En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

Ukrayna ile yeni dönem...



Başbakan Erdoğan'la Ukrayna seyahatindeyiz. Kiev, Türkiye'den daha soğuk... Aralıklarla kar yağışı devam ediyor. Binaların çatıları karlarla kaplı. Gezi ekonomi ağırlıklı... Tam anlamıyla bir çıkarma.

Erdoğan'a dört bakan eşlik ediyor; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız. Ayrıca Ankara ve İstanbul'dan iki uçak dolusu 500'ün üzerinde işadamı Kiev'deki toplantılara katıldı. Türkiye'deki oda ve borsa başkanlarının tamamı heyette...

Ankara'dan Kiev'e uçarken Karadeniz üzerinde bazı meslektaşlarımız Başbakan Erdoğan'a yeni çıkan kitaplarını takdim etti. Yeni Şafak'tan Abdülkadir Selvi'nin rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını anlattığı kitabını alırken duygulanan Erdoğan, 'İyi insandı. Allah rahmet eylesin.' dedi.

Bugün Gazetesi'nden Adem Yavuz Arslan'ın Hrant Dink cinayetini konu alan 'Bi Ermeni Var' kitabı üzerine de ilginç diyalog yaşandı. Başbakan, Arslan'a 'Trabzon'u mu yoksa Şişli bölümünü mü yazdın?' diye sordu. Yargı sürecinin ağır işlemesinden yakındı. 'Biz olayın sorumlularını 36 saatte yakaladık, adalete teslim ettik, ancak hâlâ bir sonuca varılamadı.' dedi.

Dink cinayetinin arka planı kısmen deşifre oldu ancak 'kumanda merkezi neresi?' sorusu hâlâ cevapsız.

İş konseyi toplantısı gezinin en önemli bölümlerindendi. Her iki ülkenin işadamlarından yoğun katılım oldu. Başbakan Erdoğan burada yaptığı konuşmada alkışlar eşliğinde 'yeni hedefler' koydu. Tarih boyunca Ukrayna ile Türkiye'nin yollarının kesiştiğine dikkat çeken Başbakan, 'Dostluğu, dayanışmayı, işbirliğini daha ileriye taşımak için çalışıyoruz.' dedi.

İkili görüşmeler sırasında 'Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey' kurulması kararlaştırıldı. Başbakan bu gelişmeyi 'Türkiye ile Ukrayna arasında yeni bir dönem' diye niteledi. Bu tip seyahatlerde 'vizelerin kaldırılması' gelenek oldu. Türkiye ile Ukrayna arasında vizelerin kaldırılması için çalışma başlatıldı. Yakın gelecekte her iki ülkenin vatandaşları vizesiz seyahat etme imkânı bulacak.

İş Konseyi toplantısından sonra karşılaştığım TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Muhteşem bir toplantıydı. Bugüne kadar böylesi yapılmadı. İş dünyası faydasını görecek.' dedi.

Hiç şüphesiz Türkiye-Ukrayna ilişkilerinde 'Kırım'ın özel yeri var. Kırım Ukrayna'ya bağlı özerk bir bölge. Karadeniz'in hemen öte yakasında. Kırım Tatarları ufkun temiz olduğu açık havalarda Türkiye'nin ışıklarının göründüğünü söyler. Kırım Türkleri büyük acılar yaşadı. Stalin döneminde yurtlarından sürüldü. Yıllar sonra bir bölümü ancak dönebildi. Hâlâ vatanlarına dönemeyenler var.

Başbakan Erdoğan Kiev'e ayak basar basmaz Kırım Tatarlarının efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile görüştü. Kırımoğlu, Kırım-Tatar Milli Meclis başkanı ve Ukrayna milletvekili... Oldukça sıcak ortamda gerçekleşen görüşmede Erdoğan 'Mustafa abi' diye hitap etti. Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının sıkıntılarını anlattı. Toprak probleminden söz etti.

Tatarlar Kırım'a döndükten sonra terk etmek zorunda kaldıkları evlerini satın almalarına rağmen 'toprak' sorunu hâlâ çözülemedi. Kırım Türk Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Recep İçin 'Tatarların en büyük sıkıntısı toprak. Çözülemediği takdirde büyük krizlerin yaşanması kaçınılmaz. Türkiye'nin ağırlığını koymasını bekliyoruz.' dedi.

Türkiye, Kırım'la ilgisini hiç kesmedi. TİKA'nın hâlâ devam eden projeleri var. 10 yıl önce başlayan 1.000 konut yapımını tamamladı. Bahçesaray'da bulunan başta Zinciriye Medresesi olmak üzere tarihî eserleri yeniden gözden geçirdi. Başbakan Erdoğan 'Türkiye Cumhuriyeti olarak Kırım Türklerinin yanındayız. Bunu Ukrayna cumhurbaşkanına da söyleyeceğim. Kırım Türkleri yalnız değildir.' dedi.

Erdoğan'ın kısa ancak yoğun görüşmelerle geçen seyahati Türkiye ile Ukrayna arasında yeni bir dönemin kapılarını açtı...
 
zaman



Bu yazı 1,127 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,265 µs