En Sıcak Konular

Zühdü Gökalp



Zühdü Gökalp
0 0 0000

Yunanistan battı



Yunanistan, battı. Yunanistan’ın batması, teoriktir. Yunanistan,mali anlamda battı. Yunanlıların çıkışı yok ve yok görünüyor. Yunanlılara kim yardım edebilir, sorusunun yanıtı yok, Avrupa iktisadi kriz alanıdır, hiçbir Avrupa devleti Yunanistan hükümetine para verecek durumda değil. Bugün, Yunanistan’ın kredi notu, Pakistan’ın kredi notundan daha kötüdür. 

Yunanistan’da olacaklar teorik olarak açık: Devlet maaşları ödemeyecek, bankalar iflas edecek, ödeme sistemi çökecek, gelir düzeyi dramatik şekilde düşecek, halk panik olacak ve Yunanistan Hazinesi borçlarını ödeyemediğini ilân edecek, Hazine iflas etmiş anlamındadır.

Bunlar birkaç yıl içinde olur, bu sene olmaz. Nouriel Roubini’ye göre 2013 yılı, Batı iktisadında gerçek çöküş yılı olacaktır.

Çöküş’e dair dersler. Bir: Bir ülkenin Avrupa Birliği üyesi olması, iktisadi anlamda batmayacağı anlamına gelmiyor. İki: Avrupa Birliği, üye ülkelerinin mali anlamda batmaması karşısında birşey yapamıyor, yapmıyor. Parasal birlik, iktisadi bir istikrar oluşturmak konusunda yetersizdir. Üç: Avrupa üniversitelerinde yüzlerce iktisatçı, finans mühendisi olan Yunanistan, basit iktisat hataları yaptığından dolayı battı, batıyor. Dört: Avrupa ve Amerika ekonomileri krizler devresindedir, Çin iktisadının büyümesindeki yavaşlama ile birlikte bütün dûnya iktisadında ağır bir iktisat buhranı yaşanacaktır, kaçınılmazdır ve yakındır. Beş: Türkiye’de, son otuz yıldır, uygulanmakta olan yeni-liberal model terk edilmelidir, birikim ve gözlem, bir terk ediş gerektiriyor. 

Türk iktisadı, yerlilerin, Türklerin, iktisadıdır. Türk iktisadında işlerin iyi gitmesinin ölçüsü, Türklerin refah seviyesindeki olumlu gelişmedir. 

Son otuz yıldır, 24 Ocak 1980’den beri, Türkiye’de uygulanan iktisad modeli, yeni-liberal modeldir. Nedir Türkiye’de uygulanmakta olan yeni-liberal model, sorusunun cevabı açık, devlet iktisadi faaliyetlerden tamamı ile çekilsin, yerini yerli ya da yabancı, farketmez, şirketlere terk etsin. Böyle yapıldı. 

Gelinen yer mi, cari açık, 2011 yılının ilk dört ayında, 29,6 milyar dolardır. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 114 oranında bir artış oluyor. 

Türkiye iktisadında yeni-liberal model uygulanıyor, ekonomi dış açık veriyor, açık, yabancı para ile karşılanıyor, Türkiye’nin borçları artıyor.Modelin uygulanması Türkiye’de üretimi ortadan kaldırdı, Türkiye birçok sektörde net ithalatçı oldu, insanlar üretmeden tüketir hale geldi, ekonomi yabancı kaynakla ayakta duruyor.     

Çözüm mü, 1980 öncesine geri dönmek, nedir, korumacı sisteme geri getirmek, devletin iktisadi hayattaki rolünü yükseltmek, üretime önem vermek, piyasayı denetim altına almak, ve başka şeyler.



Bu yazı 1,897 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Temmuz 2011 Yunanistan battı

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,353 µs