En Sıcak Konular

Yasin Aktay


Yasin Aktay
0 0 0000

Endişeler ve yaşanmış tecrübeler



"Endişeli modernler" in gelecek endişeleri ile muhafazakâr kesimin geçmişte yaşadıkları ve birçok zeminde hâlâ yaşamakta olduklarını karşılaştırmak, biliyorum, abesle iştigal, ama gün geçmiyor ki bu abesle iştigal ettirilmiyoruz.

Abesle uğraştırmak bir hakikati sulandırmanın, ona karşı en temel insani duyarlılıkları köreltmenin bir yolu. Başkasına yapılanın karşısına hemen kendine yapılanı büyüterek öne sürmek, kendiyle yüzleşme gereği hasıl olduğunda aynayı hemen başkasına tutmak, vicdana davet edildiğinde hemen kâr zarar hesabına girişmek...

Ne yapalım insanlık durumunun bir de böyle bir seviyesi var ve bu seviye hak-hukuk mücadelesini biraz ciddiye alanın, bu mücadeleye hayatında bir nebze yer ayıranın sıkça yoluna çıkar.

Bir insanlık durumu olarak siyasette belirleyici olan asıl etkenin "dostluk" ve "düşmanlık" olması aynı zamanda trajedimizin de bir parçası. Siyaseti bir erdem arayışı olarak benimseyenlerin, kendilerinden çok önce belirlenmiş bir husumet çemberine yakalanmadan iş görmeleri imkânsız gibi görünüyor. Kendi için istediğini başkası için de istemenin veya kendisi için istemediğini başkası için de istememenin tuhaf sayıldığı bu çemberde, erdem mücadelesinin de kendine özgü bir "dost-düşman" eksenine düşmesi kaçınılmaz oluyor.

Bu kadarı normal, tabi "devamı" da normal olsa da bir kader değil ve bu çembere karşı erdem mücadelesinin işinin sadece çok daha zor olduğunu hatırlatmalı. Bu yanıyla trajedimiz aşılmaz bir kader değildir. Ama yine de "devamı" dediğimiz şey erdem-eksenli bir ittifak ve husumetin iktidar süreci içinde "araçsallaşabilmesi", "dünyevileşmesi" ve değişmez kategorileştirmelere saplanmaya başlamasıdır.

Neyse, buradan sonrası başka bir konuya girer...

Balyoz eylem planına dair ortaya çıkan yeni belgeler darbecilerin "mütedeyyin insanların eğitim imkanı aradıkları son bir kaynak" olarak değerlendirdikleri "açık öğretim liseleri"ni kapattırmayı bile düşündüklerini gösteriyor. Hazırlık raporunda sayıları yüzbinleri bulan İmam-Hatip lisesi öğrencilerinin şimdiye kadar alınan başarılı "önlemlerle" (!) eğitim almalarının nasıl engellenmiş olduğu rakamlarla gösterilmekte ama artık üniversitelere "sızma" yolu kalmamış olan bu kesimlerin yine de üniversiteye gidebilmek için bu yola tevessül etmekte oldukları ve bu nedenle bu yolun da tıkanması için önlemler alınması teklif ediliyor.

Eğitim hakları bu şekilde engellenmesinde, bir bakıma eğitim soykırımına maruz bırakılmalarında beis görülmeyenler bu ülkenin çocukları, gençleri. Bu çocuklar, hayatlarının baharında eğitim imkanlarından tam bir suikast mantığıyla mahrum bırakılmak için ne yapmış olabilirler? Bu kadar düşmanca bir tutumu hangi özellikleriyle hak etmişler? Bir darbeyle de olsa yönetimine talip olunan bu ülkenin sonuçta milyonlarca insanını etkileyecek bu düşmanlık tohumunu serptikten sonra nasıl bir toplum biçilmesi öngörülüyor?

Aman Allahım! Bu gençlerin geleceklerini karartmak onları hayattan kopartmak üzere nasıl bir "harp oyunu" oynanmış, nasıl bir dâhiyane zekâ performansı sergilenmiş.

"Başarıya ulaşmamış nasılsa" demek hepimizin zekâsıyla dalga geçmek olur, bu son girişim daha önce yapılanların ve yapılmaya devam edenlerin sadece son halkasını oluşturuyor. Katsayı uygulaması bir anda ülkenin düşmanı olarak ilan edilen İmam-Hatiplilerin ve onlarla birlikte meslek liselilerin hayatını 13 yıl boyunca karartmaya devam etti. Son yapılan o faşist ve erdemden zerre kadar nasibi olmayan uygulamada unutulmuş bir havalandırma boşluğunun da kapatılması planından ibaret. Çok daha beteri zaten yapılmıştı, yapılıyor da.

Oysa bugün Prof. Yusuf Ziya Özcan idaresindeki YÖK idaresinin benimsediği eğitim stratejisi okumak isteyip de okuyamayan hiç kimsenin kalmamasını öngörüyor. Herhangi bir insanı eğitim fırsatından mahrum bırakmak, hangi gerekçeyle olursa olsun insanlık dışı ve yargılanıp mahkûm edilmesi gereken bir uygulamadır.

Türkiye'nin sosyolojisi aslında toplumun her tabakasının merkeze taşınmasını mümkün kılan bu yüksek eğitim seferberliği dolayısıyla her geçen gün değişmektedir. İsmet Berkan'ın yazdığı gibi bu dönemde daha öncekilerle karşılaştırılamayacak oranda bir nüfus çevreden merkeze taşınmıştır. Bu sosyolojik hareketliliğe imkân tanıyan bir siyaset Türkiye için yeni bir siyasettir, erdemli ve kucaklayıcı bir yaklaşımın gereğidir.

Açıkçası bugün endişeli modernlik olarak ifade edileni haklı çıkaracak tek şey düne kadar her türlü ayırımcılığa maruz bırakılması "normal" gibi görülüp kanıksanmış olan kesimlerin üzerindeki bu pranganın gevşemesinden ibarettir. Onların yaşadıkları ve birçok yerde hâlâ yaşamaya devam ettiklerinin karşısına canının istediği noktada içki içememek gibi bir "baskı" türünü icat edebilmek en hafif deyimiyle tam bir pişkinlik örneği.

Bu pişkinliğe karşı "pes" demekten başka söylenecek bir şeyin olmamasını da trajedimize ilave edebilirsiniz.

yenişafak



Bu yazı 1,085 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Temmuz 2012 Suriye bağlamında dış politika bilançosu
    • 9 Temmuz 2012 Suriye'nin geleceği Mısır'dan görünüyor
    • 30 Nisan 2012 YÖK'te Katsayı uygulaması mı hortlatılıyor?
    • 14 Nisan 2012 Soruluyor nitekim ve taşlar yerine oturuyor
    • 25 Mart 2012 Facebook devrim yapar mı?
    • 14 Ocak 2012 Darbelere karşı bile bir konsensumuz yokken
    • 9 Ocak 2012 Kafa karıştırsa da, halkın sesine kulak vermek...
    • 5 Aralık 2011 Konferanslar arasında Türkiye'nin değişen ufku
    • 14 Kasım 2011 Revaklar meselesi
    • 8 Ağustos 2011 Güç ve ahlak sorunu
    • 6 Ağustos 2011 YAŞ'ta hesaplaşma yerine helalleşme
    • 25 Temmuz 2011 Öcalan'ın anlama sorunu
    • 18 Temmuz 2011 Cahiliye
    • 25 Nisan 2011 Kalpsiz bir dünyanın kalbi: Kutlu Doğum
    • 14 Şubat 2011 Mısır'dan bakınca çeşitlenen Türkiye modeli
    • 31 Ocak 2011 Devrim dalgalarını sen, oyun mu sandın?
    • 24 Ocak 2011 Endişeler ve yaşanmış tecrübeler
    • 27 Aralık 2010 Almanya'ya işçi göçünün 50. Yılı
    • 20 Aralık 2010 Kürt meselesinde siyasetin dönüşü(mü)?
    • 22 Kasım 2010 İktidar hevesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,585 µs