En Sıcak Konular

Mümtaz'er Türköne


Mümtaz'er Türköne
0 0 0000

Güneydoğu'da sandık güvenliği nasıl sağlanacak?



Kastamonu saldırısından sonra PKK-BDP siyasetçilerine ve Ergenekonculara 'bir mermi kaç oy eder?' diye sormuştum. BDP eşbaşkanı Filiz Koçali'nin yazılı açıklamasını acı bir şaka gibi okudum.

Koçali, BDP'nin bağımsız adayları adına 'Kürt'e sıkılan her kurşuna karşı, bağımsız adaylara bir oy' çağrısında bulunuyor. Allah aşkına! Kürt kanı bu kadar ucuz mu? Hesap böyle: 1 kurşun=1 oy. Bu hesap yanlış değil mi? Bir tek insanın hayatı -ister Kürt ister Türk olsun- AK Parti'nin, CHP'nin, MHP'nin aldığı oyların toplamından daha değerli olmalı. İnsan hayatı üzerinden oy hesabı yapanları, Cenab-ı Allah'ın 'kahhar' sıfatına havale etmekten başka çare var mı?

Çarşamba günü, İsmail Beşikçi'yi dinledim. Kürt sorununu, birikimli bir 'Kürt hakları müdafi'inden dinlemek öğretici. Kürt sorunu etrafındaki aşırı politizasyon bir görüş ve muhakeme aksaklığına yol açıyor. Beşikçi bütün askerî darbelerin Kürt sorunu yüzünden yapıldığını iddia etti. Kanıt sordum. Karşılık veremedi. Kürt sorunu Türkiye'nin en önemli sorunu; çünkü demokrasiyi geliştirirken önümüze çıkan birçok engelin bahanesi. Askerî vesayet düzeni Kürt sorunu ile beslendi. Yeterli besin alamadığı zaman da bizzat kendisi sorunu büyütmedi mi? 1983 yılında Kürtçeyi yasaklayanlarla, aynı yıllarda Güneydoğu'da on binlerce insanı işkenceden geçirenler kimlerdi? Kürt sorunu askerî vesayet düzenini sürdürmek adına içinden çıkılmaz hale getirildi. Bu yüzden askerî vesayet düzeni sona ermeden Kürt sorununu çözmek mümkün değildi.

Bugün askerî vesayet geriledi. Şimdi Kürt sorununun çözümü önündeki en büyük engel, PKK'nın silahlı vesayeti. Filiz Koçali'nin yaptığı mermi-oy hesabı, PKK militanlarının estirdiği şehir terörü, AK Parti seçim bürolarına yapılan saldırılar sadece ve sadece bu vesayetin devamı için. Artık gelinen noktada, Kürt sorununu çözebilmek için ikinci en önemli engeli aşmamız, PKK'nın Kürtler üzerindeki silahlı vesayetine son vermemiz gerekiyor. Kürt sorununun çözümsüzlüğü PKK'nın varlık sebebi olduğuna göre, PKK hiçbir zaman bu sorunu çözmeyecektir.

PKK-BDP'nin varlığını çözümsüzlüğe bağlamasının somut delili, bölgesel özerklik talebi. Bölgesel özerklik türünden talep edilen statülerin hiçbiri Kürt sorununu çözmüyor; sadece Kürt ulusal hareketine mevzi kazandırıyor. BDP, Türkiye'nin batısında yaşayan Kürtlere, yerel ölçekte elde edeceği statülerle Kürt sorununu nasıl çözeceğini anlatabilir mi?

Aynı şekilde PKK, estirdiği şiddet rüzgârı ile 12 Haziran seçimlerinin Güneydoğu'daki meşruiyetini de şimdiden gölgelemiş durumda. Köylüleri 'bağımsız adaylar dışında kaç oy çıkarsa, bu köyden o kadar cenaze çıkar' diye tehdit eden PKK'nın, Güneydoğu'dan devşireceği oyların meşruiyetini kim ciddiye alacak? AK Parti'nin bağımsız adaylarla rekabet edeceği seçim bölgelerinde gözden kaçırılmaması gereken bir ayrıntı var. Bu bölgelerde AK Parti adaylarının seçim kampanyası yürütmesi gerekmiyor. Çünkü, bağımsız adaylar dışında kalan sandalyeleri zaten kazanacaklar. Seçimler kimin kazanacağını değil, kimin ne kadar oy alacağını belirlemek için yapılıyor.

BDP'li adayların alacakları oyların demokratik meşruiyeti, bu yoğun şiddet atmosferi ve mermiler üzerinden yapılan oy hesabı yüzünden daha şimdiden yara aldı. BDP silah zoruyla aldığı oyları, seçim sonrasında Kürt sorununun çözümü için masaya bir koz olarak koyamayacak. Ama hâlâ bir şansı var. İki şey yapması lâzım. Birincisi hemen şimdi, özellikle AK Parti'ye karşı tırmandırdığı şiddeti durdurmak ve adayların ağzından inandırıcı biçimde kınamak. İkincisi, Güneydoğu'da seçim sandıklarına tarafsızlığı herkes tarafından kabul edilen ulusal veya uluslararası düzeyde gözlemciler davet etmek. Birçok uluslararası resmî ve sivil kuruluş bu işi zaten yapıyor. BDP, mangalda kül bırakmadıkları demokrasi ve özgürlükler konusunda samimi iseler, buyursunlar gözlemci davet etsinler. Bizler de bu gözlemcilerin raporlarına dayanarak, Güneydoğu'dan gelen oyların, orada yaşayan insanların özgür iradesini temsil ettiğine inanalım.

Kürt sorununun çözümü önünde bugün en ciddi engel BDP-PKK çözümsüzlüğünü büyüten mermi-oy hesapları. Onlar askerî vesayetçiler gibi çözümsüzlükten besleniyorlar. Çözüm isteyenler kazanırsa, Kürt sorunu hal yoluna girecek. Kararı, çözümden yana olanlar verecek.?

zaman

 



Bu yazı 1,314 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Bu sefer çözülecek mi?
    • 16 Eylül 2012 Din eğitiminde devlet tekeli kalkıyor
    • 14 Eylül 2012 Siyaset, artık dine alet edilmiyor!
    • 13 Eylül 2012 CHP, PKK ile müzakere yapabilir mi?
    • 9 Eylül 2012 Merkez Sağ'ın son noktası
    • 7 Eylül 2012 Başbakan sertleşmekte haklı mı?
    • 28 Ağustos 2012 Hükümet haklı çıktı
    • 26 Ağustos 2012 Kawa ve Ergenekon
    • 24 Ağustos 2012 Terör sorunu ayrışıyor
    • 17 Ağustos 2012 Hem şiddet üreten, hem barış isteyen bir örgüt
    • 16 Ağustos 2012 'Paralel devlet'in iflası
    • 12 Ağustos 2012 Kürt, Türk, Alevî ve Sünni olmak
    • 10 Ağustos 2012 Yangını kim söndürecek?
    • 5 Ağustos 2012 Ordulaşan partiler ve partileşen ordular
    • 22 Temmuz 2012 Davutoğlu haklı çıkarsa?
    • 17 Temmuz 2012 'Hücre yenilenmesi'
    • 29 Haziran 2012 ÖYM'leri kaldırması için hükümete yetki verdiniz mi?
    • 24 Haziran 2012 Türkiye savaşa girer mi?
    • 21 Haziran 2012 Teröre teslim olmak
    • 19 Haziran 2012 Çözüme yakın mıyız?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,486 µs