En Sıcak Konular

Mahmut Övür


Mahmut Övür
0 0 0000

İstanbul sermayesi hangi partiyi destekliyor?



İş dünyasının siyasetle ilgisine bakınca, İstanbul sermayesinin CHP'yi, Anadolu sermayesinin AK Parti'yi tercih ettiği görülüyor. İstisna olabilir ama görünen ana eğilim böyle... Zaten iktidarla iş dünyasının son 9 yıllık ilişkisine bakıldığında bu sonuç şaşırtıcı da değil. İstanbul sermayesi AK Parti iktidarına hep kaygıyla baktı. Hatta iktidarı alaşağı etme planlarının bir parçası içinde yer aldıkları bile yazılıp çizildi. Hükümetin ekonomi politikalarına da en sert eleştiri bu kesimden geldi.
IMF'den 35 milyar dolar alması için hükümete ısrar da, 2009'da dünyayı sarsan finansal krizin Türkiye'ye sarsacağı fikri de ağırlıkla bu sermaye çevresinden yükseldi.
En son 12 Eylül referandumunda, İstanbul sermayesi ile iktidar arasındaki mücadele had sayfaya ulaşınca Başbakan Erdoğan durumu "taraf olmayan bertaraf olur" sözüyle özetledi.
Peki, 12 Haziran seçimlerine giderken İstanbul sermayesi hangi siyasi partiye destek oluyor?
Partilerin milletvekili listelerine bakınca çok net bir sonuç elde etmek zor ama bazı ipuçları da yok değil. Bu açıdan CHP'nin İstanbul listesindeki bir isim dikkat çekici... İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük'ün eşi Sedef Küçük. Doğrusu ben bizzat sevgili arkadaşım Tanıl Küçük'ün adaylığını bekliyordum ama eşinin aday olması da benim için sürpriz olmadı. Türkiye'nin en eski çikolata fabrikası Elit Çikolata'nın yönetim kurulu üyesiyken ayrılıp siyasete atılan Sedef Küçük'ün, laik demokrat olduğunu ve siyasi projeler için mücadele etmek istediğini biliyorum.
CHP'yle ilişkisi de bir yıl önceye dayanıyor. Gürsel Tekin'in başkanlığını yaptığı CHE'lerde gönüllü çalışmaya başlayan Küçük, şimdi İstanbul 2. Bölge 5. sıra adayı.
İlginç olan şu: Daha önce Deniz Baykal'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı önerisini kabul etmeyen Tanıl Küçük, bu kez de İSO yönetiminde son dönemi olmasına rağmen milletvekilliğini tercih etmedi. Peki neden?
Bu sonunun cevabı da İstanbul sermayesinin tercihinde saklı... Siyaset ve iş dünyası kulislerinde konuşulanlara göre Küçük, geleceğin TOBB başkanı olarak gösteriliyor. Bakalım karı koca Küçük'ler önümüzdeki dönem Ankara'da buluşabilecekler mi?
Bu arada iş dünyasından söz ederken CHP listelerinde yer alan Cennet Süzer'den de söz etmek gerekiyor. Süzer de İstanbul sermayesi eksenli Süzer Holding'in patronu Mustafa Süzer'in kardeşi... Yerel seçimlerde MHP'den Beşiktaş Belediye Başkanı adayı olan Süzer, şimdi CHP Gaziantep listesinde 3. sıra adayı.

Tunceli 'sermayesi' de harekete geçti!
Tunceli ya da unutturulmaya çalışılan adıyla Dersim, hep dik duran insanı ve zapt edilmeyen coğrafyasıyla nev-i şahsına münhasır bir bölge. Radikal solculuğu, yüksek eğitimli halkı, hatta her daim seçilen Kamer Genç'i bilinir ama o bölgeden çıkan işadamlarının varlığı pek bilinmez.
Birkaç gün önce iş adamı Yılmaz Kaya, İstanbul Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde bir açılışa davet etti. Davetiyenin üzerinde ise aynen şöyle yazıyordu: "Tunceli Sanayici ve Girişimciler Derneği".
İlk aklımdan geçen cümle "Türkiye gerçekten değişiyor" oldu. Bugüne kadar solun ve Kürt hareketlerinin radikal-demokrat her kesiminin derneği veya örgütünü duymuştum ama işadamlarını hiç duymamıştım. Bu yüzden de devletle Dersimlilerin ilişkisi hep gerilimliydi. Basit bir yol meselesi bile toplumla devlet arasında konuşulamazdı.
Şimdi Dersimli işadamları kendilerini az da olsa dinlemeye başlayan bir devlet görünce örgütlenmişler. Yılmaz Kaya'nın başkanlığındaki derneğin açılışı bir hayli kalabalıktı. Eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay, AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, ünlü mimar Dara Kırmızıtoprak, işadamları Dilaver Eren, Kemal Aras, Yılmaz Koç, Ali Büyükdağ ve Mehmet Turan gibi isimler dikkat çekiyordu. Doğrusu Tuncelili işadamlarını bir arada görünce Türkiye'nin gerçekten köklü bir değişimin eşiğinde olduğuna bir kez daha inandım.

sabah



Bu yazı 2,330 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 AK Parti kongresi ve Barzani
    • 28 Eylül 2012 AK Partili Babuşçu iddialı: Yüzde 55
    • 23 Eylül 2012 CHP'nin 'Balyoz' ikilemi
    • 20 Eylül 2012 Otobüste 200 er
    • 18 Eylül 2012 CHP günahlarından arınıyor
    • 11 Eylül 2012 CHP hâlâ derdini anlatamıyorsa
    • 1 Eylül 2012 Ya silah ya siyaset
    • 30 Ağustos 2012 CHP neden Kürt raporu yazamıyor?
    • 19 Ağustos 2012 Barışı kirletmemek lazım
    • 14 Ağustos 2012 Aygün'ün kaçırılmasında garip sorular
    • 10 Ağustos 2012 Diyarbakır'dan Şemdinli'ye bakmak
    • 24 Temmuz 2012 Üç CHP'li anlaşamıyorsa...
    • 19 Temmuz 2012 CHP'de 'maymuncuk liste' savaşı
    • 18 Temmuz 2012 CHP, zamanın ruhunu yakalar mı?
    • 17 Temmuz 2012 CHP kurultayı gölgede mi kaldı?
    • 8 Temmuz 2012 Siyasetin yeni aktörleri
    • 6 Temmuz 2012 CHP'de kurultay pazarlamacıları
    • 3 Temmuz 2012 Zana'nın demokratik yolu
    • 24 Haziran 2012 Uçak düşürme bir tuzak mı?
    • 19 Haziran 2012 Gülen'in kararı neyin sinyali?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,449 µs