En Sıcak Konular

Fikret Bila


Fikret Bila
0 0 0000

Çiçek: ‘Bayram günü cenaze kaldırıyoruz’



Başbakan Yardımcısı Cemil çiçek, Meclis Başkanlığı için adaylığını koydu. Çiçek’in adaylığına partisinden en küçük bir itiraz olmadığı gibi CHP’den de bir itiraz gelmedi. Aksine CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cemil Çiçek’in deneyimli bir siyasetçi olarak yasama organını en iyi şekilde temsil edeceğine inandığını söyledi.
Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri kuşku yok ki Cemil Çiçek’i çok memnun etmiş durumda. Kemal Bey’in nezaketine teşekkür ediyor ve Meclis Başkanı adayı olarak bu desteği çok önemli buluyor.
Meclis Başkanı seçilmesi garanti görünen Cemil Çiçek’in üzüldüğü konu, CHP yemin etmediği için BDP’nin de boykot kararı aldığı için oy kullanamayacak olmaları.

Oy ihtiyacı yok ama
Çiçek’in Meclis Başkanı seçilebilmek için muhalefetin oy desteğine ihtiyacı yok. AKP’nin oyları başkan seçilmesi için garanti. Ancak, Meclis Başkanlığı gibi bir koltuğa sadece bir partinin oyları değil az veya çok diğer partilerin desteğiyle de oturmayı tercih ediyor.
Çiçek’in bu tercihinin altında her zaman uzlaşmacı ve uzlaştırıcı bir politikacı olmasının yanı sıra kuşku yok ki, Meclis Başkanlığı’nın objektif, bütün partilere eşit mesafede durma sorumluluğu ve bekleyen çok önemli sorunların bulunması gibi faktörler var.
Tutuklu milletvekilleri, yeni anayasa gibi uzlaşmayı zorunlu kılan sorunların çözümünde Meclis Başkanı olarak Cemil Çiçek’in katkısı büyük olur. Çiçek, bu katkıyı verirken muhalefet partilerinden de destek almış bir Meclis Başkanı olursa, elbette çok daha geniş bir hareket alanı bulacağına ve eli daha güçlü bir biçimde uzlaşma formülleri üretebileceğine inanıyor.

“Bayram günü cenaze”
Cemil Çiçek, adaylık başvurusu yaptıktan sonra CHP’ye yeni bir sayfa açalım çağrısında bulundu. Bu çağrı, CHP’nin yarın Meclis’e gelmesi, yemin etmesi, Başkanlık seçimi için oy kullanması ve tutuklu milletvekilleri başta olmak üzere sorunlara birlikte çözüm aranması mesajlarını içeriyor. “Yeni sayfa açalım” ifadesi “birlikte çözelim” anlamında yapılmış bir çağrı.
Çiçek’in bu konuyu, “Elbette sorunlara birlikte çözüm aramamız gerekiyor. Çözümü arayacağımız yer de kuşkusuz TBMM’dir. Meclis normal çalışma düzenine girerse sorunlara daha hızlı ve uzlaşma içinde çözüm bulabiliriz” biçiminde değerlendirdiği kulislere yansıdı.
Ayrıca Çiçek’in seçimlerin Türkiye’ye yakışır bir demokratik olgunluk içinde geçtiğini vurgulayarak, “Bayram gibi seçim yaptık ama bayram günü cenaze kaldırıyoruz. Bu beni üzüyor” yorumunu yaptığı da yine kulislere yansıyan haberler arasında.

“Önce Meclis’e girmeliyiz”
Çiçek, “Eğer sorunları uzlaşmayla çözmek istiyorsak önce Meclis’e girmeliyiz, Meclis’i normal düzeninde çalıştırmalıyız” görüşünü de dillendiriyor. Çiçek’in çağrısı ve beklentisi CHP’nin yemin ederek Meclis Başkanlığı seçimleriyle birlikte çalışmalara katılması, çözüm önerilerini gündeme getirmesi ve birlikte çözüm araması.
Çiçek’in, “Cumhuriyeti kuran partiyiz, diyen CHP’nin bu sorumlulukla hareket etmesini” beklediğini de ifade ettiği belirtiliyor.
Çiçek, Meclis Başkanlığı koltuğuna, iktidar ve başta CHP olmak üzere muhalefet partilerinin oylarıyla da oturmasının, uzlaşma zemini oluşmasına ve çözüm formülleri üretilmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyor.
Çiçek, yeni anayasa başta olmak üzere önemli sorunlara çözüm arayacak Meclis’te başkanlık koltuğuna böyle bir destekle oturmak istiyor. Böyle bir desteğin, Meclis Başkanı’nın inisiyatif üstlenmesi gereken konularda daha güçlü bir konum sağlayacağına inanıyor.
Çiçek, CHP’nin tutumunu pazartesi gününe kadar gözden geçirmesini bekliyor. Bu konuda temasa ve diyaloğa açık duruyor.

milliyet



Bu yazı 1,263 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ankara’nın müzakere planı nedir?
    • 26 Eylül 2012 Özkök: Bektaşi fıkrasına döndü
    • 19 Eylül 2012 PKK, BDP’yi boşa çıkardı
    • 9 Eylül 2012 PKK’nın yerleştirmeye çalıştığı dil
    • 7 Eylül 2012 Bomba sayımı vardı
    • 5 Eylül 2012 PKK’nın ‘ele geçirme’ ısrarı
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek’in mutabakat çağrısının muhatabı
    • 28 Ağustos 2012 Çiçek’ten ulusal mutabakat çağrısı
    • 26 Ağustos 2012 Kuzey Irak-Kuzey Suriye çelişkisi
    • 25 Ağustos 2012 ''Çözüm'' denilince ne anlaşılıyor?
    • 23 Ağustos 2012 Sadece cenazede değil
    • 19 Ağustos 2012 PKK’nın ''kontrol bende'' mesajı
    • 15 Ağustos 2012 PKK ile ilgili yanılgılar
    • 8 Ağustos 2012 Şemdinli’de neler oluyor?
    • 6 Ağustos 2012 PKK saldırılarının şifreleri
    • 5 Ağustos 2012 Büyük tasfiye
    • 29 Temmuz 2012 Kuzey Irak’ta ağzı sütten yanan Türkiye
    • 27 Temmuz 2012 Ankara’nın Barzani tercihi
    • 26 Temmuz 2012 PKK ve Kürt sorunu boyut değiştiriyor
    • 22 Temmuz 2012 Esad’ın tutunması artık çok zor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,668 µs