En Sıcak Konular

Süleyman Yaşar


Süleyman Yaşar
0 0 0000

Başkasının parasıyla siyasete son



Avrupa liderler zirvesi yeni bir mali kural getirdi. Bu kurala göre, ülke bütçeleri, denk ya da fazla verecek. Eğer bütçe açığı varsa, bu açık kesinlikle milli gelirin yüzde yarımını aşamayacak.
Peki bu kuralı kim denetleyecek? AB Komisyonu denetleyecek. Her ülkenin bütçe tasarısı önce AB komisyonuna gidecek ve bu bütçe tasarılarını AB Komisyonu inceleyecek, yüzde yarımın üzerinde açık varsa, yeniden düzenleme yapılmasını yani harcama azaltılmasını ve gelir artırılmasını hükümetlerden isteyebilecek.
Peki bu ne anlama geliyor? Bir ülkenin egemenlik hakkının temel göstergesi sayılan "bütçe hakkı"nın AB Komisyonu'na devredilmesi anlamına geliyor. 1215'te Magna Carta'yı imzalayarak bütçe hakkını demokrasinin göstergesi sayan İngilizler, işte bu nedenle "Euro Plus Pact" olarak anılan bu son anlaşmayı imzalamadı.
Zaten sterlinden vazgeçmemek için Avrupa Para Birliği'ne de girmemişlerdi. Şimdi bu anlaşmayı da imzalamayarak, piyasaları Almanlara teslim etmediler. Bu gelişmeyi Die Welt yazarı Alan Posoner BBC'ye yaptığı açıklamada çok esprili bir biçimde özetledi: "Avrupa şimdi Almanca konuşabilir ama piyasalar İngilizce konuşuyor."
Yeni getirilen mali düzenlemelere dönersek... Bundan sonra ülkeler yeni mali kuralı kendi anayasalarına koymak zorunda. Yapılacak bu anayasa düzenlemelerini Avrupa Adalet Divanı denetleyecek. Ayrıca ortaya çıkacak aşırı bütçe açıkları ve devlet borçlarının mali kural seviyesine çekilmesi için de AB Komisyonu üye ülkeye bir ekonomik program uygulayabilecek.
Bir ülkede bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 3'ü, kamu borç yükü de yüzde 60'ı aşıyorsa, o ülkeye yeni mali kurala uygun hale gelmesi için AB Komisyonu bir program önerecek. Ve üye ülke AB Komisyonu'na vereceği takvime uygun olarak bu verilen programı uygulayacak. İzlemeyi AB Komisyonu yapacak.
Peki yapılan bu yeni düzenleme nasıl sonuçlar yaratacak? En önemlisi, bundan sonra Avrupa'da politikacılar mali disipline uyacaklar. Başka ülkeden borç alarak iktidarlarını sürdüremeyecekler. Çünkü vergi almayıp borçlanmak politikacıyı halka sevimli gösterir. Zira borçlanma nedeniyle vergi yükünün etkisini seçmen kısa vadede hissetmez. Ama uzun vadede bu politikadan ötürü seçmenin canı mutlaka yanar. Ekonomide çıkacak kriz nedeniyle mal varlığını ve işini kaybeder.
Nitekim Türkiye'de 1990'lı yılların başında iktidar olan Demirel-İnönü ikilisi, kim ne veriyorsa beş lira fazlasını vererek, kadınları 38, erkekleri 42 yaşında emekli ederek ve üstüne üstlük bir de ahbap çavuş kapitalizmini her alana yayarak bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 16'ya, borç yükünü de yüzde 96'ya kadar yükseltmişlerdi. Seçmene çok şirin görünmüşlerdi ama bu politikayla ekonomiyi tarihin en büyük krizlerinden birine sokmuşlardı.
2001 krizinin ardından servetini ve işini kaybeden seçmen, o dönemin iktidarıyla ve muhalefetiyle tüm politikacılarını tarihin çöp sepetine süpürdü, yeni kurulan AK Parti'yi iktidar yaptı. O günden beri AK Parti bütçe açıklarını küçültüp, kamu borç yükünü azalttı.
Kısacası sıkı bir mali disiplin uyguladı. Enflasyonu ve faizleri geriletti. Kolay para kazanmaya alışmış stokçuların ve faiz lobisinin tepkisini çekti. Ama gene de alın teriyle para kazananlar üç seçim üst üste AK Parti'yi iktidara getirdiler. Çünkü AK Parti iktidarını, kamu borç yükünü azaltarak başkasının parasıyla sürdürmedi. Şimdi krize giren Avrupa aynı ilkeyi uygulayacak. Başkasının parasıyla iktidar olmaya, siyaset yapmaya artık Avrupa da son verecek. Türkiye'nin yaptığını çok gecikmeli olarak yapacak.

sabah

Bu yazı 3,045 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Kriz mi var?
    • 24 Eylül 2012 Yüksek faiz yüksek vergi
    • 21 Eylül 2012 Eksen kayması derler sakın kanmayın
    • 19 Eylül 2012 2001 krizinde ABD, IMF'nin Türkiye için yardım talebini geri çevirmiş
    • 14 Eylül 2012 Madem her şey çok kötü, niye AK Parti önde?
    • 12 Eylül 2012 Riskler azaldı, hâlâ notu niye artırmıyorsunuz?
    • 10 Eylül 2012 Altında yeni fiyat ne olacak?
    • 7 Eylül 2012 Draghi'nin planı Türkiye'nin notunu artırır mı?
    • 6 Eylül 2012 Sosyalist Enternasyonal'in Kürt sorununa çözüm önerisi ne?
    • 3 Eylül 2012 The Economist'in iki tuhaf isteği
    • 24 Ağustos 2012 Anadolu sermayesi mi, İslami burjuvazi mi?
    • 22 Ağustos 2012 Niye Gaziantep hedef seçildi?
    • 16 Ağustos 2012 Faiz lobisi şimdi ne diyecek?
    • 13 Ağustos 2012 İran niye Türkiye'ye kızıyor?
    • 9 Ağustos 2012 Faiz lobisine kötü haber: Londra zorda!
    • 7 Ağustos 2012 Türkiye'nin dış ekonomik riskleri ne?
    • 1 Ağustos 2012 Para niye Türkiye'ye gelecek?
    • 30 Temmuz 2012 Babamın bavulu Kıbrıs'ta
    • 25 Temmuz 2012 Obama küresel yolsuzluk dosyalarını niye açıyor?
    • 20 Temmuz 2012 Erdoğan'a niye kızıyorlar?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,160 µs