En Sıcak Konular

Mahir Kaynak


Mahir Kaynak
0 0 0000

Karşı tarafın rolü



Bir siyasi hareket yalnız onu destekleyenlerin çabalarıyla büyümez. Ona karşı olanlar bazen, hatta çoğunlukla, hareketi yönetenlerden daha fazla katkıda bulunurlar.  Kürt sorununun gelişmesini kısaca özetleyelim.   
Hareket başlangıçta ırkçı değil ve sınıfsal bir hareketti. Militanları köy bastılar ve feodal yapıya karşı savaştılar. Ancak bu davranış kabul edilemezdi ve devlet halkını korumak için harekete geçti. Ancak büyük bir hata yaptı ve koruculuk sistemini kurdu. Bu yolla aşiretler silahlandı ve devletten yardım aldılar. Ayrıca korucu başları, yani aşiret reisleri hem maddi çıkar sağlıyor hem de bölgedeki iktisadi ve siyasi hareketi kontrol ediyordu. O zaman şu soruyu sordum: “Siz korucu başı olsanız PKK’nın tasfiyesine razı olur musunuz? Sağladığınız imkanlardan vazgeçer misiniz?” Sağlanan imkan sadece maddi menfaat değildi. Rakibini öldüren ona PKK’lı yaftası yapıştırıyordu. Bu nedenle PKK barışa yaklaşınca ya da ateşkes ilan edince, bugünkü gibi, herkesi acılarla kıvrandıran bir eylem yapılıyor ve barış çabaları engelleniyordu. Bunlardan biri Bingöl’de 33 erimizin şehit edilmesiydi ve örgüt bunun kendileri tarafından yapılmadığını, sorumlu olanın Öcalan’ın hasmı Şemdin Sakık olduğunu ve ona devletin kullandığı söylenen Yeşil’in katıldığını örgütün reisi söyledi.

Karşı taraf sadece eylemlerde değil düşünce alanında da aktifti. Kürt kelimesinin söylenmesi bile bölücülük sayılıyor ve olayın tartışılmasına izin verilmiyordu.

Bir iç sorun olarak başlayan olay uluslararası bir nitelik kazandı. Ortadoğu yeniden şekilleniyor ve bunda Türkiye’nin rolü belirleyici oluyordu. Avrupa’da çalışma izni almak için Kürt olduğunu ve devletin kötü eylemlerine maruz kaldığını söylemek yetiyordu. Yani para kazanmak isteyen için devlet karşıtı Kürtçü olmak hem gerekiyor hem de yetiyordu. Böylece Avrupa’da Kürt organizasyonları kuruldu ve onların kullanması imkanı doğdu.

Bu sırada ülke içinde bir bölünme korkusu yayılıyordu. Kuzey Irak Saddam’ın kontrolündeyken Güneydoğu’da bir devlet kurmak imkansız iken bu endişe yayıldı ve kamuoyu ülkenin bütünlüğünü korumak için şartlandı. Bu amaçla bölgede yapılan güvenlik operasyonları halkın devletten kopuşunu hızlandırdı. Bunda Avrupa’nın yönlendirdiği insanların, çoğu bilinçsiz olarak, aşırı bir milliyetçi tavır sergilemesinin rolü büyüktür.

ABD Güneydoğu’nun Kuzey Irak’a katılması ve kurulacak Kürt devletinin, Saddam kanalıyla, Avrupa’nın kontrolüne girmesine seyirci kalmadı. Hayal gördüğümü söyleyeceğinizi bilerek şu kanaatimi tekrarlayacağım. ABD’nin Irak’a müdahalesinin sebebi bu projeyi engellemekti. Ona göre Kürtler Türkiye ile bütünleşmeli ve Türkiye onun müttefiki olmalıydı. Bu projeyi Rusya da destekledi ve böylece Avrupa kendi enerji kaynaklarını kontrol edebilen bir güç haline gelemedi. Enerji açısından Rusya ve Ortadoğu’daki egemenliği nedeniyle ABD’ye bağımlı hale geldi.

Geçmişte birbiriyle silahlı mücadele eden Kürt grupları BDP çatısı altında toplanmış görünüyor. Bu geçici bir birlikteliktir ve bunun devamını sağlayacak eylemlerden kaçınılmalıdır. Yapılacak şey teröre karşı etkili bir mücadele yürütmek ve bölge halkının devletle bütünleşmesini sağlamaktır. Yani sertlik ve şefkati bir araya getirmeyi becerebilmektir.

star



Bu yazı 1,417 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 5 Ağustos 2012 Yeni değil
    • 1 Temmuz 2012 Dünden bugüne
    • 13 Mayıs 2012 Yönlendirme
    • 14 Nisan 2012 28 Şubat
    • 8 Nisan 2012 Dış güçlerin rolü
    • 25 Mart 2012 Kürt sorunu
    • 11 Mart 2012 İstihbarat operasyonu
    • 4 Mart 2012 Zayıf yanımız
    • 19 Şubat 2012 Ekonomik kriz
    • 12 Şubat 2012 Suriye’de neler oluyor?
    • 29 Ocak 2012 Görüntü ve gerçek
    • 1 Ocak 2012 Siyaset ne işe yarar?
    • 25 Aralık 2011 Kim seçilecek?
    • 23 Ekim 2011 Ekonominin geleceği
    • 16 Ekim 2011 Ülkenin gücü
    • 17 Temmuz 2011 Karşı tarafın rolü
    • 10 Temmuz 2011 Yeni Osmanlıcılık
    • 25 Haziran 2011 Bakış açısı
    • 19 Haziran 2011 Değişen muhalefet
    • 11 Haziran 2011 Darbeyle hesaplaşmak

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,206 µs