet gücü olmayan ülkeler, para birliğinde kalıp devalüasyon yapamadıkları için zengin ülkelere iyi bir pazar oluyorlar. İşte bu nedenle, zengin ülkeler kazançlarının bir kısmını onlara yardım olarak aktarmayı severek yaparlar. Bütün bu yeni gelişmeler 2012'de Avrupa'da olumsuz beklentilerin yerine olumlu ekonomik işlemlerin gerçekleşmesini sağlayabilir.
Türkiye'ye gelince... Olumsuz beklenti yaratarak faizleri yükseltmeye çalışan faiz lobisinin ileri sürdüklerinin tam aksine, Türkiye'de yılın son günlerinde özel sektörden iyi haberler geliyor. Malezyalı Khazanah ve Japon Mitsui ortaklı sağlık firması 1.68 milyar dolar değerindeki Acıbadem Sağlık Yatırım Holding'in yüzde 70'ini satın aldı. Daha önce de yine Ortadoğulu Carlyle Group, Medical Park sağlık tesislerine yüzde 40 ortak olmuştu. Bu yatırımlar, Türkiye'ye doğrudan yatırımların Avrupa'nın yanı sıra Asya'dan da geldiğini gösteriyor. Anlayacağınız, Türkiye faiz lobisinin ileri sürdüğü gibi riskli bir ülke değil. Artık Türkiye, dünya üretiminin büyük bir kısmını gerçekleştiren Asyalı sermayedarların da yoğun yatırım yaptığı güvenilir bir ülke oldu.

sabah

Bu yazı 1,256 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Kriz mi var?
    • 24 Eylül 2012 Yüksek faiz yüksek vergi
    • 21 Eylül 2012 Eksen kayması derler sakın kanmayın
    • 19 Eylül 2012 2001 krizinde ABD, IMF'nin Türkiye için yardım talebini geri çevirmiş
    • 14 Eylül 2012 Madem her şey çok kötü, niye AK Parti önde?
    • 12 Eylül 2012 Riskler azaldı, hâlâ notu niye artırmıyorsunuz?
    • 10 Eylül 2012 Altında yeni fiyat ne olacak?
    • 7 Eylül 2012 Draghi'nin planı Türkiye'nin notunu artırır mı?
    • 6 Eylül 2012 Sosyalist Enternasyonal'in Kürt sorununa çözüm önerisi ne?
    • 3 Eylül 2012 The Economist'in iki tuhaf isteği
    • 24 Ağustos 2012 Anadolu sermayesi mi, İslami burjuvazi mi?
    • 22 Ağustos 2012 Niye Gaziantep hedef seçildi?
    • 16 Ağustos 2012 Faiz lobisi şimdi ne diyecek?
    • 13 Ağustos 2012 İran niye Türkiye'ye kızıyor?
    • 9 Ağustos 2012 Faiz lobisine kötü haber: Londra zorda!
    • 7 Ağustos 2012 Türkiye'nin dış ekonomik riskleri ne?
    • 1 Ağustos 2012 Para niye Türkiye'ye gelecek?
    • 30 Temmuz 2012 Babamın bavulu Kıbrıs'ta
    • 25 Temmuz 2012 Obama küresel yolsuzluk dosyalarını niye açıyor?
    • 20 Temmuz 2012 Erdoğan'a niye kızıyorlar?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,806 µs