Kamuoyu araştırmaları çok tartışılsa da kimse görmezlikten gelemiyor. Toplumun o zaman dilimi içinde ne düşündüğünü ister istemez insan merak ediyor.
Hele partiler daha çok merak etmeli ama ne yazık ki bizde AK Parti dışında mevcut muhalefet partileri pek ilgili görünmüyor. Ya da bize öyle geliyor.
Varyans Araştırma Şirketi 1-13 Şubat 2011 tarihleri arasında bir kamuoyu araştırması yaptı.Araştırmanın birkaç ilginç noktası var; sadece ikisine dikkat çekmek istiyorum. Türkiye toplumu yeni anayasadan ne bekliyor ve siyasi partiler arası seçmen geçişi var mı?
Yeni anayasa ile ilgili soru şu: 2011 seçimlerinden sonra yapılacak yeni anayasadan en önemli beklentiniz nedir?
Uzun bir sıralama var ama ben ilk 3'ü vermek istiyorum...
Ekonomik refah düzeyini artırması 14.6.
Eşitlik ve adalet sağlaması 10.7.
Özgürlükçü olması 9.3.
İlk üç madde birbiriyle yakından ilgili... Türkiye toplumunun özgürlükçü ve adaleti sağlayan bir anayasa istediğini çok net biçimde ortaya koyuyor.
Şimdi gelelim siyasi partiler arası geçiş meselesine... Acaba hangi partinin seçmeninin öteki partiye oy verme olasılığı yüksek?
Rakamlar son dönemlerdeki tartışmaları doğrular nitelikte...
2009 Yerel Seçimleri İl Genel Meclisi oy oranları baz alındığında seçmen tabanını en yüksek oranda muhafaza eden parti BDP (90.9) görünüyor.
BDP'yi AK Parti (81) ve CHP (74) izliyor. 2009'da MHP'ye oy veren seçmenin yüzde 17.5'i bu gün kararsız durumda.
Bu tablo zor durumda olan partinin MHP olduğunu gösteriyor.
Çünkü 2009 Yerel Seçimleri İl Genel Meclisi seçiminde MHP'ye oy veren seçmenin yüzde 47.6'sı olası bir milletvekili seçiminde tercihlerini yine MHP'den yana kullanacaklarını söylüyor.
Peki diğerleri?
MHP'li seçmenin yüzde 14.4'ü AK Parti'yi, yüzde 8'i CHP'yi tercih edeceğini, yüzde 7.5'i hiçbirine oy vermeyeceğini ve yüzde 17.6'sı kararsız olduğunu belirtiyor.
Bir anlamda MHP, AK Parti ve CHP'nin kuşatması altında... Bu yüzden kritik eşikte duruyor. Bu da siyaseti iki partili bir yapıya götürecek.
Peki, CHP seçmeni nasıl davranıyor?
2009'da CHP'yi tercih eden seçmenin yüzde 74'ü olası bir seçimde tekrar CHP'yi, yüzde 3'ü AK Parti'yi, yüzde 2.6'sı ise MHP'yi tercih ediyor.
Kararsızların oranı da yüzde 14.5...
AK Parti'ye gelince...
AK Parti'yi tercih eden seçmenin yüzde 80'i olası bir seçimde yine AK Parti'yi, yüzde 2.9'u CHP'yi, yüzde 1.3'ü MHP'yi tercih edeceğini, yüzde 12.8'i ise kararsız olduğunu söylüyor.
2011 seçimlerine damgasını parti değiştirenler vuracak.
'Geceleri kâbuslarla uyandım'
12 Mart, 12 Eylül darbelerinden sonra ordudan atılan subay, astsubay ve askeri öğrencilerle ilgili yazımız üzerine çok sayıda mail geldi. İkisini özetleyerek yayınlıyorum...
Ben ve arkadaşlarım 12 Mart 1971 mağduru Deniz Harp Okulu öğrencileriyiz. Pırıl pırıl sicillerimiz ve hiçbir mahkeme kararı olmadığı halde o dönemde bakan imzası ile ihraç edilip istikbalimiz elimizden alındı.Konuya gösterdiğiniz duyarlılıktan dolayı saygılarımı sunarım. Mak. Y. Müh. Necati Neşe
Ben yazınızda konu olanlardan 12 Mart mağduru bir teğmenim. Kartal Maltepe Askeri Ceza ve Tutukevi'nde görevliydim. Ne bir örgüt, ne bir yardım, hiçbir suçum yokken bir şüphe üzerine ordudan atıldım. Suçsuzluğum anlaşıldığında iş işten geçmişti. 11 yaşımda Selimiye kışlasında giydiğim askeri üniformamı 23 yaşımda aynı kışlada çıkarttım. Ziverbey Köşkü'nde yaşadıklarımız bizlerde derin izler bıraktı. Yıllarca geceleri kâbuslarla uyandım. Yaşadıklarımız bir utançtır ama yine de içinden çıktığım kuruma bir küskünlük yaşamadım. Bu dünyadan hakkımı arayamadan gitmek bana çok ağır gelecek diye düşünüyorum. Böyle bir şey bizler için çok istememize rağmen yıllarca bir hayaldi. Çok uğraştık fakat olmadı. Sizinde yazılarınızla bize bu desteği vermenize çok sevindim ve duygulandım.Çok teşekkür ederim. Berker Barçak
sabah
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle