En Sıcak Konular

Mümtaz'er Türköne


Mümtaz'er Türköne
0 0 0000

Meclis'in çözüm gücü



Kriz endişesi taşıyanlar karamsarlığa kapılmamalı. Tersine, bu kriz görüntüsünün altında Cumhurbaşkanı'nın işaret ettiği fırsatlar var. Krizi fırsata dönüştürecek güç ise demokrasinin içinde mevcut.


Demokrasiler bazen yavaş işler, bazen kriz üretir. Zaman ve enerji israfına yol açar. Ancak hataları düzeltme yeteneği sadece demokrasilerde mevcuttur. Demokrasinin gücü ve üstünlüğü de bu hataları düzeltme, çözüm üretme yeteneğinde gizlidir.

Abdullah Gül, "Tüm bu sorunların çözüm yeri, millet iradesinin daha yeni tecessüm ettiği TBMM'dir." diyor. Bu adres, yegane çözüm yeri. Sandıktan yeni çıkmış bir parlamento kadar zinde ve etkili bir merci olamaz. Üstelik rekor bir katılımla teşekkül eden ve toplumun yüzde 95'ini temsil yeteneğine sahip bir parlamento. Üstünde hiçbir güç yok. Mutlak bir iradeye sahip. Krizin tarafları bu çözüm gücünün farkında. Bu yüzden kriz derinleşmiyor. Taraflardan uzlaşma mesajları geliyor. Demokrasinin çözüm üretme yeteneğine bakanlar, mutlaka bir çarenin bulunacağına inanıp bekliyor. Krizin derinleştiği, sorunun çözümsüz hale geldiği falan yok. Tersine demokrasinin imkânlarını ve çözüm yeteneğini hep birlikte fark ediyoruz. Benim hiçbir endişem yok. Bu kriz, Türkiye'de uzlaşma zeminini kuvvetlendirecek şekilde çözülecek. Kriz öncesinden daha ileri bir noktaya geçeceğiz. Aslında belki de, demokrasimizin gücünü ve sağlamlığını test etme fırsatını değerlendireceğiz.

Bugün oluşan parlamentonun geçmiştekilerden büyük farkları var. Katılma oranı ve yüzde 95'lik temsil yeteneğinin ötesinde, bu parlamento egemenlik hakkını kimseyle paylaşmayan, gücüne rakip olmayan bir parlamento. Türkiye, uzun ve inişli çıkışlı demokrasi tarihinde ilk defa halkın iradesini bu kadar ileri bir düzeye taşıdı. 2007 seçimlerinde, cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinden siyaseti tanzim etmeye kalkan askerî vesayet düzeni tasfiye edildi. 12 Eylül referandumunda ise yasama üzerine vesayet koyan yüksek yargı oligarşisinin siyaset üzerindeki gücü tasfiye edildi. Egemenlik hakkı ilk defa bu seçimlerde tam anlamıyla bir hukuk düzeni üzerine yerleşti.

Bu güç sadece AK Parti'nin Meclis'teki çoğunluğundan ibaret değil. Daha önce gücünü askerlerle ve yargıyla paylaşan CHP, artık fren mekanizmasını tek başına kullanıyor. MHP, devleti savunurken devletin üzerinde bir denetim gücünü temsil ediyor.

Krizler işte bu güçlü parlamentonun önüne fırsatlar getiriyor. Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin iptali; Ergenekon sanığı milletvekillerinin tutukluluk hallerinin devamı, bu güçlü parlamento için sadece bir yargı tasarrufundan ibaret değil, aynı zamanda bir siyasî gündem. Bu krizi çözme gücü ise AK Parti'nin elinde. AK Parti, kendi varlık temellerinin yani demokrasinin ruhuna uygun bir çözümü yasama faaliyeti ile getirebilir. Getirdiği zaman Türkiye bu krizden güçlenerek çıkar. Hem Kürt sorununun çözümünde hem de Ergenekon gibi devlet içindeki çeteleşmelere karşı mücadelede demokrasi ileri bir mevkiye taşınmış olur.

Yeni yasama dönemi başlamadan karşımıza çıkan bu kriz, yeni anayasa yapımı için de bir fırsat. Parlamento bu krizden alnının akıyla çıkar, bütün taraflar demokrasinin asgarî müştereklerine ve hukuk düzenine dair bir uzlaşma ile bu krizden çıkarsa yeni anayasa bütün taraflar için kaçınılmaz bir görev haline gelir.

Yeni parlamentomuz, halkın egemenlik hakkını en ileri düzeyde ve rakipsiz kullanacak bir parlamento olarak, aynı zamanda 'kurucu meclis' niteliği taşıyor. Bütün partiler seçime anayasa vaadi ile girdi. Bu taahhütlerin toplamı Meclis'i sandıktan bir 'kurucu meclis' olarak çıkartmaya yeterliydi. Bu krizi çözecek olan parlamentonun sonraki adımı yeni anayasa olacak.

Önümüzde duran krize, belki de sadece Meclis'in sahip olduğu büyük gücü test edeceği bir vesile olarak bakmalı, karamsarlığa hiçbir şekilde kapılmamalıyız.
 
zaman



Bu yazı 1,182 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Bu sefer çözülecek mi?
    • 16 Eylül 2012 Din eğitiminde devlet tekeli kalkıyor
    • 14 Eylül 2012 Siyaset, artık dine alet edilmiyor!
    • 13 Eylül 2012 CHP, PKK ile müzakere yapabilir mi?
    • 9 Eylül 2012 Merkez Sağ'ın son noktası
    • 7 Eylül 2012 Başbakan sertleşmekte haklı mı?
    • 28 Ağustos 2012 Hükümet haklı çıktı
    • 26 Ağustos 2012 Kawa ve Ergenekon
    • 24 Ağustos 2012 Terör sorunu ayrışıyor
    • 17 Ağustos 2012 Hem şiddet üreten, hem barış isteyen bir örgüt
    • 16 Ağustos 2012 'Paralel devlet'in iflası
    • 12 Ağustos 2012 Kürt, Türk, Alevî ve Sünni olmak
    • 10 Ağustos 2012 Yangını kim söndürecek?
    • 5 Ağustos 2012 Ordulaşan partiler ve partileşen ordular
    • 22 Temmuz 2012 Davutoğlu haklı çıkarsa?
    • 17 Temmuz 2012 'Hücre yenilenmesi'
    • 29 Haziran 2012 ÖYM'leri kaldırması için hükümete yetki verdiniz mi?
    • 24 Haziran 2012 Türkiye savaşa girer mi?
    • 21 Haziran 2012 Teröre teslim olmak
    • 19 Haziran 2012 Çözüme yakın mıyız?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,624 µs