En Sıcak Konular

Ekrem Dumanlı


Ekrem Dumanlı
0 0 0000

İngiltere'yi yeniden keşfetmek



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile beraber İngiltere'deyiz.

Dört güne yayılmış bir program esnasında İngiltere'yi, İngiltere-Türkiye ilişkilerini, İngiltere'de yaşayan Türklerin durumunu vs. daha yakından tanıma imkânı buluyoruz. Her sene sadece iki devleti misafir olarak kabul eden Kraliçe'nin, bu seneki ilk konuğu ABD Başkanı Barack Obama imiş. Kraliçe tarafından binbir ihtimamla ağırlanan ikinci devlet adamı Abdullah Gül. Geleneklerine fevkalade bağlı olan İngilizler ve tabii ki kraliyet ailesi, Sultan Abdülaziz'in İngiltere ziyaretini unutmamış. Merhum padişaha uyguladıkları devlet protokolü neyse bugün aynısını cumhurbaşkanımıza uyguluyorlar.

Cumhurbaşkanı'nın hayatında İngiltere çok özel bir yer tutuyor. Gül ilk defa yurtdışına çıktığında kendini Londra'da buluyor. Bir grup gazeteci arkadaşla sohbet ederken o günleri sorduk. Anlaşılan o ki, Sayın Cumhurbaşkanı İngiltere'nin o günkü yapısından bir hayli mana çıkarmış. Bir yandan kraliyetin, sembolik de olsa, yaşatılıyor olması; diğer yandan temel hak ve özgürlükler konusunda ülkenin aldığı mesafe gerçekten de düşündürücü. İmparatorluktan gelmenin sağladığı avantajla İngiltere, diğer Avrupa ülkelerine göre daha çoğulcu bir yapıya sahip. Değişik renkte, kökende insanlar pek çok devlet görevi de ifa edebiliyor. Genç yaşta doktora yapmak için burslu olarak Londra'ya gelen Abdullah Gül, İngiltere üzerinden yeni bir Doğu-Batı değerlendirmesi yapmış. O günlerdeki gözlemlerini sorduk. Haklı olarak İngiltere'nin bir başlangıç olduğunu, ilerleyen yıllarda aldığı görevlerin o ilk izlenimleri derinleştirdiğini anlattı Cumhurbaşkanı. İslam Kalkınma Bankası'nda çalışıyor olması Arap ülkeleriyle doğrudan temas kurmasına ve pek çok önemli simayı doğrudan tanıma fırsatı bulmasına vesile olmuş. Avrupa Parlamentolar Birliği üyesi olarak Avrupa'nın kalbinde çalışması ise İngiltere'de başlayan Doğu-Batı sentezi fikrinde derinleşmesine yol açmış.

Şimdi şöyle bir manzara var karşımızda: Bir zamanlar doktora yapabilmek için bursla Londra'ya giden Kayserili bir genç, siyasetin basamaklarından çile dolu süreçleri aşa aşa cumhurbaşkanı olup tekrar İngiltere'ye gelmiş. O genç artık bir cumhurbaşkanı. Dün sadece gözlem için kraliyeti anlamaya çalışırken bugün ona kraliyet protokolü uygulanıyor. Bu tablo, Türkiye'deki fırsat eşitliğinin de, kristalize edilebilecek hoş bir göstergesi.

Her bulduğumuz fırsatta Sayın Cumhurbaşkanı ile sohbet ettik. Her seferinde hoş bir espri yapıyor ve diyor ki: "Heybesi dolu insanın sesi daha gür çıkıyor. Eğer ülkemizde çok büyük problemler olsaydı ülkemizin cumhurbaşkanı bu kadar ilgi görür müydü?" Çok doğru. Bir zamanlar Avrupa'dan gelen ağır eleştiriler Türkiye'den Avrupa'ya giden herkesi buram buram terletirdi. Şimdi Yunanistan'ın yaşadıklarını bir zamanlar Türkiye yaşamıştı.

İngiltere'deki yeni keşif serüveninin bir ayağı da buradaki iş dünyamızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın aldığı mesafeyle ilgili. Dün gece bir yemekteydik. Business Network adlı bir kuruluşun 'en başarılı Türkler' başlıklı programına katıldık. Harika bir geceydi. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu programın konukları arasındaydı. İngiltere cephesinden de çok önemli konuklar vardı. Mesela İlk Müslüman kabine bakanı Barones Warsi toplantıdaydı. İngiltere Ekonomi Bakanı Dr. Vince Cable oradaydı. Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ilginç bir konuşma yaptı. Eski bakanlar, lordlar, tanınmış simalar... Demek ki sivil toplum kuruluşları da bir hayli mesafe almış.

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile yan yana oturduk. Londra Belediye Başkanı bir ara tren hatlarından birini gündeme getirip espri yapınca Straw o tren hattını kullandığını söyledi. Burada politikacılar metroyla işe geliyor. Londra Belediye Başkanı her yere bisikletle gidiyor. Başbakanlar da dâhil herkesin metroyla hayatın içinde olması ile dar bölge seçim sisteminin ilgisi var. Burada siyasetçi kendine oy veren kişilerle yakın temas halinde kalmak mecburiyetinde. Keşke bizde terör o korkunç eylemleri yapmasa ve karanlık güçlerin suikast geleneği olmasa; bizde de siyasetçi halkla bu kadar iç içe olabilir. En azından bunu talep etme hakkımız bulunur...

zaman

Bu yazı 1,102 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 24 Eylül 2012 Ne gereği vardı?
    • 11 Haziran 2012 Cuntalarla nasıl mücadele edilecek?
    • 30 Nisan 2012 Şiddet!
    • 16 Nisan 2012 '28 Şubat'çılardan panik atak hamleleri
    • 10 Nisan 2012 Çin'den bakınca Türkiye'nin gücü
    • 9 Nisan 2012 Darbede tanıdığım dört subay
    • 2 Nisan 2012 Suriye İran... İşte çetin imtihan!
    • 26 Mart 2012 Terlik
    • 13 Şubat 2012 Aman dikkat!
    • 6 Şubat 2012 Bu yüzden mi susuyorsunuz?
    • 23 Ocak 2012 Hem Hrantçı hem Ergenekoncu olunabilir mi?
    • 16 Ocak 2012 Kaç kafatası bir manşet eder?
    • 9 Ocak 2012 Hesap vermek
    • 26 Aralık 2011 Çanlar Avrupa için çalarken
    • 19 Aralık 2011 Militan
    • 12 Aralık 2011 Maazallah!
    • 5 Aralık 2011 Global Ergenekon
    • 28 Kasım 2011 Dersim'den alnımızın akıyla çıkmak
    • 23 Kasım 2011 İngiltere'yi yeniden keşfetmek
    • 21 Kasım 2011 Dersim'in şifreleri

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,720 µs